The Testaments är Atwoods fortsättning på The Handmaid's Tale och är bra och lättläst. Man får se Gilead sisådär 15 år senare och följer tre personer - en tonårstjej som vuxit upp inne i Gilead, en som vuxit upp i grannlandet Kanada samt den inflytelserika tant Lydia, det är den sistnämnda som är mest intressant att läsa om. Men The Testaments känns tyvärr mer som en vanlig roman med en del ganska tvivelaktiga författarbeslut än det fruktansvärda skrämselskott som föregångaren var.
1794 är uppföljaren till 1793 och man får träffa den enhänta palten Cardell och spinnhushjonet Anna-Stina igen. Återigen så är miljöbeskrivningarna suveräna - det är stank, smuts och mänskligt lidande i vartenda gathörn och ännu mer i den svenska slavkolonin Barthélemy och det är riktigt bra. Fallet som ska lösas är även denna gång sadistiskt och fruktansvärt otäckt och jag tycker att det blir för mycket, jag hade nöjt mig med ett vanligt fall förlagt till den eländiga miljön.
Så boken jag läste utan tidspress då, The October Man, en liten kort historia på 200 sidor i samma universum som böckerna om magipolisen Peter Grant och Londons floder, men den utspelas i Tyskland med helt nya karaktärer. Polisen Winter får ett fall där en man hittas överväxt av mögel till den grad att han kvävts av det och något övernaturligt bedöms ligga bakom. Gillade boken, den är stilmässigt samma som i den övriga serien - välskriven med lite humor i, men eftersom den är helt fristående (än så länge, hoppas lite på ett samarbete mellan Grant och Winter framöver) så kan den koncentrera sig på ett ganska okomplicerat fall utan en massa trådar åt alla håll, och för en så trött människa som mig så känns det skönt. Utnämner den här till månadens bästa bok, jag är inte säker på att den verkligen är det, men hade inte lika höga förväntningar på den som på de andra.
Återigen mycket tv, har lättare att koncentrera mig på den än på en bok. Lade till en ny kategori i min lista nedan, dokumentärer, har blivit några stycken efter att jag upptäckte att man kan få nyhetsbrev med tips från svt och kunskapskanalen...
Månadens bästa
bok: The October Man
pod: Kaos
film: Ingen av de jag såg var vidare bra.
tv: Looking for Alaska med Beforeigners och Alla mot alla på en delad andraplats.
dokumentär: Det svenska popundret
Statistik:
Lästa böcker: 3
Lästa sidor: 1134
Böcker på svenska: 1, engelska: 2 Böcker av kvinnor: 1, män: 2, kombo: 0
Nya författare för mig: 0 Antal länder: 3
Del av serie: 3 (0 påbörjade, 3 avslutad/up to date)
1 böcker av brittiska författare
1 böcker av svenska författare
Böcker:1 böcker av svenska författare
1 böcker av kanadensiska författare
103. The October Man - Ben Aaronovitch 4/5 *månadsfavorit*
102. 1794 - Niklas Natt och Dag 4-/5
101. The Testaments - Margaret Atwood 4-/5
Poddar:
Kaos, Tyvärr nedlagd, men avsnitten som finns presenterar en mer eller mindre känd katastrof varje gång och är suveräna med intressant fakta och vinklar som berör. Har gett mig en klump i halsen flera gånger. Lagom långa också - på en halvtimme hinner man med mycket, men inte att ha tråkigt.
Film:
The Julius House: An Aurora Teagarden Mystery, tv 3. Tyckte den här var bättre än föregångarna, hände lite mer.
A Boundle of Trouble: An Aurora Teagarden Mystery, tv 3. Vet inte varför jag fortsätter se de här filmerna... så mycket sämre än bokserien.
Keeping up with the Joneses, tv 3. Typisk matinékomedi, lättsmält och oförarglig om ett par vars nya grannar visar sig vara spioner och de dras in i fallet.
Absolutely Fabulous - The Movie, tv 3. Nja, tror den kom några år för sent för mig eller också så är de helt enkelt inte lika roliga längre.
