torsdag 1 juni 2023

Läsmånad: maj 2023

MÅNADENS BÄSTA

bok: Sea of Tranquility

tv-serie: Taskmaster

dokumentär: Pensionärsbubblan

film: Battle Royale


Tv: 
Hela England bakar, säsong 13, kanal 7. Ny säsong av min favoritmysserie! Har inte hittat någon klockren favorit än.
The Crown, säsong 4, dvd. Mycket av säsongen ägnas åt den tragiska berättelsen om Lady Di och prins Charles. Det är ett mycket dysfunktionellt äktenskap som skildras och de flesta, även Diana och Charles, verkar inse redan innan vigseln att paret inte är helt rätt för varandra. 
Taskmaster, säsong 15, youtube. Ny härlig säsong, med idel, för mig, nya komiker.


Film:
Battle Royale, cineasterna. Japansk film där en högstadieklass lottas till "lek" med bara en överlevare. Okej filmatisering, men boken är överlägsen. Mycket av bakgrunden och intrigerandet går förlorat och blir istället en massa våld och tonårsförälskelser, mer eller mindre besvarade.
Julie & Julia, svtplay. Omtittning av mycket trevlig film om kokboksgurun Julia Child.


Dokumentärer:
Pensionärsbubblan, kunskapskanalen. 150 000 pensionärer har bosatt sig i The Villages i Florida, stort som två Manhattan och med planer på att fördubbla ytan inom de närmsta åren. Jag får intrycket av ett sommarläger för äldre med aktiviteter som golf, magdans och trumsessioner. Gatorna är fyllda med golfbilar, varav många har plakat som stödjer Trump, och från de otaliga torgen hörs Fox News via högtalare dygnet runt. Mardrömsframkallande! Det tycker även de som bor runt omkring komplexet. De ser hur naturen offras för ytterst generiska villor med gröna kortklippta gräsmattor och hur grundvattennivåerna sjunker med oroande hastighet. Inget som de flesta invånarna i The Villages märker något av - de har en egen tidning som aldrig skriver något kritiskt om stället där de bor. Mycket sevärd dokumentär!
Missionen, svtplay. Fyra tonåringar sänds ut av mormonkyrkan i Utah för att missionera i Finland under ett och ett halvt år. Nytt språk och kultur att förhålla sig till. Det intressantaste tyckte jag var de levnadsregler de var tvungna att följa, men som man tyvärr inte dröjde sig kvar vid eller förklarade: gå upp 6.30 varje dag, simma aldrig, umgås inte med det motsatta könet, ha inte levande ljus och, den som gav mig mest sekt/handmaid's tale-känsla, lämna aldrig din missionärskompanjon ensam förutom när ni sköter er intimhygien. Mardröm!
Axel von Fersen och Marie Antoinette, kunskapskanalen. Deras brev dechiffreras med både kodnycklar och genom att analysera bläcket i överstrukna bitar. Experterna är säkra på att det är ett kärlekspar som skriver till varandra. Inte världens mest engagerande dokumentär rent filmiskt.


Böcker:
Undervisningsmetoder, Silwa Claesson (non-fic), 3-/5. Välskriven bok om olika undervisningsmetoder ur ett historiskt perspektiv. Största problemet för mig var väl att jag hade förväntat mig något mer konkret.
Last One at the Party, Bethany Clift, 3/5. En ny pandemi rör sig över världen. Den kallas för 6DM - Six Days Maximum, för när man upplever de första symptomen har man högst sex dagar kvar att leva. Det är nästan 100% dödlighet, men som av en ödes nyck så överlever en kvinna i 30-årsåldern. Hon skriver dagbok om sitt nya liv och berättar även om livet innan. Gillar idén. Men huvudpersonen går mig på nerverna efter ett tag. Hon är så ömklig, gnällig och passiv och jag har väldigt svårt att känna empati för henne trots mardrömmen hon lever i. Tror det beror mycket på att hon är lika negativ och beklagande när hon beskriver sitt tidigare liv. Några saker i den nya dystopiska verkligheten stör mig också. Framför allt hur länge el och vatten fungerar trots att ingen sköter om systemen och hur råttor och fiskmåsar blir rent rovdjurslika (hade köpt det lättare om det varit hundar och korpar). 
Amongst our Weapons, Ben Aaronovitch, 3+/5. Ingår i serien Rivers of London och man följer polisen Peter Grant som arbetar på roteln som handhar brott med magisk påverkan. Ett par mystiska dödsfall sker, med liknande modus operandi, men offren har ingen omedelbar beröringspunkt. Efter lite letande framkommer dock att de, tillsammans med flera andra, ingick i en spirituellt nyfiken grupp när de gick på universitetet. Nu är någon, skulle kunna vara en dödsängel, på jakt efter dem. På hemmaplan är frun Beverly ytterst gravid.
Sea of Tranquility, Emily St John Mandel, 4/5. En berättelse som spänner över flera personer, platser och tidsåldrar som har det gemensamt att berättarna upplever ett mystiskt fenomen där de ser en skymt av en annan tid. En agent från år 2401 skickas tillbaka i tiden för att, så diskret som möjligt, intervjua de som upplevt fenomenet. Gillar den här! Långsam, vackert språk och tankeväckande. Lite extra roligt att det finns passningar till författarens tidigare bok The Glass Hotel, önskar bara att jag hade haft den boken färskare i minnet. Böckerna är dock väldigt fristående, att det finns personer som överlappar känns mer som ett litet internt skämt för författaren.


Lässtatistik:
Lästa böcker: 4 (1 non-fic)
Lästa sidor: 1273
Böcker på svenska: 1, engelska: 3                 Böcker av kvinnor: 3, män: 1, kombo: 0
Nya författare för mig: 2                                   Antal länder: 3
1 bok av en amerikansk författare
2 böcker av brittiska författare
1 bok av en svensk författare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)