tisdag 30 juni 2015

Att följa lärande: Dylan Wiliam

Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
Bild lånad från adlibris
Att följa lärande - formativ bedömning i praktiken är en bok som vi arbetat med på skolan under läsåret. Wiliam har kommit fram till fem nyckelstrategier som kan förbättra elevers skolresultat och som ger redskap för formativ bedömning. De fem nycklarna är egentligen inget nytt, man använder allihop i mer eller mindre grad redan, men ibland utan att reflektera allt för mycket påden. Det är nyttigt att ibland tvingas klargöra för en själv vad man redan gör och vad man behöver tänka mer på. De fem strategierna är att klargöra målen för undervisningen, ta reda på hur det går för eleven, ge bra feedback, använda eleverna som lärresurser för varandra och att ge eleverna redskap för att ta ansvar för sitt eget lärande.

Det är bitvis en ganska tungläst text när Wiliam drar fram forskningen som hans tes bygger på, men att den finns där ger samtidigt det han skriver tyngd. Det som gör att jag tycker att den här boken bättre än många andra är att efter en nyckelstrategi presenterats så följer ett helt smörgåsbord med verktyg på hur man kan lyckas införa strategin i större grad i sin klass. Eftersom varje strategi har flera förslag på metoder som kan hjälpa en förbättra sin undervisning så kan man välja det som passar en bäst och skulle man sedan inte känna sig bekväm med det kan man testa en annan.

söndag 28 juni 2015

Lean Mean Thirteen: Janet Evanovich

Lean Mean Thirteen
Bild lånad från adlibris
I den trettonde delen i serien grälar  bounty huntern Stephanie med sin ex-man (försöker strypa är egentligen en bättre beskrivning). När han senare försvinner utan att lämna annat än några blodfläckar efter sig är det hon som blir huvudmisstänkt.

Omdöme: Trevlig bok, som böckerna i den här serien är. Man vet vad man får, vilket är några otroligt klumpiga försök att få fast de som inte kommit till sin rättegång, några av de mest schablonartade karaktärer som jag träffat på i bokform, en förstörd bil eller två, en Stephanie som svävar i livsfara och en evig dragkamp mellan sexige snuten Morelli och mystiske f.d. militären Ranger som får henne (och mig) att bli varm bara av att tänka på honom.

Det är lite skumt att böcker som är så extremt upprepande ändå är kul att läsa, men det är de och det är väl framför allt humorn i böckerna som gör det. Det är inte alltför ofta man läser böcker som får en att fnissa okontrollerat.

Smakebit på søndag: Orange is the New Black

Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns även på svenska
Lyssnade klart på Orange is the New Black här i eftermiddags, men det får bli en smakbit från den i alla fall. Jag såg första säsongen av tv-serien för ett tag sen och visst känner man igen händelser och personer, men tv-serien har skruvat till dem ganska rejält. Den handlar om Piper Kerman som ung och dum smugglade drogpengar och tio år senare döms till 15 månader i fängelse för det. I utdraget börjar hon se slutet på fängelsestraffet och får gå på "förberedelseklasser" med saker man behöver veta om livet på utsidan. Så är tanken i alla fall, lektionerna lever inte riktigt upp till målet...

Another class had been titled “Positive Attitude” and was taught by the former warden’s secretary. We liked her very little, as she was deeply condescending toward us. Her talk detailed her epic struggle to diet her way into a fancy dress for a holiday party. Tragically, she had not been able to lose the weight, but she still had fun at the party, because she had managed to keep her positive attitude.

Fler smakbitar finns på Maris blogg. Ha en trevlig söndag!

fredag 26 juni 2015

Frostbitten: Kelley Armstrong

Frostbitten
Bild lånad från adlibris
Frostbitten är den tionde delen i Kelley Armstrongs serie Women of the Otherworld och huvudpersonen är varulven Elena. Hon är på jakt efter en ung varulv som har setts på ett par mordplatser och när han flyr till ett vintrigt och kallt Alaska följer hon efter. Väl där väntar mycket större problem. En vän till flocken saknas, en annan är kidnappad och det finns något ute i vildmarken som mest för tankarna till gamla myter. Dessutom finns där några typer som utvandrat från östeuropa i avsikt att sätta upp en ny bas för vapenhandel och andra olagliga operationer.

Även privat finns det mycket att tänka på. En gammal fosterförälder har hört av sig och söker förlåtelse för att han förgrep sig på henne när hon bodde där och det har väckt tankar som hon helst hade förträngt. Flockledaren Jeremy har också pratat med henne om att utse henne till efterträdare och hon oroar sig för vad det skulle göra med relationen mellan henne och hennes man.

Omdöme: En härlig bok! Jag är så förtjust i den här serien och det blir ju inte sämre när jag får läsa om Elena igen (huvudpersonerna växlar genom böckerna och är av olika slag, som häxor, spöken och demoner, men Elena är min favorit). Den här serien (inte boken) sträcker sig över flera år och jag gillar att se hur personerna växer och utvecklas i den.

Det är spännande läsning, med många utvikningar som gör det svårare att räkna ut hur allt ligger till. Jag gillar striderna de blandas in i, det är hårt och ruffigt och smart. Det är också skönt att se en kompetent hjältinna som inte alltid behöver räddas. Sidospåret med de mytiska varelserna var lite udda och hade egentligen inte behövt vara med, men det gav samtidigt lite evolutionistiska perspektiv :)

torsdag 25 juni 2015

The Legend of Sleepy Hollow: Washington Irving

The Legend of Sleepy Hollow by Washington Irving
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
Lånade hem The Legend of Sleepy Hollow som ljudbok utan att veta så mycket mer om den än att Johnny Depp är med i filmen Sleepy Hollow. En film som jag bara sett trailern av eftersom den visade upp en spökryttare och jag inte är något större fan av otäcka filmer. Jag är inget jättefan av otäcka böcker heller, men den här är ju något av en klassiker (publicerades första gången 1820) och behagligt kort så varför inte ge den en chans tänkte jag.

Den handlar om Ichabod Crane, en skollärare som förälskar sig i den rika bonddottern Katrina, eller snarare i hennes lovande framtidsutsikter om man ska vara ärlig. En ung man som också uppvaktar henne blir svartsjuk och en natt när Ichabod är på väg hem från Katrina får han sällskap av en huvudlös ryttare.

Nu visade det sig att boken inte var läskig alls, utan istället skrivet på ett ganska torrt raljerande sätt som inte alls gick hem hos mig och när det till det läggs ingående beskrivningar av dalen och allt som finns där så känns det som en välsignelse att boken är kort. Det fanns heller inte en enda person i böckerna som jag tyckte om, eller ens brydde mig om vilket kanske är värre. Till råga på allt var den också väldigt förutsägbar, så letar du efter en bok som får nackhåren att resa sig så skulle jag rekommendera dig att leta någon annanstans.

onsdag 24 juni 2015

Pottungen: Anna Laestadius Larsson

Pottungen
Bild lånad från adlibris
I Pottungen får man fortsätt att följa kvinnorna Johanna, Hedvig Charlotta och Sophie von Fersén som man lärde känna i Barnbruden. Det är slutet av 1700-talet och Gustav III har just skjutits vilket betyder att Hedvig Charlottas man, hertig Karl, just fått makten. För henne återstår mest att se på när han fattar det ena dummare beslutet efter det andra och det är inte en roll hon trivs med.

