torsdag 5 juli 2018

Främlingsleguanen: Martina Montelius

Främlingsleguanen (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris.
Främlingsleguanen handlar rent ytligt om en femåring som slutar på dagis medan hens upphovsmakare är på annan ort. Det är en mycket brådmogen femåring som läser vuxenlitteratur och uttrycker sig medelst byråkratispråk och hen känner att hen inte alls passar in på dagis. Man får läsa om hur hen fördriver dagarna och vilka strategier man kan ta till när vuxna börjar se bekymrade ut över ett ensamt barn. Hemma i lägenheten finns en leguan som pratar tyska och de leker tillsammans (på leguanens villkor). Men så blir ödlan sjuk och ett vräkningsbeslut kommer in genom brevinkastet.

Hade mycket svårt för den här boken. Den är absurd på ett sätt som inte alls passar mig, jag tycker språket är för omständligt och ingenstans finns några som helst förklaringar. Men jag tror att folk som vill sitta och fundera över djupare betydelser och alternativa tolkningar kan ha riktigt roligt för det ligger något under ytan, men jag iddes inte bry mig.

2 kommentarer:

  1. Den låter himla kul alltså, men blir lite avskräckt när du nämner det omständliga språket. Brukar kunna ha svårt för det. I övrigt en fantastiskt titel haha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var inte svårläst, det var mer det att språket inte passade en femåring, så om du tycker att den låter kul så kanske du är i rätt målgrupp :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)