A Boundle of Trouble: An Aurora Teagarden Mystery, tv 3. Vet inte varför jag fortsätter se de här filmerna... så mycket sämre än bokserien.
Keeping up with the Joneses, tv 3. Typisk matinékomedi, lättsmält och oförarglig om ett par vars nya grannar visar sig vara spioner och de dras in i fallet.
Absolutely Fabulous - The Movie, tv 3. Nja, tror den kom några år för sent för mig eller också så är de helt enkelt inte lika roliga längre.
Tv:
Looking for Alaska, hbo. Filmatisering av John Greens himla bra bok med samma namn. Om Miles som börjar på internatskola och dras in i kriget mellan de kantstötta och rikemansklanen. Början är lite standard high school-drama, men ett par avsnitt in blir det snabbt mörkare och det grottas i känslor och bakgrunder och det blir väldigt bra. Dessutom mycket välspelat. Det enda jag kan störa mig på är de lite fina högtravande stråken som finns med emellanåt (inte allt för mycket dock), men det är ju John Greenskt det med.
Beforeigners, Hbo. I Oslo så börjar det dyka upp människor från tre tidigare tidsperioder, stenåldern, vikingatiden och 1800-talet, och livet i huvudstaden förändras helt. Man får se det första uppdykandet och sedan flyttas serien fram några år och där följer man polisen Lars som får en ny kollega i form av tidigare sköldmön Alfhildr. Jag tycker att det blir riktigt bra - gillar blandningen av polisarbete, spänningarna i samhället (tidsism) och familjerelationer. Tyvärr bara en kort 6-episodssäsong än så länge.
Hjärtats vägar, säsong 3, svt. Gillar den här - lättsam australisk familjedrama med humor.
Vår tid är nu, säsong 3, svt. Vi fortsätter följa familjen Löwander och deras restaurang är numera främst nattklubb, men annars har inte mycket ändrats. Okej underhållning, men blir lite förvirrad av tidslinjens bristande tydlighet - alla karaktärer ser i princip ut att vara i samma ålder oavsett om de är vuxna barn eller föräldrar och jag får heller ingen tydlig bild av hur mycket tid som förflutit sen säsong två avslutades.
Alla mot alla, tv 5. Frågesport med diverse kändisar under ledning av Filip och Fredrik. Mycket trevligt, speciellt när deltagare med vinnarinstinkt deltar. Kul variation på frågor, en del svar kan man ju faktiskt, även om det ibland blir lite väl mycket konsumtion- och kändisfrågor.
MotherFatherSon, sjuan. Richard Geres karaktär är en mediemogul som injagar skräck i son och anställda med sin blotta närvaro. Ganska snart hamnar sonen på sjukhus och pappan och den frånskilda mamman gör sitt bästa för att hjälpa honom medan man får reda på mer om deras mörka förflutna.
Mästerskaparna, svt. En handfull personer slöjdar i olika material varje gång. Kul att se vad det blir och hur duktiga de är, men kan bli lite irriterad på den korta tid de får till sitt förfogande, känns onödigt stressat. Eftersom de byter material varje gång hade det också varit intressant att låta alla vara kvar genom deltävlingarna och få poäng istället, en del får ju väldig fördel när det är "deras" material. Kan också tycka att utslagstävlingarna är helt värdelösa.
Twin, svt. Norsk serie om ett par tvillingbröder som inte haft kontakt på flera år, men efter att den ena, slackern Erik, drabbats av flera motgångar söker han till slut upp den andra, familjefadern Adam, och det hela slutar i handgemäng och en död bror. Erik övertalas att ta Adams plats och inget blir lättare efter det.
Landet lyckopiller, svtplay. En programserie om depression och antidepressiva läkemedel. Lite hoppfull.
Gränslöst äventyr i Australien, kunskapskanalen. Om fem skadade veteraner - fysiskt och/eller psykiskt, från Storbritannien och Australien som tar sig igenom en extremt tuff vandring i Australiens outback. Imponerande insatser av dem allihop och jag blev djupt berörd flera gånger.