Johanna sliter hårt för att försörja sig och sonen utan att behöva ta till prostitution. En man uppvaktar henne, men hon tvekar, både för att han kommer från en annan klass och för att hon är rädd för att ge upp sitt oberoende. Sophie slutligen har hittat en ny kärlek, men bevakas svartsjukt av Hedvig Charlotta.

Omdöme: Jag tycker om boken. Det är en intressant tidsskildring med livliga skildringar av smuts, löss, klassamhälle och roddarmadamer, men det som gör allra mest intryck är ändå hur utlämnade kvinnorna är till sina mäns nycker och beslut. Det är också en intressant tid för feminismen som startar lite smått bland de mer välbärgade.

Jag tycker personbeskrivningarna är bra, de känns som riktiga människor vilket nog bidrar till att jag blir så himla irriterad på ett par av dem, då främst Hedvig Charlotta som inte unnar Sophie att leva sitt eget liv och Johannas beundrare som helt plötsligt förväntar sig mycket mer av henne än vad som utlovats.

tisdag 23 juni 2015

Scarlet: Marissa Meyer

Scarlet
Bilder lånade från adlibris,
den finns även på svenska.
Scarlet är del två i Marissa Meyers serie The Lunar Chronicles där hon omarbetar klassiska sagor till futuristisk sci-fi. Historien utspelar sig i framtiden och jorden har sina bekymmer i form av en dödlig pest och en månkoloni som beter sig allt hotfullare.

Cinder, huvudpersonen från första boken, finns fortfarande med och hennes tråd plockas upp precis där den slutade - i fängelset. Hon rymmer därifrån det första hon gör och får med sig den mindre begåvade "Captain" Thorne och blir sedan jordens mest eftersökta person. Att hon skulle rymma stod klart för henne tidigt, men vad hon egentligen ska göra när hon blivit fri är mer oklart.

Som hörs på namnet är en annan av huvudpersonerna Rödluvan, en härlig lätt aggressiv tjej som följer sina impulser utan att fundera alltför länge på dem. I hennes tråd får man läsa om hennes letande efter sin försvunna mormor och till hjälp har hon den mystiske Wolf, en streetfighter (finns det någon bra svensk översättning?). Vi får också höra från kejsar Kais och drottning Levanas perspektiv och det man kan säga är väl att det ser mörkt ut för jorden och att livet för sagoprinsar är mycket mer komplicerat än det verkar i sagorna.

Omdöme: Jag njöt av läsningen! Det är ett snabbt tempo och jag gillar huvudpersonerna och blir alltid lika lycklig när jag upptäcker en koppling till sagovärlden. Läsningen blir förvånansvärt ångestfylld när jag upptäcker att jag tycker väldigt mycket om Wolf trots hans dunkla bakgrund och ibland tvivelaktiga beteende och jag önskar så att Scarlet ska lita på honom, samtidigt som det blinkar en skarp orange varningslampa i bakhuvudet hela tiden, för man borde definitivt akta sig för vargen om man kan sina sagor... Den lilla invändning jag har är att det är lite insta-lovevarning. Det kan väl till viss del ursäktas med att det är en extremt händelserik och påfrestande tid för personerna, och svårigheter upplevda tillsammans kan göra att band bildas fortare, men jag hade ändå gärna sett att det dröjt längre. Jag kan också tycka att *spoiler* det är väl mycket tillfällighet att just Wolf ska skilja sig från flocken (pun intended), hade gärna sett mer personlighet på fler av dem.

Vad är förresten grejen med de menlösa intetsägande svenska omslagen? De förmedlar ju inte alls känslan som  finns i böckerna. Det engelska omslaget för Cinder med en mekanisk fot tror jag inte kan bli bättre...
Cinder Scarlet Cinder

söndag 21 juni 2015

The Bastard of Istanbul: Elif Shafak

The Bastard of Istanbul
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
Bastarden från Istanbul var länge en förvirrad läsning för mig. Den börjar med att Zehila går genom gatorna i Istanbul (trafikstockning, regn, människor) till en klinik där hon vill göra abort. Sedan flyttas man till Usa där Rose handlar middag och försöker undvika sådant som kan påminna henne om hennes armeniske ex-man. Efter det träffar vi ex-mannens släkt, som har ett myller av medlemmar innan vi kommer tillbaka till Turkiet och får en kortkort sammanställning av livet fram till 19 års ålder för fostret som trots allt inte bortaborterades, Asya, och träffar hennes många kvinnliga släktingar. Här är jag rejält trött på boken, och då har den knappt börjat. Det är många människor och känns lösryckt och framhafsat och jag är frustrerad över att jag inte fick fortsätta läsa Zehilas historia för jag tyckte om henne. Sedan flyttas man igen, tillbaka till Usa och till Roses och ex-mannens dotter Armanoush som är i ungefär samma ålder som Asya.

Där lugnar det äntligen ner sig. Det är mestadels Asya och Armanoush som man följer i resten av boken. Armanoush reser till Turkiet för att försöka hitta sina rötter, hon träffar Asya som är (liksom Turkiet i stort?) väldigt historielös och så småningom lär man känna och lär sig hålla isär några av det otal personer som förekom i de första kapitlena. Det tog tid för mig att tycka om Asya, hade jag inte tyckt om Armanoush nästan omedelbart hade jag nog lagt ner boken och det hade varit synd för när de väl träffas och börjar leta efter Armanoushs historia så får man blickar av vad som hände 1915, när armenierna fördrevs från Turkiet (de som inte dödades på plats...).

Det är små glimtar av berättelse från många olika männiksors perspektiv och när bilden klarnar så är jag ganska imponerad av hur snyggt det gjorts. Det är en bit av historia som jag är sorgligt omedveten om och jag önskar att fokuset hade legat där, på Armanoushs farmors historia, istället för flytten till nutid och alla dessa familjemedlemmar som flyter ihop. Sammanfattningsvis tycker jag att boken tar sig, men inte tillräckligt mycket för att få upp goodreadsbetyget mer än till en svag trea.

Här finns en smakbit som jag skrev i början av läsningen.

Smakebit på søndag: Shakespeare's Champion

Shakespeare's Champion (häftad)
Bild lånad från bokus
Söndag och smakbitar har blivit ett par för mig. Smakbitarna kommer från utdrag ur böcker man läser just nu, utan spoilers, och läggs upp på Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Idag kommer min smakbit från Shakespeare's Champion som är den andra boken i serien om Lily Bard av Charlaine Harris. Jag har läst serien ett par gånger tidigare och brukar kalla den för mys, men den här boken är egentligen ganska svart. Unken människosyn och rashat har blommat upp i den lilla staden Shakespeare och människor dör. Smakbiten kommer från prologen:

     The spotter smiled down at him. With a grunt, the spotter lifted the bar, now weighted with two hundred ninety pounds. He moved the bar into position above Del’s open hands and began lowering it.
     Just as Del’s fingers were about to close around the bar, the spotter pulled it toward himself a little, till it was right over Del’s neck. With great control, the spotter positioned it exactly over Del’s Adam’s apple. Just as Del opened his mouth to ask what the hell was going on, the spotter dropped the bar. Del’s hands scrabbled convulsively at the weight crushing his neck for a few seconds, hard enough to make his fingers bleed, but his companion squatted down and held either side of the bar, the gloves and sweatshirt protecting him from Del’s fingers.

