tisdag 4 november 2014

Ett sötare blod: Ann Fernholm

Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker
Bild från adlibris
Ett sötare blod av Ann Fernholm handlar om hur socker och kolhydrater påverkar kroppen. Fernholm skriver om forskningsrapporter och intervjuar forskare, läkare och "levande exempel" och det är djupt intressant, men ganska skrämmande att inse vad vi utsätter våra kroppar för. Boken tar upp ursprunget till dagens kostråd och nyare forskning som motsäger de gamla rekommendationerna. Sedan följer detaljerade beskrivningar på vad som händer i vår kropp med sockret vi äter, hur vi t.ex. glaceras inifrån, och vad blodsockertoppar och höga insulinnivåer får för följder.

Sjukdomar som diabetes, cancer, demens, åderförkalkning och hjärtinfarkt med flera har fått egna kapitel där rapporter vägs och stöts och det framgår tydligt när det är "statistiskt säkerställt" och när det är mindre undersökningar som bara ger indicier. Det är ganska hemskt att inse att det finns en hel massa kunskap som pekar väldigt tydligt åt ett håll och att representanter för myndigheter står i tv och pekar åt rakt motsatt håll, med gamla eller dåligt understödda undersökningar och faktasiffror som inte stämmer.

Ett exempel på det senaste är livsmedelsverkets användande av argumentet att vi äter inte mer socker nu än på 1930-talet och därför kan inte ökningen i diverse sjukdomar bero på sockret. Att vi inte äter mer socker nu än då är sant på sätt och vis. Men problemet är att man bara räknar
med "klassiskt" socker, de nya sockersorterna som glukos- och fruktossirap, laktos, maltos och andra finns inte med. Räknar man in dem så äter vi ganska mycket mer socker nu än på 30-talet, ett faktum som inte borde vara så svårt för dem att ta reda på om de var intresserade av ny kunskap istället för att vara så fastlåsta i sina egna fördomar om "det farliga fettet", en fördom som motbevisas med besked nu för tiden.

Jag gillar också att Fernholm är tydlig med att olika människor klarar av olika mycket socker, det är inte bara svart och vitt. Om man tränar mycket kan man t.ex. äta mer kolhydrater än om man är stillasittande och lite rund. Hon ger också flera alternativ till hur man kan få ner sina blodsockernivåer, det här är ingen lchf-bok. Boken jag läste lånade jag från biblioteket, men det här är en bok jag vill ha stående i min egen hylla - det finns en del saker som jag behöver komma tillbaka till.

Här finns ett smakprov jag skrev med ett par korta utdrag ur texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)