lördag 2 april 2022

Läsmånad: mars 2022

MÅNADENS BÄSTA

bok: The Deepest of Secrets av Kelley Armstrong

tv-serie: Saknad, aldrig glömd

dokumentär: Zelenskyj: Mannen som stod upp mot Putin 

pod: Fråga Agnes Wold


Tv: 
Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, hbo. Jerry Buss, miljonär med begagnad bilförsäljarutstrålning, köper basketlaget Lakers. Han är dock inte så solvent som han verkar, under ytan paddlar han febrilt för att få det att gå runt och försöker övertala folk genom dyra middagar och vackra kvinnor. Mycket trevlig serie - emellanåt rolig, mycket relationer (inte minst mellan spelarna i laget) och överraskande charmig. Gillar som vanligt greppet där karaktärerna vänder sig direkt till tittaren.
Doktorn kan komma, sjuan. Brittiska läkaren Eliza flyr problem i äktenskapet genom att ta ett jobb hos de flygande läkarna i Australien. Mycket trevlig serie med en del relationsdrama för sjukvårdspersonalen och många dramatiska olycksfall för dem att hantera.
Peacemaker, säsong 1, hbo. Superhjälten Peacemaker släpps oväntat fri, men det finns förbehåll - att ingå i en grupp med udda människor som har en lista över folk som behöver dö - projekt Butterfly. De blir alltmer sammansvetsade, men Peacemaker brottas med samvetskval och ärr från en bedrövlig barndom. Ganska kul :)
The Gilded Age, säsong 1, hbo. Överklassen i New York blir utmanad av nyrika familjen Russel som är fast beslutna att accepterade av dem. Inte lika bra som Downton Abbey trots samma gäng bakom, men bra nog. Tveksam till huvudkaraktären Marian dock, hon känns för modern i tänkandet och för god.
Saknad, aldrig glömd, säsong 3-4, svtplay. Riktigt bra brittisk krimserie! Gamla lik som dyker upp utreds och de inblandades nuvarande liv blir rejält påverkade. Ett fall/säsong - första lite seg, men de efterföljande strålande!
Alla mot alla, säsong 7, kanal 5. Ny säsong med favoritfrågeprogrammet och en del nya lag. Trevlig!
My Brilliant Friend, säsong 3, hbo. Önskar att jag inte störde mig så på huvudkaraktärerna, gillar varken Elena eller Lily, vilket gör serien svårtittad. Hade underlättat om de pratat engelska eller svenska då jag gärna har datorn i knäet och stundtals mest lyssnar när jag "tittar på tv", men italienskan gör det svårt att göra annat under tiden, alternativt missar jag en del.
Raised by Wolves, säsong 2, hbo. Våra vänner från första säsongen blir en del av en större koloni, men alla gillar inte nytillskotten. Datorn som styr det hela finner dock androiden Modern mycket intressant. En flygande gigantisk orm finns, anhängare till religionen om Sol kämpar emot styret och mycket annat. Nja, tyckte om första säsongen, men här är det riktigt spretigt och lite flummigt. Det är inte så att jag sätter mig och tittar på det nya avsnittet samma dag det kommer, ibland inte ens samma vecka... Tror inte jag kommer att bry mig om att titta vidare om det blir en tredje säsong.


Dokumentär:
Det här är ditt land, svtplay. Carina Bergfeldt tar med sin amerikanske bror runt Sverige för att ta reda på vad svenskhet är med förhoppningen om att brorsan ska flytta hit. Intressant att få se Sverige utifrån, tror han har en poäng när han påtalar vår självgodhet...
Pensionärsbyn i öknen, kunskapskanalen. Ett samhälle byggt för seniorer i Arizonas öken - inga skolor, men med sjukhus. Där åker äldre omkring i golfbilar och förutom de mer väntade aktiviteterna line dancing och bingo sjungs det i garageband och åks motorcykel. Förutom långa avstånd till barn och barnbarn och hårda ordningsföreskrifter som genomdrivs rigoröst så verkar de flesta trivas bra.
Mordet på den lille havfrue, svtplay. Fotografen Michael Forsmark har en förmåga att alltid vara först på plats vid rån, fängelserymningar och halshuggningen av Den lilla sjöjungfrun. Det händer så frekvent att polisen till slut börjar misstänka att han vet mer än vad han säger. Ganska seg dokumentär.
Hillsong - Gud blir viral, svtplay. Megakyrka som trycker hårt på karismatiska predikanter och konsertliknande upplägg, men där pedofilanklagelser och arbetsutnyttjande av volontärer tystas ner. Ger  sektkänslor.
Zelenskyj: Mannen som stod upp mot Putin, svtplay. Kort dokumentär om Zelenskyj och hans bakgrund innan han blev Ukrainas president och lite om hur han, med beröm, skött kommunikationen sen kriget startade. Hade gärna haft lite mer om presidenttiden innan kriget - fick intrycket av att det började bra, men sen vattnades föresatserna ur lite? Intressant oavsett.