Ha en trevlig dag :)

lördag 20 juni 2015

Shakespeare's Landlord: Charlaine Harris

Shakespeare's Landlord
Bild lånad från adlibris
Shakespeare's Landlord är den första av fem böcker om Lily Bard, en kvinna i 30-årsåldern. Hon har en tragisk historia med kidnappning och våldtäkt i bagaget och har flyttat till den lilla staden Shakespeare i Arkansas för att komma undan alla medlidsamma blickar som hon fick i hemstaden. Lily försörjer sig som städerska och gör sitt bästa för att ingen ska lägga märke till henne och det går ganska bra ända tills hon sent en natt ser någon som kör in hennes soptunna, tungt lastad, i den närliggande parken. Hon följer efter och hittar det dumpade liket efter hyresvärden till huset bredvid. Efter ett anonymt telefonsamtal till polisen tycker hon att hon gjort det man kan begära. Händelsen lever dock kvar och många av hennes klienter uppför sig lite annorlunda än de brukar och säger saker som skulle kunna vara motiv och Lily blir mer och mer inblandad. Sen dyker föremål upp som leder tankarna till hennes förflutna...

Omdöme: Jag gillar den här boken! Jag har läst hela serien ett par gånger innan, men så skulle jag ta fram och fota boken till en utmaning (tjockis - har alla fem böckerna samlad i en volym) och blev sugen på att läsa den igen :) Det är en myspusseldeckare där ledtråd kopplas till ledtråd och där det finns ett otal som man misstänker, men det är inte en bok man läser för brottets skull. Istället är det Lily som fängslar. Hur hon brottas med sitt förflutna och försöker att försäkra sig om att inte bli skadad igen, vare sig fysiskt eller mentalt. Hon är ganska tvär och upplyftande ärlig i både vad hon säger och gör, hon har slutat kompromissa för att passa in i andra människors bild av hur de tycker att hon borde vara. Det är en vardag i en liten amerikansk sydstatstad som skildras som känns trovärdig och jag gillar hur man får en viss inblick även i hennes klienters liv. Eftersom jag har läst böckerna innan märker jag också hur Harris bäddar för senare delar.

Det här är den serie av Harris som jag upplever som mörkast. Den behandlar våldtäkt och hur folk ser på våldtäktsoffer, den tar upp rasspänningarna i amerikanska södern (mer i kommande böcker än i den här) och kyrklig dubbelmoral. Den kommer också in på det amerikanska sjukvårdssystemet, som hur Lilys sparpengar rinner iväg när hon vårdas efter våldtäkterna och hur hon senare när hon blir skadad inte har råd att vare sig ta ledigt eller ligga på sjukhus eftersom hennes försäkring inte täcker tillräckligt av kostnaderna. Det känns som ett väldigt omänskligt och orättvist system.

16. Planerad semesterläsning

I den sextonde punkten av bokhoras fotoutmaning (som var för några dagar sen, jag har halkat ohjälpligt efter) så skulle man berätta om sin semesterläsning. Jag har många böcker jag längtar efter, däribland att fortsätta med serien om Cinder och serien Women of the Otherworld, men den som står först på tur blir boken jag plockade fram när jag skulle fota en tjockis, The Lily Bard Mysteries. Blev så himla sugen bara av att bläddra i den :)

onsdag 17 juni 2015

Living with the Dead: Kelley Armstrong

Living with the Dead
Bild lånad från adlibris
Det här är den nionde boken i Armstrongs serie Women of the Otherworld och man presenteras för en ny huvudperson, Robyn, som inte har några övernaturliga krafter alls. Robyns man dödades för några månader sen och den nyblivna änkan är deprimerad och mår inte alls bra och har till råga på allt lämnat familj och vänner för en ny stad och ett nytt jobb. Hennes nya jobb är som pr-ansvarig för Portia, en Paris Hilton-wannabe, och när Portia mördas tar Robyn ett antal facepalm-beslut och är snabbt huvudmisstänkt. Men det är inte bara poliserna som vill prata med henne, hon jagas dessutom av Portias mördare som fått för sig att Robyn sett mer än vad hon gjort.

Så vad har då det här med Otherworld att göra? Jodå, det finns fullt med anledningar att ha med den här boken i serien. En av poliserna är nekromantiker och får ibland kontakt med avlidna, Robyns kompis Hope och dennes fästman Karl (kaosdemon respektive varulv) kommer för att om möjligt hjälpa henne och ett sektliknande kollektiv med klärvojanta introduceras.

 Omdöme: En bra bok som gör sitt i serien, om än inte den bästa av dem. Jag gillar hur man får läsa om hur en vanlig människa upplever alla otroliga saker runt omkring henne och försöker få ihop det i sin världsbild, även om jag hade önskat lite starkare reaktioner, jag upplever Robyn ganska chockad och känslomässigt förlamad i stora delar av boken. Gillar också den nya sekten och skildrandet av livet där. Det är så fruktansvärt instängt och låst och det blir bara värre ju mer som avslöjas om livet där. Och jag "gillar" faktiskt den nya antagonisten. Hen är psykopat ut i fingerspetsarna och så ofantligt svekfull och uträknande, inte bara när det gäller sina egna framtidsplaner utan också när det gäller att hämnas verkliga eller inbillade oförrätter, att jag inte kan låta bli att dras med i läsningen.

Så varför blir det då inte en fullpoängare? Det är lite väl mycket jagande. Alla försöker få tag på nån annan och det springs och göms och duckas och det är inte alltid känslorna hänger med. Det är också flera huvudpersoner som berättar, vissa tilltalar mer än andra, och en del av spänningen försvinner när man redan vet att de är på en persons sida även om personen själv är paranoid och inte litar på dem. Funderar på vilka p.o.v jag skulle vilja behålla och tror att man hade kunnat skala ner det till Robyn, mördaren och Hope.

En liten smakbit från början av läsningen finns här.

måndag 15 juni 2015

15. Att äta när man läser

är ämnet för dagens bokhorafotoutmaning. Det är ju mysigt, men inte nödvändigt. Nu när jag försöker låta bli kolhydrater så blir det inte bullar eller Polly som det hade blivit för ett par månader sedan, utan istället sockerärtor och ölkorv. Gott det med, men på ett annat sätt :)

Tematrio: Huvudstaden

I veckans tematrio har Lyran läst en bok som utspelar sig i Stockholm och efterfrågar fler. Här kommer en bra och spännande trio:
  1. Milleniumserien av Stieg Larsson, framför allt de två sista delarna. Om Mikael Blomqvist som skriver om sexhandeln och dess förgreningar uppåt. Då blir Lisbet Salander anklagad för tre mord som har med reportaget att göra och drevet går.
  2. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Om 12-årige mobbade Oscar i Blackeberg som får oväntad hjälp av sin nya kompis, den odödlige Eli.
  3. Geim av Anders de la Motte. Om HP som hittar en mobil som envisas med att ställa frågan om han vill spela? Det vill han och spelet blir allt värre.

I'll give You the Sun: Jandy Nelson

I'll Give You the Sun
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska

I'll give You the Sun (Jag ger dig solen) av Jandy Nelson handlar om tvillingarna Noah och Jude. Noah är inbunden och ensam med Jude som sitt stora stöd, mobbad i skolan och intresserad av andra pojkar. Jude är utåtriktad, populär och surfar och klipphoppar. Föräldrarnas förhållande är ansträngt och tvillingarna slåss om deras uppmärksamhet och kärlek. Det här får vi veta i kapitlena som Noah skriver när han är 13, kapitel fyllda med metaforer, bilder han föreställer sig och en massa blommigt språk.

I Judes kapitel som utspelar sig när hon är 16 har mycket förändrats. Tvillingarna pratar inte med varandra längre, mamman har lämnat dem och Jude brottas med skuldkänslor och avskärmar sig från världen och pratar mest med sin döda mormor. Kapitlena alterneras och långsamt nystas historien upp och man får reda på vad som har hänt under de tre år som förflutits.

