söndag 12 januari 2020

Läsmånad: december-2019

Återigen få böcker lästa, men läslusten ökar långsamt, även om mindre bra böcker (utan att vara direkt dåliga) tar väldigt lång tid. Bästa boken var uppföljaren till novellsamlingen Olive Kitteridge, nämligen novellsamlingen Olive, Again. Den fortsätter där den tidigare slutade och man får läsa om både den kärva Olive och hennes Jack och hur livet kan se ut när man som äldre inleder en ny relation, men även nu är de ibland bara bifigurer i historier som handlar om någon helt annat. Suveränt bra skrivet!

Jag tyckte också bra om Armstrongs YA-bok Missing som handlar om Reese som hittar en skadad kille i skogen och som börjar fundera på om ungdomarna, däribland hennes äldre syster, som knappt kan bärga sig att flytta från den lilla hålan verkligen har flyttat eller om det finns någon i skogen som låter dem försvinna.

Per Schlingmann var en ny bekantskap där böckerna utspelas i den svenska politiska arenan. Intressant miljö, men är osäker på hur sann den är - är det verkligen så mycket intrigerande? Dessvärre gör språket att jag hakar upp mig allt som oftast. Det är överlastat med detaljer om märken och allt som alla gör och en del ologiskheter som "Mannen ser både bortkommen och hemmastadd ut" och "Det mörka håret passar väl med hennes ljusa concealer". Kommer läsa tredje delen också, men det är synd att de inte redigerats hårdare.

Månadens bästa
bok: Olive, Again
pod: P3 Dystopia
film: Where'd You Go, Bernadette
tv: Deutschland 86
dokumentär: Trettioåriga kriget: Sveriges skräckvälde i Europa

Statistik:

Lästa böcker: 5 (1 omläsningar), lästa noveller: 1
Lästa sidor: 1720
Böcker på svenska: 2, engelska: 3                              Böcker av kvinnor: 3, män: 2, kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                                Antal länder: 3
Del av serie: 4 (1 påbörjade, 1 avslutad/up to date)
1 böcker av amerikanska författare
1 böcker av brittiska författare
1 böcker av kanadensiska författare
2 böcker av svenska författare


Böcker:
108.     Harpsund tur och retur - Per Schlingmann    3/5
107.     I maktens öga - Per Schlingmann    3-/5
N.        Santa 365 - Spencer Quinn   (novell)    3/5
106.     The Dark is Rising - Susan Cooper   (omläsning)  3/5
105.     Olive, Again - Elizabeth Strout    4/5     *månadsfavorit*
104.     Missing - Kelley Armstrong    4-/5


Poddar:

P3 dystopia, himla bra podd som jag medvetet ransonerar ut för att den ska räcka länge.
Momsplaining, rolig om föräldraskap och livet.
P3 Historia, intressanta program om intressanta människor, som t.ex. Kinas siste kejsare som inte verkar ha varit en helt sympatisk person.


Film:
Kalenderflickorna, sjuan. Kär omtittning om ett gäng medelålders kvinnor som ger ut en nakenkalender för välgörenhet. Feel-good när det är som bäst.
Florence Foster Jenkins, tv4. Omtittning av feel-good film om rik societetsdam som inte kan sjunga, men som i villfarelsen att hon faktiskt kan det hyr hela Carnegie Hall.
Ploey, en vintersaga, Sli. Söt tecknad film om en liten strandpipare som blir ofrivilligt kvarlämnad när flocken flyttar söderut och som på egen hand (och med hjälp av några nya bekanta) måste klara sig igenom den isländska vintern.
Ant Man, ???. Blev överraskad över att jag faktiskt tyckte om den. Om en småskurk som luras att stjäla en dräkt som gör honom liten som en myra och också gör att han kan kommunicera med dem. Ond företagsledare får vad han förtjänar.
Ablaze, tvNZ? Filmatisering av en brand med katastrofala följder på ett varuhus i Christchurch 1947. Man kvider sig igenom delen när alla känner brandröken, men ingen gör något - cheferna som inte tror det är så illa, personalen som inte vill vara den förste att lämna, kunderna som ivrigt väntar på den inbjudna kändisen och brandmännen som står utanför tills de får tillstånd att gå in...
The Hate You Give, flyget. Filmatisering av boken med samma namn. Bra och gripande film, men når inte riktigt samma höjder som boken och får inte heller samma djup.
Boy Erased, flyget. Riktigt bra om frikyrkopastorns son som dras till killar och skickas till konverteringsläger när föräldrarna får reda på det. En förtryckande miljö i en historia som dessvärre är baserad på en sann, nutida historia.
Where'd You Go, Bernadette, flyget. Riktigt bra filmatisering av en riktigt bra bok. Bernadette är en folkskygg arkitekt som dragit sig tillbaka efter traumatiska händelser och när hennes excentriska beteende bara ökar leder en invention till att hon flyr från både man och dotter.


Tv: 
Deutschland 86, C more. Uppföljning till Deutschland 83 och den ofrivillige stasispionen har sedan vi sågs senast tillbringat tre år i Angola. Mostern gör vapenaffärer i Sydafrika, hemma i Östtyskland finns hans son och i Västberlin agenten Tobias Tischer. I början blev jag lite förvirrad av alla människor och platser, men snart nog börjar trådarna knytas ihop och det blir så småningom riktigt bra. Tidstypisk musik finns med, liksom händelser som Palme-mordet och Tjernobyl och intressantast av allt - en inblick i DDR bakom kulisserna där det styrande skiktet är mer fokuserat på att dra in pengar till moderlandet än de socialistiska idealen (annat än som yta).
Hjärtats vägar, säsong 4, svt. Gillar den här - lättsam australisk familjedrama med humor. Hoppas att en ny säsong kommer så småningom.
Vår tid är nu, säsong 3, svt. Kan ju inte säga att jag blir jättefängslad.
Twin, svt. Bra norsk serie där lögnen som påbörjades i första avsnittet bara blir svårare och svårare för alla att leva med.


Dokumentärer:
Klimatets våldsamma konsekvenser, svtplay. Om att konflikthärdar numera alltmer påverkas och förvärras av det förändrade klimatet och att klimatet ibland t.o.m ligger i grunden till konflikten.
Trettioåriga kriget: Sveriges skräckvälde i Europa, svtplay. Intressant i tre delar om Gustav II Adolfs beslut att delta i kriget mellan protestanter och katoliker och det som hände både före och efter den ödesdigra dagen i Lützen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)