Scen:
Kärlek skonar ingen, Göteborgsoperan. Musikal byggd på Håkan Hellströms låtar. Nä, inget för mig! Jag och en kompis var redo att lämna i pausen, men de två andra ville se klart så mer eller mindre genomled andra akten med. Den var något bättre, historien var tydlig där (det tog en himla tid för berättelsen att komma igång tyckte jag), men jag är inget större fan av Håkan Hellströms musik vilket inte underlättade... Och när berättelsen tog slut, så slutade inte föreställningen?! De hade ytterligare ett par "festnummer" och jag satt där och kände hur livet bara rann mellan fingrarna.


Böcker:
20.    This Much is True - Miriam Margolyes (memoar)   3-/5
19.    The Deepest of Secrets - Kelley Armstrong    4-/5            *favorit*
18.    Mio, min Mio - Astrid Lindgren (barn, omläsning)  3-/5


Lässtatistik:
Lästa böcker: 3 (1 non-fic, 1 barn)
Lästa sidor: 936
Böcker på svenska: 1, engelska: 2                 Böcker av kvinnor: 3, män: 0, kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 3
Del av serie: 1 (påbörjad; 1 up to date)
1 bok av en brittisk författare
1 bok av en kanadensisk författare
1 bok av en svensk författare

Tre ynka böcker den här månaden. The Deepest of Secrets är den sjunde, och tyvärr troligen sista, delen i serien om den lilla vildmarksstaden Rockton, byggd för dem som av olika skäl vill lämna det offentliga samhället. En ägarkommitté avgör om man är lämplig och sedan får man en ny identitet och flygs dit. I boken begås kardinalsynden att avslöja en annan invånares rätta identitet och anledningen till att han flyttat till Rockton (dråp) och folk börjar bli oroliga. Inte bara för att det finns en mördare bland dem, men också för att de själva kan stå på tur att avslöjas så misstankarna flödar och folk hittas döda. Inte bara invånarna är hotade utan även själva staden, för ägarna har börjat tröttna på Rocktons problem och bristande lönsamhet. Jätteglad att återse mina favoritkaraktärer igen. Inte den bästa i serien, men riktig gladläsning för mig. Tyvärr tror jag inte att det blir någon fortsättning, trådarna knöts ihop ganska prydligt, om än med en möjlig lucka för en spin off.

This Much is True är Miriam Margolyes självbiografi. Under de pandemiska nedstängningarna passade hon på att som 80-åring berätta om sitt liv och dessutom lite om sina föräldrars liv före henne. Föräldrarnas uppväxt var intressant att läsa om, och jag gillade slutet när hon kom in på politik och sin judiskhet, men mitten kändes ganska utdragen. Mycket om hennes skolår, klasskamrater och lärare och mycket om olika roller, motspelare och regissörer i teatrar, filmer och tv-serier - resultatet blev en himla massa namn. En del roliga episoder, men om man har sett henne på Graham Nortons show (vilket man bör göra om man missat henne, hon är filterlös och en hysteriskt rolig berättare, klipp finns på youtube) så har man redan hört det mesta.

Mio, min Mio var kurslitteratur och jag kan inte påstå att det är en av Astrids bästa. Tycker den är för upprepande rent språkmässigt och det tar ganska länge innan det blir spännande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)