Omdöme: Jag gillar den här historien, speciellt hur kapitlena från de olika åren flätas samman tills man har hela bilden. Noah och Jude har så olika sätt att uttrycka sig och betrakta världen att man aldrig behöver tvivla på vems kapitel det är och jag gillar hur allt förändrats under de tre år som flyter mellan deras berättelser. Det är fullt med känslor som griper tag och det blir många tårar under läsningen. Det jag har lite svårare för är när det börjar ordna upp sig, det blir väl många tillfälligheter och väl gulligt.

Det finns ett par karaktärer jag har väldigt svårt för också. Oscar som är sinnebilden av romantiskt kärleksintresse, med sin tragiska bakgrund, karakteristiska utseende, engelska dialekt och oemotståndliga charm. Det blir lite för bra, så som det ofta blir i ungdomsböcker. Den andre personen jag har svårt för är pappan, denna självömkande varelse som så helt överger sina barn. Inte direkt en drömpappa.

söndag 14 juni 2015

14. Den bästa platsen att läsa på

En läsplats är dagens bokhorafotoutmaningsämne. Min favoritplats är i reclinern :)

13. En serieroman

Jag gillar tecknade serier, men serieromaner blir det inte många av. En av de två som jag äger (den som jag läst av dem) får komma med i gårdagens bokhorafotoutmaning. Det är den alldeles utmärkta Röde Orm i Västerled som är Charlie Christensens illustrerade version av den lika utmärkte romanen av Frans G Bengtsson med samma namn.

12. En tjock bok

I fredagens bokhorafotoutmaning var ämnet en tjock bok. Jag valde en tjockis på drygt 900 sidor som består av fem böcker i en, The Lily Bard Mysteries Omnibus av Charlaine Harris. Där finns den kompletta serien med Lily Bard, från Shakespear's Landlord till Shakespear's Counselor.

Det handlar om Lily som flyttat från hemstaden till den lilla staden Shakespeare, Arkansas, i ett försök att slippa bli påmind om händelser i sitt förflutna. Hon försörjer sig som städerska och blir i böckerna inblandade i några mordfall. Det är för det mesta mysig, lite lättviktig läsning, men ibland kommer tyngre ämnen som söderns rasmotsättningar och hur våldtäktsoffer "borde" uppföra sig in. Det blir en bra blandning och jag har svårt att ens plocka fram boken för att fota den utan att genast börja läsa om den, har läst hela serien två-tre gånger, men det kommer att bli fler :)


Smakebit på søndag: The Captive Queen

The Captive Queen (inbunden)
Bild lånad från bokus
Har en lite seg helg, kommer inte riktigt igång med det jag ska göra. Det är inte jätteovanligt när det gäller mig, men i vanliga fall så brukar det vara boken som distraherar och då trivs jag ju ändå, men boken jag läser just nu, The Captive Queen av Alison Weir, skulle legat kvar i väskan om jag inte just tagit upp den för att hitta ett utdrag. Det är en intressant period, men jag uppslukas inte av boken och retar mig en hel del på språket - lite kiosklitt över det.

Boken börjar med att Eleanor av Akvitanien skiljer sig från kung Ludvig VII av Frankrike när hon är 29 år och gifter om sig med den unge Henrik FitzEmpress (Plantagenet), hertigen av Normandie som har siktet inställt på den engelske tronen.

Henry of Anjou was slightly shorter than his father, but he more than made up for that in presence. He was magnificent, a young, redheaded lion, with a face upon which one might gaze a thousand times yet still wish to look again and feast on the gray eyes, which outdid his father’s in intensity. His lips were blatantly sensual, his chest broad, his body muscular and toned from years in the saddle and the field of battle. Despite his rugged masculinity, Henry moved with a feline grace and suppressed energy that hinted at a deep and powerful sexuality. His youthful maleness was irresistible, glorious. Eleanor took one look at him—and saw Geoffrey no more.There was no doubt at all that her interest was returned, for, as Louis rose and embraced Geoffrey, Henry’s appreciative gaze never left Eleanor: his eyes were dark with desire, mischievous with intent. Lust knifed through her. She could barely control herself. Never had she reacted so violently to any man.

Har kommit halvvägs och ska väl se till att läsa ut den, men det tar nog några dagar till...
Fler smakbitar, förhoppningsvis mer lockande än den här, finns på bloggen Flukten fra virkeligheten.

torsdag 11 juni 2015

Linas kvällsbok 1 & 2

Linas kvällsbok 1
Bild lånad från adlibris
Linas kvällsbok av Emma Hamberg handlar om femtonåriga Lina som går i nian och hänger med sina kompisar. Hon gör sitt bästa för att passa in, vilket innebär att tycka samma killar är snygga och gilla samma mat som de andra även om det egentligen inte alls är så. Det är fyllefester, en pojkvän som är acceptabel men som man inte är vidare kär i och familjeliv. Och det är framför allt en bok om att växa upp och våga erkänna för både sig själv och andra vem man egentligen är och vad man tycker om. Hambergs sätt att skriva i Kvällsboken är klockrent - med pustar och stön och utdragna ord - gör det ännu lite mer äkta.

Det är många bitar att känna igen sig och andra i även om den tiden (tack och lov) för länge sen är över. Jag gillar Lina, hon är ytterst mänsklig med alla sina funderingar och brister, och jag gillar hur kampen om status i hennes tjejgrupp skildras. Lina iakttar allt runt omkring sig och skriver ner det i sin dagbok och hennes iakttagelser är oftast klockrena även om de inte automatiskt får henne att göra det hon verkligen känner för.

Första boken handlar om hennes sista år på högstadiet och längtan från den lilla orten där hon bor, i bok två flyttar hon iväg till ett gymnasieinternat. Hon är lite mer trogen sig själv, men det känns ändå ibland som att det hela börjar om - vilket inte är så konstigt kanske, man växer ju inte klart på en gång. Boken stora intrig är att hon dras mellan två pojkar, distansförhållanden är inte lätt, men jag skulle önskat att det nya kärleksintresset inte hade varit i så stort behov av räddning. Visst funkar det som inslag i en bok, men hade Lina varit verklig hade jag önskat henne något annat, det är inte så många som i längden ändrar sig för kärleks skull...

Ett litet smakprov från början av läsningen finns i den här posten.

11. Tips för att bota lässvackor

är dagens bokhorafotoutmaning och idag hoppar jag över fotodelen av utmaningen och skriver istället. Det absolut bästa tipset jag har är att sätta sig på en buss (ett tåg eller en spårvagn fungerar säkert lika bra) för hur tråkigt är det inte att sitta där utan att läsa? Har man då en läsplatta har man kanske en del böcker att välja bland och man kan ta det som trots allt tilltalar mest och eftersom man sedan sitter och läser så går förhoppningsvis svackan över, för har man tur behöver man bara pushas in i en ny bok.

