onsdag 20 februari 2019

Läsmånad: januari-2019

Har skaffat en ny läsplatta (Kobo H2O som jag ska kunna ha i badet och på stranden utan att behöva oroa mig) och där fanns ett smakprov av Harry Potter så nu håller jag på att lyssna igenom alla delarna i serien igen, det gav liksom mersmak...

Dessförinnan så läste jag The Worst Journey in the World som skrevs av en av deltagarna i Scotts inledande sydpolsexpedition (Cherry-Garrard blev alltså aldrig utvald till att vara med i den sista femklövern som tog sig hela vägen). Boken skrevs 1922 och är en mycket detaljrik skildring av hans och de andras upplevelser, så detaljerat att jag kunde skumma ganska långa avsnitt utan att det kändes som jag missade något. Den var också otroligt intressant, avbröt hela tiden läsningen för att delge min kompis intressanta fakta som jag sen kunde gå och fundera på när jag inte läste - som hur de under en mindre expedition positionerade sig i dragarställning så fort de kunde, för när de fuktiga kläderna väl frusit till så behöll de ställningen resten av dagen.

Återupptäckte också Maria Semple. This One is Mine gjorde inte samma intryck som Where'd You Go, Bernadette som jag läste för några år sedan, men den var bra ändå. Överlag en bra månad kvalitetsmässigt, blev inte besviken på någon.

Statistik:
Lästa böcker: 12 (1 non-fic, 7 barn, 2 grafisk, 4 ljudbok, 5 omläsningar)
Lästa sidor: 4506
Böcker på svenska: 3, engelska: 9                                Böcker av kvinnor: 9, män: 2, kombo: 1
Nya författare för mig: 1                                                  Antal länder: 3
Del av serie: 8 (1 påbörjad, 2 avslutad/up to date)
1 bok av en amerikansk författare
8 böcker av brittiska författare
3 böcker av svenska författare

Böcker:
12. Lies Sleeping - Ben Aaronovitch    3+/5
11. Harry Potter and the Goblet of Fire - J.K. Rowling   (ljudbok, barn, omläsning)    4/5
10. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - J.K. Rowling   (ljudbok, barn, omläsning)   4/5
9.   Harry Potter and the Chamber of Secrets - J.K. Rowling   (ljudbok, barn, omläsning)    3+/5
8.   Synd - Elin Lucassi    (grafisk, omläsning)   3+/5
7.   Harry Potter and the Philosopher's Stone - (ljudbok, barn, omläsning) 5/5 *månadsfavorit*
6.   Handbok för superhjältar: Vargen kommer - Elias & Agnes Våhlund  (barn, högläsning)  4/5
5.   Jag är den som är den - Elin Lucassi   (grafisk)   4/5
4.   Catch Your Death - Lauren Child   (barn)    3/5
3.   Take Your Last Breath - Lauren Child   (barn)    3/5
2.   This One is Mine - Maria Semple    4/5
1.   The Worst Journey in the World - Apsley Cherry-Garrard   (biografi)   3+/5


Film: 
Leave No Trace, flyget. Om en pappa och en dotter som bosatt sig ute i skogen långt ifrån myndigheternas insyn. Men så upptäcks de en dag och för att få stanna tillsammans krävs att de anpassar sig till samhällets krav, vilket inte fungerar helt klockrent. Riktigt bra!
Crazy Rich Asiens, flyget. Pojkvännen från Singapore tar med sig sin amerikanska flickvän hem för att hälsa på släkten och väldigt många gör sitt bästa för att splittra paret. En okej film, men tror den fått lite extra cred på grund av sin övervägande asiatiska cast.
The Guernseys Literary and Potato Peel Pie Society, flyget. En författare börjar brevväxla med en en man från Guernsey som bland annat skriver lite om hur det var på ön under andra världskriget då tyskarna tog över. Växlar mellan tidsperspektiven. Söt och mycket förutsägbar.


Tv: 
Shackleton, Ms Midnatsol. Miniserie i två delar om Shackletons misslyckade resa där han skulle ta sig hela vägen över Antarktis via sydpolen, men där allt gick fel innan de egentligen hann börja. Trots det så är det den här expeditionen han är mest känd för och när man ser filmen förstår man varför.
The Fosters, säsong 1-5, viaplay. Om Callie som efter en tid i ungdomsfängelse kommer till ett nytt fosterhem. Mycket ungdomsdrama, men även en hel del om det föräldrarna tampas med. En del riktigt aktuella ingredienser dessutom, som DACA, ICE och Build the Wall-demonstranter. Rekommenderas, jag har maratontittat!
11.22.63, Viaply. En man åker tillbaka i tiden för att förhindra mordet på J.F.K. för att på så sätt göra framtiden bättre, men det är inte helt lätt. Tyckte serien var bättre än boken, men var inte jätteförtjust nu heller.
Frozen Planet, Ms Midnatsol. Så mäktigt! Såg de flesta avsnitt i Antarktis och det var en speciell känsla att se en del av det på plats. Hann se de sista avsnitten på svtplay när jag kom hem igen - botade ju inte längtan att åka tillbaka...
Bandet och jag, svt. Om hur Sverige förändrades under 70- och 80-talet sett genom ett fiktivt band. Riktigt trevlig infotainment, gillar särskilt parodin på Stjärnorna på slottet (som jag visserligen inte tittar på, men det känns rätt).
The Royals, säsong 1, Viaplay. Väldigt överdriven såpa om en fiktiv brittisk kungafamilj som inte väjer för mord, med ett par dumma kusiner som ser ut som Askungens styvsystrar som komisk relief. Såg första säsongen och det räckte gott.
Provade några avsnitt vardera (mellan 2 och 7) av AtlantaSpeechlessTransparent och Salem på Viaplay men fastnade inte för någon av dem.

2 kommentarer:

  1. Älskar verkligen att lyssna på böcker! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är rätt uppläsare så kan det vara riktigt bra, och Stephen Fry ihop med Harry Potter är väl ungefär så bra som det kan bli :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)