torsdag 3 februari 2022

Läsmånad: januari 2022

MÅNADENS BÄSTA

bok:  PAX-serien

tv-serie:  Beforeigners

dokumentär:  -


Tv: 
Sjuksystrarna på Fredenslund, säsong 4, tv4play. Trevlig dansk serie där sjuksköterskeelverna får en ny motståndare i form av den formidabla, men skräckinjagande, biträdande föreståndarinnan Elisabeth. En serie som blivit allt bättre under säsongerna tycker jag.
Beforeigners, säsong 2, hbo. Ett lik som har likheter med Jack the Rippers offer dyker upp, och frågan om han är en av tidsresenärerna? Sköldmön Alfhildr och nutidspolisen Lars kopplas in på fallet. Det hela försvåras av att det finns de högre upp som har en annan agenda. Gillar, men alldeles för kort säsong!
Hedersmordet, svtplay. Ung kvinna anmäls försvunnen och det visar sig att hon redan varit hos polisen flera gånger för att söka skydd mot släktingar som hotat döda henne. Bra miniserie baserad på en verklig händelse. 
Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts, hbo. Kärt återseende där många av skådisarna och regissörerna pratade om hur det var att spela in filmerna. 
Travel Man, säsong 1-2, svtplay. Komikern Richard Ayoade tar med sig "kompis" och gör 48-timmars besök i städer. Okej slötittning, men han är väldigt torr, tror det hade varit ett helt annat program om någon annan stått vid rodret.
Love Child, säsong 3-4, svt. 70-talet är här med demonstrationer mot Vietamkriget och för kvinnors rättigheter. Till Stanton House kommer nya gravida minderåriga och man fortsätter följa de som fick barn i tidigare säsonger. Martha är min favorit. Huvudpersonen Joan kämpar på med att försöka rädda sin man från fängelsestraff. Sen blir hon gravid och allt blir värre. Tycker mer om den här serien ju längre det går - eller kanske ju mer man lär känna casten.
And Just Like That, hbo. Uppföljaren till Sex and the City. Man träffar Carrie, Charlotte och Miranda igen (Samantha är utskriven), och de har blivit äldre, men är sig mestadels lika. Det är bara Mirandas utveckling som inte känns logisk - så rädd för att göra fel. Såg i en intervju att ett krav för att göra uppföljaren var att den skulle vara mer inkluderande vilket är lovvärt. Men det känns lite eljest att de första vännerna med annan hudfärg, liksom tre binära personer, alla lärs känna just under det året man följer dem, de tio åren emellan fortsatte av allt att döma som förut. Nåja, okej uppföljare, bitvis ganska tragisk.
The West Wing, säsong 1, hbo. Har sett avsnitt förut, men aldrig hela så började från början nu. Bra serie om händelserna bakom kulisserna i vita huset, men vet inte om jag egentligen känner för att se alla 155 avsnitt.
På spåret, svt. Tycker det är segt och småtråkigt, och lade till slut ner tittandet efter andra gruppen.
Första hunddejten, säsong 2-3, hbo. Sökande människor matchas med hundar som letar nya hem. Gulligt och hjärtvärmande.
Hjärtats vägar, säsong 5, svt. Vi är tillbaka i lilla Whyhope som har haft ett fruktansvärt år med torka och evakuering av sjukhuset. En utomstående konsult skickas in för att få staden på fötter och hon tar itu med den omfattande korruptionen - borgmästaren/matriarken Meryl ligger illa till. Gillar den här! Familjesåpa med humoristiska inslag och trevliga (om än ibland lite ensidiga) karaktärer.


Dokumentär:
Tom Cruise och hans svarta skugga, svtplay. Intressant man, kass dokumentär. Berättaren drar långa växlar på småsaker för att bevisa Toms svarta skugga, som när han slutar le under inspelningen av Föräldrafällan (tror han lyssnar intensivt på regissören) -"Kan det vara det inre mörkret som känns här?". Kanske är det bara att man inte står och flinar som en idiot hela tiden man arbetar? "Har han lite drag av den plågade vampyren Lester?" Jo, det finns en långsökt kommentar om det. "Bearbetar han sitt eget förhållande till sin pappa i Magnolia?" Jamen, det är ju en gissning lika tagen ur luften som allt annat för det kan väl inte vara så att han bara spelar en roll? Och allt sägs till ödesmättad musik... Hade hellre sett ett program om Tom utan försöken att tolka honom genom filmrollerna han spelat.


Böcker:
11.  Historien om Bodri - Hédi Fried  (barn, högläsning)  4+/5
10.  Draugen - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4+/5
9.    Maran - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4+/5
8.    Vitormen - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4/5
7.    Pestan - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4+/5   *favorit*
6.    Näcken - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4+/5
5.    Gasten - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4/5 
4.    Bjäran - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4+/5 
3.    Mylingen - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4+/5 
2.    Grimmen - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4/5 
1.    Nidstången - Åsa Larsson & Ingela Korsell  (barn)  4/5


Lässtatistik:
Lästa böcker: 11 (11 barn)
Lästa sidor: 1978
Böcker på svenska: 11, engelska: 0                 Böcker av kvinnor: 1, män: 0, kombo: 10
Nya författare för mig: 2                                    Antal länder: 1
Del av serie: 10 (påbörjade: 1/ up to date: 1)
11 böcker av svenska författare

PAX-serien i tio delar hade gärna fått hålla på lika gärna till - härlig läsning! Bröderna Alrik och Viggo värvas som beskyddare till ett dolt bibliotek i Mariefred, fullt av magiska böcker. Försvaret behövs för tiderna är oroliga, det magiska skyddet sviktar och i staden finns en svarthäxa som intrigerar för att ta besittning över böckerna. Genom serien träffar de på många ovanliga varelser, som en myling, näcken och en vitorm och det är intensivt och spännande. Men minst lika bra skildras vardagen. Alrik och Viggo är fosterhemsplacerade, i sin nya skola får de snabbt nya fiender i form av en mobbare och en fördomsfull lärare och i bakgrunden finns deras alkoholiserade mamma. Alrik, den äldre av dem, har gett upp hoppet om henne, men Viggo tror fortfarande att hon ska dyka upp när hon sagt och att de en dag ska bo tillsammans igen. Mycket känslor (hej hej Henry!) och man tycker så mycket om karaktärerna. Välskrivet och med suveräna illustrationer. Se dock till att alltid ha nästa bok i serien redo, de slutar med cliffhangers och det hade lika gärna kunnat vara en tjock bok som tio kortare. 

Riktigt bra var också Historien om Bodri, en bilderbok skriven av Hédi Fried om hennes barndom i en liten idyllisk stad och förflyttningen till ett koncentrationsläger. Den är kort, men lyckas få med mycket om livet före och under kriget. Jag hade den som högläsning under minnesdagen för förintelsen och det var en engagerad klass med efterföljande diskussion, men den var svår att läsa - hade som en klump i halsen under stora delar. Fantastiska illustrationer också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)