tisdag 11 november 2014

Dime Store Magic: Kelley Armstrong

Dime Store Magic
Bild lånad från adlibris
Dime Store Magic av Kelley Armstrong är nummer tre i hennes serie Women of the Underworld och den första som inte har varulven Elena i huvudrollen. Här har fokuset istället hamnat på häxan Paige, som var med i en mindre roll i andra boken och efter händelserna där har hon blivit förmyndare till den tonåriga häxan Savannah, som är något av ett svart får i häxkretsar trots att hon är så ung. I bokens början ansöker en representant för Savannahs pappa om vårdnaden, något som Paige inte blir glad över, han är nämligen medlem i trollkarlarnas motsvarighet till maffian och de har visserligen kontrakt med häxor, men skyr dem samtidigt som pesten.

När Paige inte överlämnar vårdnaden frivilligt, utsätts hon för påtryckningar som hotar att avslöja henne för häxa för hela världen, bland dem en iscensatt satanistisk ritual och ett mystiskt mord med Paige som enda närvarande, vilket leder till en häxjakt (jepp, jag sade det...).

Omdöme: Gillar världen som Armstrong byggt upp. Hur det finns spänningar mellan häxor och trollkarlar och hur det även finns spänningar inom hennes coven, hur fruktansvärt pk och försiktigt det kan bli även bland övernaturliga varelser. Är glad att Paige tillhör dem som vill räknas istället för att gömma sig. Berättelsen är bitvis spännande och ofta rolig, Armstrong har ett sätt att skriva som gör att det blir underhållande utan att vara fars, som t.ex. att det här finns med i beskrivningen av ett sjukhus: "The hospital also affords an excellent view of the adjacent local cemetary, which the patients must find most heartening." Gillar också hur tydligt det är att berättelsen är satt i nutid, att det finns markörer som teknik och mediadrev.

Paige är en person som jag gillar (inte riktigt lika mycket som Elena dock) även om hon är otroligt tjurskallig emellanåt. Jag har dock länge en bild av att hon är äldre än hon är. Hon är ganska präktig när hon försöker leva upp till förväntningarna på att ta ledarrollen för deras coven och samtidigt vara en bra mamma för en tonåring, men så småningom ser man bitar som passar bättre med hennes dryga tjugo år. Det introduceras också nya personer i berättelsen och jag gillar att man inte vet vilka man kan lita på, det är inte förutsägbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)