lördag 29 november 2014

Profetmorden: Mehmet Murat Somer

Profetmorden : en Hop-Ciki-Yaya-Deckare
Bild lånad från adlibris
Profetmorden av Mehmet Murat Somer utspelar sig i Istanbul och vår huvudperson, en klubbägande och datagenialisk transvestit, läser i tidningen om hur en bekant hittats död efter en eldsvåda, men när hon får reda på att hon inte dog hemma utan i en obebodd lägenhet väcks hennes misstankar. Är det så att polisen struntar i att utreda misstänkta dödsfall bland transvestiter? Hon drar sig till minnes fler oförklarade dödsfall och bestämmer sig för att börja utreda det hela själv.

Omdöme: Var nyfiken på den här rätt länge innan jag läste den: supersnyggt omslag, Turkiet, transvestiter och till råga på allt så kallades den för hop-ciki-yaya-deckare som låter helt underbart (även om jag inte har en aning om vad det betyder ens efter läsningen).

Dessvärre tyckte jag inte att den var vidare bra. Jag tyckte den var ganska seg, jag lärde inte känna personerna så bra och det mesta av det jag fick veta om personerna runt omkring huvudpersonen tyckte jag inte om.

Dessutom retade jag mig på poliserna. Dels att de inte vill lägga sig i varandras utredningar även när det verkar som att någon behöver lite nya uppslag, ett oroväckande ofta förekommande inslag i deckare, dels att *spoiler* när de väl kommer till undsättning så bestämmer de sig för att sätta sig på ett plan och flyga till staden där de behövs istället för att ringa den lokala polisen och be dem slå in dörren direkt...Så några fler deckare i den här serien blir det dessvärre inte.

2 kommentarer:

  1. Ideen og omslaget er tøft. Skjønner at du lot deg friste. Dumt gjennomføringen ikke holdt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det lovade så gott. Faran med höga förväntningar? :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)