Dokumentärer:
Det svenska popundret, svt. Suverän serie om svensk musik som slagit utomlands - snåriga vägar till framgång, oväntade artister och enorm nostalgi.
Tillbaka till byn i Himalaya, UR. Man följer tre ungdomar i Nepal som skickades till internatskola i Katmandu när de var fyra år, och som tolv år senare äntligen ska få återse sina familjer och hembyar igen. Intressant och rörande, särskilt killen vars pappa inte längre fanns kvar i byn, men hade gärna hört mer från föräldrarna och hur det kom sig att de tog beslutet.
Älskade smuggelhund, svt. Tvådelad dokumentär om ett ämne som borde engagera mig mer än vad det gör. Jag tror det beror på att jag störde mig på filmarens taktik att känslosamt koppla det till sin egen valp i kombination med en lätt gnällig dialekt och vad som känns som en amatördetektivsk jakt på ett par av idioterna som ligger bakom, tror jag hade gillat det mer om de hade fokuserat på fakta och vad man bör undersöka själv vid valpköp. Fruktansvärt är det i alla fall.
Lockad av scientologi, svtplay. Om en ung kille som blivit behandlad på narconons behandlingshem för sitt marijuanamissbruk. Killen verkar trevlig, lite lillgammal, medan behandlingsmetoderna verkar ganska befängda eller vad sägs om att ägna flera timmar åt att gå mellan två väggar och peta på dem med pekfingret. Men nyfiken på scientologi har han blivit. Mariette Lindstein, avhoppare och författare, intervjuades lite kort och var mycket kritisk till att kommuner tecknar avtal med dem.
Besatta av rikedom, svtplay. Intressant film om rika människor som vill ha mer och ämnen som ätstörningar, sexualitet och jakten på ungdom kom också in som tecken på samtidens sjukdomar. Filmaren har plockat från sina arkiv i filmen och följer upp en del människor efter flera år och då har de flesta av dem insett att det är relationer som är viktiga och ytan mindre så. Men den handlar också om filmaren/fotografen Greenfield och hennes liv.
Rovdjuret, svtplay. Om Harvey Weinstein och kvinnorna han förgrep sig på. Intressant om startskottet till me too-rörelsen, jag visste inte mycket om honom, men dokumentären känns lite för lång.
Human Zoo, kunskapskanalen. Deprimerande om fenomenet med "vildar" som visas upp som förströelse på 1800-talets cirkusar, freak shows och "skansen-utställningar". En studie i kolonialism och rasism.
Beforeigners, Hbo. I Oslo så börjar det dyka upp människor från tre tidigare tidsperioder, stenåldern, vikingatiden och 1800-talet, och livet i huvudstaden förändras helt. Man får se det första uppdykandet och sedan flyttas serien fram några år och där följer man polisen Lars som får en ny kollega i form av tidigare sköldmön Alfhildr. Jag tycker att det blir riktigt bra - gillar blandningen av polisarbete, spänningarna i samhället (tidsism) och familjerelationer. Tyvärr bara en kort 6-episodssäsong än så länge.
Hjärtats vägar, säsong 3, svt. Gillar den här - lättsam australisk familjedrama med humor.
Vår tid är nu, säsong 3, svt. Vi fortsätter följa familjen Löwander och deras restaurang är numera främst nattklubb, men annars har inte mycket ändrats. Okej underhållning, men blir lite förvirrad av tidslinjens bristande tydlighet - alla karaktärer ser i princip ut att vara i samma ålder oavsett om de är vuxna barn eller föräldrar och jag får heller ingen tydlig bild av hur mycket tid som förflutit sen säsong två avslutades.
Alla mot alla, tv 5. Frågesport med diverse kändisar under ledning av Filip och Fredrik. Mycket trevligt, speciellt när deltagare med vinnarinstinkt deltar. Kul variation på frågor, en del svar kan man ju faktiskt, även om det ibland blir lite väl mycket konsumtion- och kändisfrågor.
