måndag 1 maj 2023

Läsmånad: april 2023

 MÅNADENS BÄSTA

bok: Our Missing Hearts

tv-serie: Taskmaster

film: A Man Called Otto


Tv: 
Taskmaster, säsong 15, youtube. Ny säsong och halvvägs in gillar jag de flesta deltagarna skarpt. 


Film:
A Man Called Otto, sfanytime. Amerikansk filmatisering av En man som heter Ove med Tom Hanks i rollen som en bister granne som vill att allt ska gå rätt till. Regler är definitivt till för att följas. Hans fru har nyss dött och Otto kan inte vänta tills de återförenas igen. Dessvärre avbryts han hela tiden av de nya grannarna som behöver hjälp, idioter som kör förbi låsta grindar, en svältande katt och en av hans frus gamla elever som visar sig vara utkastad från hemmet. Riktigt bra och tårframkallande även i denna versionen.


Scen:
Du är min nu, Göteborgs Stadsteater. Man får följa två par som träffas, blir förälskade och sedan se hur förhållandena blir alltmer destruktiva tills polisförhör och terapi får plats i handlingen. Riktigt bra och så skrämmande att se hur snabbt, och lätt, det kan gå att radera någons självkänsla tills det inte finns något kvar.


Böcker:
6.   Our Missing Hearts - Celeste Ng
5.   De effektiva - Åsa Plesner & Markus Larsson (non-fic) 4/5

Lässtatistik:
Lästa böcker: 2 (1 non-fic)
Lästa sidor: 493
Böcker på svenska: 1, engelska: 1                 Böcker av kvinnor: 1, män: 0, kombo: 1
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 2
1 bok av en amerikansk författare
1 bok av svenska författare

De effektiva, med undertiteln En bok om varför välfärdens medarbetare går sönder, rekommenderas varmt. Man blir ledsen och förbannad, men ämnet är viktigt. Det handlar om hur årliga nedskärningar blivit en del av kommunernas styrning och vad det gör med verksamheterna och de som arbetar där.

Our Missing Hearts handlar om 12-årige Bird vars mamma en dag lämnade honom och pappan. Han har aldrig fått reda på varför och de pratar inte om henne. Men så kommer ett brev från henne i posten, fullt med tecknade katter, och ett vagt minne om en berättad saga väcks i Bird. Han försöker undersöka mer ovetandes om vilken fara han sätter sig och pappan i. Det hela utspelar sig nämligen i ett Usa, som i ett sätt att komma ur en långvarig kris har antagit PACT. Det är en långtgående auktoritär överenskommelse mellan staten och medborgarna och visar man sig  vara kritisk (eller bara inte tillräckligt entusiastisk) kan det gå illa. En bra bok som stannar kvar efter läsningen, men inte lika omedelbart drabbande som Ngs tidigare böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)