Har man inte en läsplatta så skulle jag tänka på följande när jag väljer vilken bok jag ska ta med mig på min resa med kollektivtrafiken:
  • definitivt en lite tunnare bok, max runt 350 sidor, för vill man inte läsa tycker jag att det tar emot att börja på en tjockis 
  • gärna en lättviktigare typ av bok som urban fantasy (min favoritgenre, går nästan alltid hem hos mig), feel good, chic lit eller deckare. Jag tycker att socialrealism eller självbiografier om hemska livsöden kan ta emot även när jag inte har en lässvacka så...
  • hittar man den lättviktiga boken i form av en ungdomsroman så är det ännu bättre, jag tycker att de ofta är lite mer fokuserade på berättelsen och har ett mer direkt språk, men så är långa och poetiska utvikningar inte alls min grej heller - lässvacka eller inte
  • man kan också välja en bok man redan läst och tyckt om, kanske en av de där som man redan funderat ett tag på att läsa om, det är ett sätt att slippa det där initiala motståndet som ibland finns innan man kommit in i en bok
Men naturligtvis kan man också tillåta sig att faktiskt ha en lässvacka och göra någonting annat under tiden - som att titta på en säsong av någon bra tv-serie som House of Cards, Vikings eller The Wire, städa (då längtar åtminstone jag ganska snart efter att få sitta med en bok istället) eller måla något :)

onsdag 10 juni 2015

Tisdagsutmaning: Bröllopsfantasi

I veckans tisdagsutmaning är det bröllopsfeber på Kulturkollo och de ställer frågorna:
  1. Vilket är ditt fiktiva favoritbröllop? Jag är ingen bröllopstjej. Alls. Kyrkgångar och vita klänningar och egenhändigt skrivna löften är inget för mig och att stå i centrum för allas ögon hela tiden låter som en mardröm och är ingenting som jag tycker är så himla mysigt att läsa om heller. Så jag drar istället till med ett äktenskap jag gillar: det mellan Elena och Clayton i serien Women of the Otherworld av Kelley Armstrong. De har en jämbördighet och ett kompanjonskap som jag gillar. De litar på varandras förmågor och stöttar när det behövs och de är dessutom ganska överseende med varandras sämre sidor.
  2. Vilka två fiktiva karaktärer är inte, men borde vara gifta med varandra? Kom att tänka på Hermione och Ron som J.K. Rowling kom på (lite för sent) att de inte var som gjorda för varandra. Det kan jag hålla med om. Jag skulle vilja se en annan Weasley med Hermione: George. Jag gillar hur han egentligen (min tolkning) är lika ambitiös som Hermione om än på andra områden och jag tror att han skulle vara ganska rolig att leva med. Han har dessutom lite mer självförtroende än stackars Ron och jag tror att det skulle kunna bli ett mer jämbördigt förhållande, inte utan vissa motsättningar, men jag tänker att de kan vara bra för varandra.

10. En bilderbok

är rubriken för dagens bokhorafotoutmaning. Jag har ju inte så överdrivet många bilderböcker hemma, men det finns många som jag tycker om: Pettson och Findus, Mamma Mu och mina stora favoriter Vem-böckerna av Stina Wirsén. Det är inte många rader på varje sida, men de och bilderna lyckas beskriva stora känslor och små händelser så på pricken. Som när man gråter för att det blöder, alla tröstar och skäller på den som orsakat blodet som i sin tur börjar gråta och måste tröstas för det gör ont överallt när man får så mycket skäll <3
Vem blöder?
Bild lånad från adlibris
Och här finns hela lilla boken i animerad form :)

9. Att dricka när man läser

är dagens bokhorafotoutmaning. Det här är det jag oftast dricker: Pepsi Max (Cola Zero funkar lika bra).

Vad du borde lärt dig i skolan...

Vad du borde lärt dig i skolan, : -men inte hann med eftersom livet kom emellan
Bild lånad från adlibris
Vad du borde lärt dig i skolan, men inte hann med eftersom livet kom emellan är den härliga titeln på Thomas Björklunds bok som är en samling med vitt skilda ämnen som breder ut sig på någon eller några sidor var. Det är en blandning av bland annat grammatik, Shakespeare, pi, berlinmuren och kol 14-metoden. Det är trevlig layout med färger, bilder och ganska korta textstycken, men något för många listor med nobelpristagare, underverk och länder i olika världsdelar.

Jag har använt den här som en "korta stunder-bok", t.ex. under tandborstning och sådant, så det blev ett ämne åt gången för mig och det kändes bra, jag hoppas att något fastnade... En hel del var bekant, även om det inte satt längst fram i hjärnbarken för tillfället, annat var helt nytt. Mitt ex kom från biblioteket och det är jag ganska nöjd med, för även om den är intressant så är den oftast för grund för att jag ska vilja ha den som uppslagsbok i hyllan.

Trailer till Mockingjay part 2

Nu har den äntligen släppts! Är det någon mer som längtar?

måndag 8 juni 2015

8. Så sorterar jag min bokhylla

är temat för dagens bokhorafotoutmaning.

Inte så jätteväl är väl svaret. Dessutom har jag blivit så duktig på att rensa ut böcker jag inte tycker om, eller som jag inser att jag nog vare sig kommer att läsa om eller trycka i händerna på folk att jag har fått en massa hål i den, så för tillfället tar jag bara bort böcker jag inte gillar alls, för annars har jag snart mer hylla än böcker.

Hyllan är en present från en ex som byggde den själv efter mina mått, så den är härligt grund (ca 18 cm) och har nästan 90 cm breda hyllplan som kommer på lite olika avstånd beroende på om det ska stå en liten pocket, en större pocket, en låg inbunden eller en hög inbunden där. Jag har också en bokhylla till, en vit Billy, där det står faktaböcker, seriealbum och pärmar och sånt...

Överst står mina älskade Harry P, näst överst till vänster blandade faktapocketar. Sedan har jag gjort ett halvhjärtat försök att färgkoordinera - röda nyanser, blå, svarta, vita - vilket bryts allt som oftast eftersom jag dessutom vill hålla ihop serier eller författare. Sen kommer en halv hylla med akvarellgrejer och under det ett härligt hyllplan med fantasy och urban fantasy. Liggande i undre hyllorna är fotoböcker från resor, kurslitt och biblioteksböcker. Stör mig ganska mycket på den stora gluggen på understa hyllan....

Tematrio: Svensk nutid

Det var ett svårt tema i Lyrans tematrio den här veckan tycker jag, att lyfta fram tre böcker som skildrar Sverige av idag. Det är inte den typen av böcker jag läser mest av. Men till slut så beslöt jag mig för de här:
  1. Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman. En kåserisamling i form av brev till hans ofödde son om bland mycket annat fotboll, religion, mödravård och flygplatsbagageutlämning.
  2. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Det kanske inte är delen med häxor och familiärer som är det som säger mest, men de sinsemellan mycket olika tonårstjejerna med sina respektive problem och glädjeämnen i en bruksort på dekis.
  3. Orka torka av Lotta Sjöberg. En fotobok från en facebokkgrupp (Family living - rekommenderas) där bilder från normalt hemliv dukas upp, och det är bilder långt ifrån heminredningsmagasinen. Vill man någonsin känna sig tillräckligt bra trots alldeles för många lata dagar är det där man skall titta.

söndag 7 juni 2015

Utlottning hos Lotten

Lotten lottar ut Jo Nesbøs Blod på snö och vill du också vara med så går du in på Lottens bokblogg.

7. Ska läsa sen/TBR

Vad ska jag läsa sen, eller som jag tolkar det - innan sommaren är slut, är dagens Bokhorafotoutmaning. Cress är ett definitivt måste. Som jag älskar den här sagoinspirerade serien av Marissa Meyer som startar med Cinder. Cress bygger ju dessutom på min favoritsaga Rapunzel, det kan ju bli hur härligt som helst :)

Smakebit på søndag: Attachments

Attachments (häftad)
Bild lånad från bokus
Smakbiten den här veckan kommer från en bok jag inte har börjat på ännu, Attachments. Enligt baksidestexten kommer den handla om ett par vänner på ett kontor som under arbetstid skickar e-mejl fram och tillbaka om sina liv. Mejlen granskas av en it-tekniker, Lincoln, som så småningom faller för den ena av dem utan att de någonsin träffats. Låter inte riktigt som min typ av bok, men författaren är den strålande Rainbow Rowell så jag håller tummarna.