MotherFatherSon, sjuan. Richard Geres karaktär är en mediemogul som injagar skräck i son och anställda med sin blotta närvaro. Ganska snart hamnar sonen på sjukhus och pappan och den frånskilda mamman gör sitt bästa för att hjälpa honom medan man får reda på mer om deras mörka förflutna.
Mästerskaparna, svt. En handfull personer slöjdar i olika material varje gång. Kul att se vad det blir och hur duktiga de är, men kan bli lite irriterad på den korta tid de får till sitt förfogande, känns onödigt stressat. Eftersom de byter material varje gång hade det också varit intressant att låta alla vara kvar genom deltävlingarna och få poäng istället, en del får ju väldig fördel när det är "deras" material. Kan också tycka att utslagstävlingarna är helt värdelösa.
Twin, svt. Norsk serie om ett par tvillingbröder som inte haft kontakt på flera år, men efter att den ena, slackern Erik, drabbats av flera motgångar söker han till slut upp den andra, familjefadern Adam, och det hela slutar i handgemäng och en död bror. Erik övertalas att ta Adams plats och inget blir lättare efter det.
Landet lyckopiller, svtplay. En programserie om depression och antidepressiva läkemedel. Lite hoppfull.
Gränslöst äventyr i Australien, kunskapskanalen. Om fem skadade veteraner - fysiskt och/eller psykiskt, från Storbritannien och Australien som tar sig igenom en extremt tuff vandring i Australiens outback. Imponerande insatser av dem allihop och jag blev djupt berörd flera gånger.
Dokumentärer:
Det svenska popundret, svt. Suverän serie om svensk musik som slagit utomlands - snåriga vägar till framgång, oväntade artister och enorm nostalgi.
Tillbaka till byn i Himalaya, UR. Man följer tre ungdomar i Nepal som skickades till internatskola i Katmandu när de var fyra år, och som tolv år senare äntligen ska få återse sina familjer och hembyar igen. Intressant och rörande, särskilt killen vars pappa inte längre fanns kvar i byn, men hade gärna hört mer från föräldrarna och hur det kom sig att de tog beslutet.
Älskade smuggelhund, svt. Tvådelad dokumentär om ett ämne som borde engagera mig mer än vad det gör. Jag tror det beror på att jag störde mig på filmarens taktik att känslosamt koppla det till sin egen valp i kombination med en lätt gnällig dialekt och vad som känns som en amatördetektivsk jakt på ett par av idioterna som ligger bakom, tror jag hade gillat det mer om de hade fokuserat på fakta och vad man bör undersöka själv vid valpköp. Fruktansvärt är det i alla fall.
Lockad av scientologi, svtplay. Om en ung kille som blivit behandlad på narconons behandlingshem för sitt marijuanamissbruk. Killen verkar trevlig, lite lillgammal, medan behandlingsmetoderna verkar ganska befängda eller vad sägs om att ägna flera timmar åt att gå mellan två väggar och peta på dem med pekfingret. Men nyfiken på scientologi har han blivit. Mariette Lindstein, avhoppare och författare, intervjuades lite kort och var mycket kritisk till att kommuner tecknar avtal med dem.
Besatta av rikedom, svtplay. Intressant film om rika människor som vill ha mer och ämnen som ätstörningar, sexualitet och jakten på ungdom kom också in som tecken på samtidens sjukdomar. Filmaren har plockat från sina arkiv i filmen och följer upp en del människor efter flera år och då har de flesta av dem insett att det är relationer som är viktiga och ytan mindre så. Men den handlar också om filmaren/fotografen Greenfield och hennes liv.
Rovdjuret, svtplay. Om Harvey Weinstein och kvinnorna han förgrep sig på. Intressant om startskottet till me too-rörelsen, jag visste inte mycket om honom, men dokumentären känns lite för lång.
Human Zoo, kunskapskanalen. Deprimerande om fenomenet med "vildar" som visas upp som förströelse på 1800-talets cirkusar, freak shows och "skansen-utställningar". En studie i kolonialism och rasism.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)