fredag 1 januari 2021

Läsmånad: december 2020

En enda bok den här månaden? A Stitch in Time av Kelley Armstrong handlar om Bronwyn som ärver fasterns hus där hon som barn umgicks med en pojke som levde på 1800-talet. Han visar sig finnas kvar och är inte nöjd med att hon lämnat honom i sticket. Dessutom finns spöken som dröjer sig kvar p.g.a. ouppklarade mord och de är inte helt ofarliga. Det är en okej bok, men lite såpig och lättförglömlig.

Istället för att läsa har jag gjort annat, som att titta på tv. Började äntligen titta på Bron som jag efter första säsongen tycker är riktigt bra, gillade också Lego Masters Australia och I vår herres hage


Månadens bästa
bok: - 
pod: P3 historia 
film: - 
tv: Bron
dokumentär: Vaccinkrigarna 

Statistik:

Lästa böcker: 1 
Lästa sidor: 329
Böcker på svenska: 0, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 1, män: 0, kombo: 0
Nya författare för mig: 0                                    Antal länder: 1
Del av serie: 1 (1 påbörjade, 1 avslutade/up to date)
1 bok av kanadensiska författare
 

Böcker:
71.    A Stitch in Time - Kelley Armstrong    3/5


Poddar:

Inga nya fynd den här månaden, lyssnar mig troget igenom valda delar av Fördomspodden, Akademiliv, Kropp och själ, Allt du velat veta, P3 historia, P3 Dystopia, Misslyckade brott, Mammasanningar och Hemma hos Mark och Jonas.


Film:
I hetaste laget, svt. Nyår 2020 innebar att jag satt själv med mina katter i lägenheten och varför då inte titta på den gamla Marilyn Monroe-filmen som visades. En komedi om två småskurkar som flyr från maffian och gömmer sig i en damorkester som Josephine och Daphne. Sugar Kane (Marilyn) drar intresset till sig. Lite oförargligt tidsfördriv i svartvitt.


Tv: 
Bron, säsong 1, Cmore. Känns som jag är sist av alla på Bron-tåget, men det visade sig vara ett gott beslut att äntligen se den. Gillar det allt mer komplicerade fallet med alla sina vindlingar, kanske med invändningen att jag inte helt uppskattar när poliser har personlig koppling till fallen de försöker lösa - känns som ett lättköpt sätt att öka spänningen. 
I vår herres hage, svt. En tv-serie som bygger på den första (eller möjligtvis andra) vuxenboken jag läste, mamma hade tre pocketar som innehöll alla sex i serien. På 40-talet får den nyexade veterinären James Herriot arbete bland bönderna i Yorkshire. Mysig, ibland rolig och bygger på Herriots egna liv.
McLeods döttrar, säsong 5, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö. Ett trevligt sällskap till middagen.
Lego masters Sverige, tv4. Skickliga legobyggare får svåra utmaningar. Ett okej program, men tycker ofta annorlunda än domaren. Passade även på att se Lego Masters (Storbritannien), Lego Masters Australia och Lego Masters Usa på Cmore. Tycker Australiensarna är de som lyckats absolut bäst - bra programledare, oftast sympatiska deltagare och spektakulära byggen. 
Alla mot alla, kanal 5. Fjärde säsongen tog slut, med två lag som jag gillade och jämnt in i det sista.
Taskmaster, säsong 1-10, nätet. Perfekt sällskap när man äter, mycket att skratta åt.
Sjuksystrarna på Fredenslund, säsong 3, Cmore. Okej dansk sjukhussåpa i 50-talsmiljö.
Mirakel, svt. Årets julkalender som lyckats riktigt bra med sin historia om Mira och Rakel som lever 100 år från varandra och som byter plats med varandra genom ett förlagt svart hål.


Dokumentärer:
Vaccinkrigarna, svt. Mycket intressant om anti-vaxxare som sprider desinformation om vaccins påstådda farlighet, i de flesta fall utan mer bevis än känsla, under parollen att "alla måste få göra sitt eget val". Samma paroll används för att friskriva sig från ansvar ifall någon skulle bli sjuk p.g.a. att de är ovaccinerade. Den inofficiella ledaren i Sverige visade sig även ha en förkärlek för andra konspirationsteorier vilket känns logiskt. Såg det här youtubeklippet där en kille förklarade vad han brukade tro på och varför det förändrats, men också varför han tror att en del människor blir konspiratoriker - de ser en "sanning" som inte andra ser och det bevisar att de är smartare än mainstream.
Striden om aborterna, svtplay. Mycket intressant och samtidigt bedrövligt om hur svårt det är i vissa amerikanska delstater att göra abort och om det intensiva hat som möter många av de ofrivilligt gravida och den sjukvårdspersonal som hjälper dem, i vissa fall slutar det med mord. 
Louis Theroux: USA:s övermedicinerade barn? svtplay. Några amerikanska föräldrar och barn pratar om diagnoser, mediciner och vardag med en tveksam Theroux. Det är mycket möjligt att han har rätt i att man medicinerar för lätt, men samtidigt träffar han inga barn innan de fått sina mediciner. 
Japan - katternas rike, kunskapskanalen. Kattbesattheten är stor i Japan vilket den här dokumentären visar på olika sätt, från tempel till kattpubar och affärer som enbart har kattrelaterade prylar. Älskar katter, men blev inte helt förtjust i programmet, tror att filmarens egen distans gjorde att jag inte drogs in.
Drottningarna, tv 4. Dramatiserad serie om åtta svenska drottningar. Ofta intressant, men ibland känns det som att de läser in väl mycket vad gäller vad de kände och tyckte. Vet man verkligen allt det?
De sju kontinenterna, svtplay. Många fascinerande miljöer och djurarter presenterade efter världsdel, men efter ett tag fick jag ett motstånd mot att fortsätta se vidare i serien p.g.a. de dystra framtidsutsikterna som visades. Är glad att jag trots allt gjorde det för 16 minuter in i det sista avsnittet, Afrika, visades en grupp geparder som jag såg på plats för ett par år sen - magiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)