"Lincoln, you look terrible."
     "Thanks, Mom." He'd have to take her word for it. He hadn't looked in a mirror today. Or yesterday. Lincoln rubbed his eyes and ran his fingers through his hair, trying to smooth it down... or maybe just over. Maybe he should have combed it when he got out of the shower last night. 
     "Seriously, look at you. And look at the clock. It's noon. Did you just wake up?"
     "Mom, I don't get off work until one A.M."
     She frowned, then handed him a spoon. "Here," she said, "stir these beans." She turned on the mixe and half shouted over it. "I still don't understand what you do in that place that can't be done in daylight... No, honey, not like that, you're just petting them. Really stir."

Fler smakbitar finns idag på bloggen Betraktninger där AstridTherese vikarierar som smakbitssamlare.
Ha en skön söndag :)    

lördag 6 juni 2015

Bitten

Så jag har sett de två första säsongerna på Bitten, vilket är en bearbetning av en av mina favoritbokserier just nu, Women of the Otherworld av Kelley Armstrong. Den handlar om Elena, den enda kvinnliga varulven i världen (som man vet om i alla fall) som blev biten av sin f.d. pojkvän när han trodde att han skulle mista henne. Hon har aldrig förlåtit honom för det och när serien börjar har hon flyttat från flocken och bor i Toronto med sin nye, mänsklige pojkvän. Så händer några mord vid flockens ägor i Stonehaven och flockledaren kallar samman alla medlemmar för att försöka reda ut vem som ligger bakom.

Första säsongen är ganska trogen boken förutom de allra mest bakomliggande orsakerna. Det blir en ganska långsökt förklaring till slut, något som inte blir bättre av en internationell komplikation. Jag förstår inte riktigt varför man kände sig tvungen att lägga till det, tycker de alldeles vanliga mänskliga känslor som fanns i boken räckte alldeles utmärkt. Det blev även lite väl mycket stridande mot övermäktiga odds och för mig blir det inte mer spännande, bara mer otroligt. Men det här är mindre invändningar, det mesta var utmärkt och jag satt som klistrad.

Andra säsongen tyckte jag var sämre. Det kommer in fler huvudpersoner i form av häxor och det borde inte vara ett problem, men de är så otroligt mäktiga att det blir väl mycket. I bokserien så är det aldrig så enkelt för dem, och trollformlerna där har sina tydliga begränsningar och jag föredrar det. Varulvarna finns fortfarande kvar, men det är ytterst lite av handlingen som är bokbunden tyvärr.

Castingen är överlag bra. Jag var tveksam till Laura Vandervoort som spelar Elena först, men det var inte så mycket skådespelaren som hur uppiffad och sminkad hon var hela tiden, det kändes som ett stort steg från boken och passade inte in på hennes karaktär, men ju mer aktion det blev, desto mindre piff så det var bra. Clayton, Greyston Holt, såg inte ut som jag hade tänkt mig, men hans utstrålning var helt rätt, han kändes laddad med uppdämd energi och ganska farlig. Häxorna Ruth och Paige var inte alls som jag hade tänkt mig utseendemässigt, hade fått för mig något mycket mer medelsvensson (medelsmith?) och Ruth till och med som en rar äldre tant.

6. En bok av en svensk författare

I dagens bokhorafotoutmaning är ämnet en svensk författare och det känns som att jag väljer DEN svenska författaren, för vad passar bättre än Utvandrarserien av Wilhelm Moberg? Min är köpt begagnad för ett antal år sedan, innan de med fina broderiomslag kom och dessutom har jag tre gröna och en från en annan upplaga, men innehållet är lika bra :)

V for Vendetta

V for Vendetta
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
Snygga bilder, men mycket text,
här även bakgrundsljud från nattklubben
V for Vendetta av Alan Moore och David Lloyd har jag tidigare sett som film ett par gånger, en himla bra sådan, så när jag fick veta att det från början var ett seriealbum så ville jag naturligtvis titta närmare på den.

Historien är sig lik med ett totalitärt Storbritannien där "huvudet" leder med hjälp av massiv övervakning och propaganda. En ung tjej, Evey, är ute sent en kväll och hoppas på av en pöbelartad variant av ordningspolis som tänker våldta henne, men hon räddas i sista stund av maskerade V och efter det flätas deras historier ihop när han utbildar Evey i saker som de styrande inte alls vill att gemene man ska veta, allt medan V försöker störta de styrande. En stor del i berättelsen är V.s egen historia som ligger till grund för hans handlingar.

I början är jag jätteförtjust, det är snyggt tecknat och historien är bra, men det finns en del extrema närbilder där jag tycker det är svårt att se vad det ska föreställa, liksom några personer som är så lika varandra att jag lätt blandar ihop dem.

Texten blir ibland också lite väl predikande och pratig med en del långa verssjok som Guy Fawkes-odet och musiktexter och när textningen är lite svårläst så blir det jobbigt. Jag är inte säker på att det egentligen är så mycket mer snack än i filmen, men där har man ju samtidigt annat som händer vilket gör det bättre. Sedan finns det dessutom några personer som pratar med dialekt/slang och är det då mycket prat så skummar jag gärna, för orka hålla på att dechiffrera precis allt. Så sammanfattningsvis tycker jag filmen är bättre och, framför allt, mer lättillgänglig.

Orka läsa slang...

fredag 5 juni 2015

5. En kokbok

eller två är dagens uppgift från Bokhorafotoutmaningen. Mina två favoriter är Jamies matrevolution och Linus bakar och lagar av Christina Björk. Älskar recepten i den första, allt ser så gott ut, men lagar inte mycket därifrån eftersom när jag väl suttit och bläddrat och läst och läskats brukar jag vara så hungrig att jag tar en macka eller nåt... Köpte den efter Jamies tv-serie med samma namn. Serien gick ut på att han skulle lära matnoviser laga god mat. Recepten är väldigt tydliga på ena sidan av uppslaget med ibland upp till 13 bilder på hur man gör på den andra sidan.

Den senare är en favorit från när jag var liten där ramberättelsen är Linus och hans granne Svea som lagar enkla recept, från grunden att koka potatis och ägg till något mer komplicerade saker, och där Svea också förklarar saker, t.ex. vad som händer när bröd jäser och vad som finns inuti ägg.

4. En tidning

I gårdagens bokhorafotoutmaning (där tiden hann gå innan jag hann svara) skulle man visa en tidning. Jag föredrar serier, gärna Agent X9 och då speciellt när det handlar om Modesty Blaise. Köper dem begagnade när andan faller på, men rensade tyvärr ut mitt lager när jag flyttade omkring för renovering för något år sen, så tar en bild från dintidning.se.

onsdag 3 juni 2015

3. Läser just nu

Dagens bokhorafotoutmaning är att visa vilka böcker jag läser just nu. På läsplattan där jag läser mest eftersom jag pendlar runt två timmar varje dag läser jag Xenocide, Orson Scott Cards tredje bok i serien som startar med underbara Enders spel. Dessutom läser jag Culture Wise Japan av David Leaper som jag lånade på biblioteket inför sommarens japanresa. Den läser jag en sida då och då i på småstunder som tandborstning och liknande och ressuget bara ökar :)

tisdag 2 juni 2015

2. Ett bokmärke

I Bokhoras fotoutmaning är dagens tema bokmärken. Jag har några stycken, men det enda stället där jag egentligen använder dem är under högläsningen på jobbet. Då blir det den självgjorda, inplastade varianten som man pysslar ihop i skolan i någon form varje år. När jag är hemma använder jag kvitton, avrivna hörn från en tidning eller memorerar vilken sida jag är på innan jag slår igen boken. Det fungerar förvånansvärt ofta, men visst händer det att jag kommer ihåg att jag ska titta på sidan just när boken slår ihop...

