lördag 15 november 2014

The Girl who Loved Tom Gordon: Stephen King

The Girl Who Loved Tom Gordon
Bild lånad från adlibris,
den finns även på svenska
The Girl who Loved Tom Gordon av Stephen King handlar om Trisha, nio år (men stor för sin ålder), som är på vandring med sin mamma och storebror. Efter en kisspaus i skogen så är vandringsleden tom när hon kommer tillbaka och hon bestämmer sig för att genskjuta sällskapet. Det dröjer inte länge förrän hon är vilse, men hon fortsätter att gå. Trisha håller humöret uppe med baseballmatcher på radio och efter ett tag håller hennes favoritspelare henne sällskap. Det är inte bara verkligheten (och hallucinationerna) i skogen vi får ta del av, utan även hennes tidigare liv. Framför allt föräldrarnas skilsmässa ligger och gnager på hennes tankar.

Omdöme: Jag gillar den här, det är en mycket trovärdig skildring om ett barn som går ohjälpligt vilse. Panik, hunger, törst, utmattning, ensamhet, hallucinationer och förtvivlan samsas bitvis med hopp och till och med förnöjelse.

Gillar hur man får läsa om hungerns olika faser och hur Trisha bekämpar den och hur stolt hon blir över sig själv när hon hittar nya födokällor. Hur humöret pendlar mellan total panik, utmattning, sorg och hoppfullhet och hur hon gör upp mer eller mindre dumma planer för att ta sig ur skogen. Älskar när hon trots sin situation kan förundras över naturupplevelser, att helvetet inte är konstant. Hallucinationerna med Tom Gordon och andra visar hur hon blir mer och mer förvirrad och det görs så bra! Det som jag inte tycker lika mycket om är försöket till skräckelement, det känns så väldigt ovidkommande, hade räckt bra med ett vanligt vilt djur, men som tur är var det en väldigt liten del.

Jag lyssnade på den här som ljudbok, strålande inläst av Anne Hesche.

4 kommentarer:

 1. Det är en av mina favoriter av Stephen King :) Minns mest hennes vandring och hade nästan glömt bort skräckelementet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En himla bra bok! Skräckdelen är tack och lov ganska lätt att bortse från, känns inte alls som en del av samma bok... Skumt.

   Radera
 2. Denna måste jag ta och läsa! Du får den att låta så spännande! Kanske kan se om man kan hitta den så att den får bli en del av jullovsläsningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Den är väl inte riktigt spännande i traditionell "deckarbemärkelse", men som ett psykologiskt porträtt är den suverän :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)