Här en söt känguru i skinn som tittar upp över boksidan, eller just nu kvittot, men som jag tyvärr fick hämta från badrumsskåpet (av alla ställen).


Tisdagsutmaning: ungdomligt

Så tänkte för första gången vara med på Kulturkollos tisdagsutmaning. Idag handlar det om ungdomsböcker som jag ju läser min beskärda del av så det passar ju ovanligt bra :) Just kategoriseringen ungdomsbok är en av mina "pet peeves", tycker det är så synd att man begränsar bra böcker till en viss ålder, vet att det finns en del personer som tar indelningarna på allvar och bara räknar bort dem automatiskt. Jag tänker att jag ofta lätt kan känna igen mig i ungdomar eftersom jag varit där även om det är förskräckande längesen (vilket också är lite skönt).

Fråga 1: Vilken ungdomsbok skulle stå överst på din egen lista över ungdomsböcker?

Fråga 2: Vilken bok skriven för unga tycker du alla vuxna ska läsa? Varför?

Jag tar samma böcker som i fråga ett, ligger de i topp fem så gör de ju det av en anledning tänker jag...
  • Låt vargarna komma - om att lämnas ensam kvar när någon dör och syskonrelationer där åtminstone jag kände igen mig
  • Hungerspelen - spännande med härligt trulig huvudperson och fantasieggande värlsbygge. Dessutom så är det allmänbildande - den nämns ju alltsom oftast.
  • Jellicoe Road - uppbyggd som ett pussel där bit fogas till bit och när man får hela bilden så vill man genast läsa om den för att i lugn och ro få beundra hur bitarna passats samman. 
  • Sju minuter över midnatt - om hur illa vuxenvärlden kan svika genom att välmenat försöka undvika att prata om problemen som finns.
  • Cinder - en klassisk saga (Askungen) omgjord till futuristisk sci-fi. Satt och mös varenda gång jag gjorde kopplingar till sagan, samtidigt som så mycket gjorts om och dragits längre att det var ett äventyr att läsa den.

Fråga 3: Vilken bok för vuxna tycker du passar riktigt bra för ungdomar? Varför?
  • Ninas resa av Lena Einhorn - berättelsen om hennes mormor som när hon var tonåring levde i Warzsawas getto och var en av få överlevande. En berättelse som ger viss förståelse för alla dessa siffror som representerar människoöden.
  • Torka aldrig tårar utan handskar - både gripande om människor man kommer att tycka om och ett tidsdokument om en tid som ligger så nära, men som ändå var så fördomsfull. Bevis för hur fort saker och ting kan ändra sig.
  • Ru - poetiska fragment berättar tillsammans historien om en ung vietnamesisk båtflykting. Kort, men underbart välskriven.

100 ungdomsböcker

Kulturkollo listade igår 100 ungdomsböcker som de tycker är läsvärda/har satt bestående intryck. Jag har ju en viss svaghet för listor så jag satte mig naturligtvis och tittade efter vilka jag läst och markerade både dem och när jag läst författaren, men ett annat verk än det på listan..

Markerade med fetstil: läst
Markerade med fetstil och understrukna: läst och tyckt om
  1. Låt vargarna komma, Carol Rifka Brunt
  2. Kaninhjärta, Christin Ljungqvist
  3. Här ligger jag och blöder, Jenny Jägerfeld
  4. Onanisterna, Patrik Lundberg
  5. Hungerspelen, Suzanne Collins
  6. Divergent, Veronica Roth
  7. Cirkeln, Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
  8. Det handlar om dig, Sandra Beijer
  9. Fel grav och andra berättelser, Kelly Link
  10. Förr eller senare exploderar jag, John Green
  11. Jag, En, David Levithan
  12. En ö i havet, Annika Thor
  13. Boktjuven, Marcus Zusak
  14. Om jag kunde drömma, Stephanie Meyer
  15. Skuggan över stenbänken, Maria Gripe
  16. Den långa vägen hem, Cynthia Voigt
  17. Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, Sara Ohlsson
  18. Imorgon när kriget kom, John Marsden
  19. Dansa på min grav, Aidan Chambers
  20. I taket lyser stjärnorna, Johanna Thydell
  21. Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket, Gunnar Ardelius
  22. Tänk om det där är jag, Johanna Lindbäck
  23. Godnatt Mister Tom, Michelle Magorian
  24. Pojkarna, Jessica Schiefauer
  25. Det händer nu, Sofia Nordin
  26. Momo, eller kampen om tiden, Michael Ende
  27. Hjärtans fröjd, Per Nilsson
  28. Guldkompassen, Philip Pullman
  29. Kanske är det allt du behöver veta, E. Lockhart
  30. Du glömde säga hej då, Sarah Dessen
  31. Konsten att ha sjukt låga förväntningar, Åsa Asptjärn
  32. Isnätterna, Malin Isaksson
  33. Frost, Maggie Stiefvater
  34. Wallflower, Stephen Chbolsky
  35. Eleanor & Park, Rainbow Rowell
  36. Antiloper, Ellen Roxberg
  37. Hitta Violet Park, Jenny Valentine
  38. Om jag stannar, Gayle Forman
  39. Stjärnmärkt osv, Jessica Spotswood
  40. Nick & Norahs oändliga låtlista, Rachel Cohn & David Levithan
  41. 13 skäl varför, Jay Asher
  42. Kurt Cobain finns inte mer, Hanna Jedvik
  43. Min hemliga dagbok – Adrian Mole 13 ¾ år – Sue Townsend
  44. Fråga Alice, anonym
  45. Cinder, Marissa Meyer
  46. Det är så logiskt alla fattar utom du, Lisa Bjärbo
  47. Ondvinter, Anders Björkelid
  48. Vad mina vänner inte vet, Sonya Sones
  49. Hur kär får man bli?, Katarina von Bredow
  50. Isdraken, Mikael Engström
  51. Anna och den franska kyssen, Stephanie Perkins
  52. Intet, Janne Teller
  53. Jag saknar dig, Jag saknar dig, Peter Pohl, Kinna Gieth
  54. Livets outgrundliga mysterier, Benjamin Alire Sáenz
  55. Jag ger dig solen, Jandy Nelson
  56. Tankeläsaren (De utvalda), Kristin Cashore
  57. Ramona, Marta Söderberg
  58. Jellicoe Road, Melina Marchetta
  59. Innan jag dör, Jenny Downham
  60. Oceanen vid vägen slut, Neil Gaiman
  61. Önska bort önska nytt, Ingrid Olsson
  62. Peters baby, Gun Jacobsson
  63. Foxfire, Joyce Carol Oates
  64. Legend, Marie Lu
  65. Mörkrets tjänare, Holly Black
  66. Fjäril, Sonya Harnett
  67. Delirium, Lauren Oliver
  68. Outsiders, S.E. Hinton
  69. Odinsbarn, Siri Pettersen
  70. Dårfinkar och dönickar, Ulf Stark
  71. Simon och Sophie, Emma Granholm
  72. Sandor slash Ida, Sara Kadefors
  73. Ulrike och kriget, Vibeke Olsson
  74. Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian, Sherman Alexie
  75. Darkside, Tom Becker
  76. Väktarens lärling, Joseph Delaney
  77. Pojken i randig pyjamas, John Boyne
  78. Artemis Fowl, Eoin Colfer
  79. Dyk i, Kate Cann
  80. Över näktergalens golv, Lian Hearn
  81. Den utvalde, Lois Lowry
  82. Spelkortsmysteriet, Jostein Gaarder
  83. Vargbröder, Michelle Paver
  84. Mörk ängel, Laini Taylor
  85. Ful,  Scott Westerfeld
  86. Kära tjejer, Jacqueline Wilson
  87. Berättelser från yttre förorten, Shaun Tan
  88. Amuletten från Samarkand, Jonathan Stroud
  89. Matchad, Ally Condie
  90. Ser mitt huvud tjockt ut i den här?, Randa Abdel-Fattah
  91. Molnet, Gudrun Pausewang
  92. Flyg ollonborre, flyg, Christine Nöstlinger
  93. Coconut, Copano Matlwa
  94. Systrar i jeans, Ann Brashares
  95. Sommaren jag blev vacker, Jenny Han
  96. Ljus, ljus, ljus, Vilja-Tuulia Huotarinen
  97. Vinterviken, Mats Wahl
  98. Chokladkriget, Robert Cormier
  99. De vassa tändernas skog, Carrie Ryan
  100. Kram, Hans-Erik Hellberg
41 av 100 fick jag det till, och de flesta som jag läst har jag tyckt om :) 
Uppdaterad 20180219.

måndag 1 juni 2015

Tematrio: extramammor

Hos Lyran handlar tematrion den här veckan om mammor. Här kommer en trio med bra böcker, men kanske mindre bra "nya" mödrar:

1 - Omens av Kelley Armstrong där Olivia i vuxen ålder får reda på att hon är adopterad, att hennes biologiska mamma är seriemördare och där adoptivmamman då helst vill att Olivia ligger lågt tills mediedrevet lagt sig och mammans nerver haft en chans att hämta sig. Inte mycket till tröst där...
2 - Cinder av Marissa Meyer. Askungesagan där cyborgen Cinder bor hos sin styvmamma och två styvsystrar och får slita för att försörja familjen medan allt hon får av mamman är spott och spe. (Jag gör den inte rättvisa här, jag tyckte det var en helt underbar läsupplevelse.)
3 - Slated av Teri Terry, dystopi där ungdomsbrottslingens Kylas minnen helt tvättats bort och hon får en chans att börja på nytt i en ny familj. Den nye pappan är öppen och trevlig, mamman barsk och otålig...

Läsmånad: maj-2015

Har haft en läsmånad med många mycket bra böcker. Trots det var månadsfavoriterna ganska självklara. Bitar av The Scorpio Races stannade kvar i huvudet långt efter sista sidan och The Martian gav en väldig bokbaksmälla där det tog emot att börja på en ny bok förhållandevis länge efter. Fanns inte något som lockade när jag jämförde. Besvikelsen är lika självklar den - The Legend of Sleepy Hollow som inte var läskig alls. Dessutom hade jag svårt för humorn i den. Tror egentligen att det största felet var att jag hade helt fel förväntningar...

Statistik:
Lästa sidor: 4481                                            Lästa böcker: 14 (därav 3 barn, 1 non-fic, 2 ljud)
Lästa böcker på svenska: 4, engelska: 10      Böcker skrivna av kvinnor: 9, män: 5
Nya författare för mig: 5                                  Antal länder: 5
Del av serie: 5 (varav 1 påbörjats och 1 avslutats/kommit ikapp)
7 böcker av amerikanska författare
2 böcker av brittiska författare
2 böcker av kanadensiska författare
2 böcker av norska författare
1 bok av en svensk författare

Utmaningar: 
Kaos 2015: 3 punkter (29/35)
Läsutmaning 2015: 2 punkter (46/65)
The Reading Challenge 2015: 3 punkter (45/56)

Böcker:
86.    The Martian - Andy Weir  *månadsfavorit*
85.    Finger Lickin' Fifteen - Janet Evanovich
84.    The Invention of Wings - Sue Monk Kidd
83.    Det sötaste vi har - Ann Fernholm (non-fic)
82.    Bockarna Bruse på badhuset - Bjørn F Rørvik (barnbok)
81.    The Beautiful Mystery - Louise Penny
80.    The Ocean at the End of the Lane - Neil Gaiman (ljudbok)
79.    Sagan om Desperaux - Kate DiCamillo (barnbok)
78.    The Legend of Sleepy Hollow - Washington Irving (ljudbok)  -månadsbesvikelse-
77.    Fearless Fourteen - Janet Evanovich
76.    Frostbitten - Kelley Armstrong
75.    The Scorpio Races - Maggie Stiefvater  *månadsfavorit*
74.    The Christmas Day Kitten - James Herriot (barnbok)
73.    Odinsbarn - Siri Pettersen


Film: 
-

Tv: 
Parks and Recreation säsong 2-6 hbo. Glad att jag gav den en chans till, den är mysig :)
12 Monkeys säsong 1, hbo. Om en man som reser tillbaka i tiden för att hindra viruset som näst intill förintar mänskligheten. Gillar den, men kan inte rekommendera att syssla med annat under tiden, man missar lätt en del...
Olive Kitteridge, hbo. Miniserie om en ganska bitter kvinna som inte drar sig för att säga precis vad hon tycker vilket så småningom vänder sonen emot henne.
In the Club, svt. Brittisk dramaserie om gravida kvinnor och deras tillkrånglade liv. Riktigt bra.
Selfridge, svt. Okej serie, men ganska mycket såpa. Tiden den utspelar sig (strax efter första världskriget) är intressant dock.
Bitten, säsong 1 och 2, hbo. Filmatisering av underbara serien Women of the Otherworld (Kelley Armstrong) där jag tycker att den första säsongen är mycket bättre än den andra...


Kom dessutom hem från biblioteket med de här:

Kan ni gissa vart jag ska i sommar? ;) Är inte alls säker på att det här är den Murakami jag kommer att läsa förresten, men det var den som fanns i hyllan. Men jag kan ju alltid beställa hem från något annat bibliotek.

1. Jag och min favoritbok

Så, för att komma igång med bloggandet igen efter att ha haft en lång svacka tänkte jag vara med i Bokhoras fotoutmaning, Bh(f)u - satte foto i parantes, kan hända att jag bara skriver ibland...

Första uppgiften är Jag och min favoritbok vilket väl är den svåraste frågan man kan ställa till en bokmal. Så jag fuskar ogenerat och tar flera av mina favoriter. Böckerna nedan är alla sådan jag läst flera gånger och fortfarande tycker lika mycket om. Kan väl kanske inte påstå att Lily Bards Mysteries är självklara mästerverk, men det är något som gör mig väldigt tillfreds när jag läser dem :)  Hade dessutom kunnat fylla på bordet med många fler, men de flesta böcker jag läser nuförtiden är antingen från biblioteket eller på läsplattan så de som är med på fotot har några år på nacken. Och eftersom jag helst inte vill vara med på bild så fick min vänsterfot offra sig...


Böckerna är: Lily Bards Mysteries -Charlaine Harris, Harry Potter och de vises sten -J.K Rowling, Mockingjay -Suzanne Collins och de två barndomsfavoriterna Nimhs hemlighet -Robert O'Brian och Den långa flykten -Richard Adams (Harry Potter upptäckte jag mycket senare än så...)