fredag 19 juli 2013

Bokblogsjerka: Hur viktig är ytan?


A Game of ThronesThe Night CircusVeckans jerka på Annikas blogg handlar om de bästa vs sämsta omslagen. Det finns ju en hel del fantastiska omslag, mina favoriter brukar vara de som är ganska stilistiska och inte för plottriga, som t.ex. Game of Thrones-serien eller Pure där bara namnet står skrivet, men där det finns små hänvisningar till texten i bokstäverna om man tittar noga.

Dead Ever AfterEtt av de bästa omslagen på senare tid har för mig varit The Night Circus - omslaget är svartvitt och ser ut som en gammaldags siluettklippning, förutom en röd scarf, sidorna är svarta på kanten och det vidhängande "bokmärkessnöret" är rött. Till en bok som handlar om en cirkus där allt är antingen svart eller vitt och där de mest begeistrade följarna klär sig svartvitt, med någon röd detalj för att visa att de inte helt hör hemma där så passar det som hand i handske. De svarta sidkanterna gör också att det blir en lite randig cirkustältdukseffekt när man öppnar boken och läser.

Dead Ever AfterVad vore en jerka utan Charlaine Harris? Hennes orginalomslag är inte alls något för mig. De ser ut som de är teckande av en 12-åring, speciellt när det kommer till kroppsanatomi, och de är grällt färglagda och ofta plottriga. Och framför allt: jag tycker att de missar att fånga stämningen helt. De ser mer ut som barnböcker. Nu kommer ju serien med multipla omslag, den som jag har köpt är något bättre, men hade jag börjat skaffa dem idag hade jag satsat på de med blod på, de kanske inte helt fångar stämning och innehåll, men de är snyggt grafiska:

Annika skrev att omslaget inte var viktigt för henne när hon valde jämfört med baksidor och innehåll och det kan jag hålla med om, men jag tycker att man ibland får vissa förväntningar om boken, om vilken typ av text och stämning det handlar om, så visst är det ett plus när det stämmer.


Appropå yta så är jag inte alls nöjd med det här inlägget, gillar inte bildfunktionen i blogger, har svårt att få bilderna där jag vill ha dem.

21 kommentarer:

 1. Har aldrig läst Charlaine Harris, men fastnade för omslaget till "Dead ever after" som du visar upp här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket av dem? :) Om du gör slag i saken så ska du nog inte börja med just den, det är den sista i serien.

   Radera
 2. Där var några intressanta exempel! The Night Circus tycker jag är snyggt utan att ha läst boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Night Circus passar så himla bra till, men boken var inte riktigt något för mig, finns många som gillar den dock.

   Radera
 3. Jag har sett omslagsbilden till The Night Circus några gånger tidigare... Jag fullkomligt älskar den! Även om jag misstänker att själva boken inte är något i min stil, så får omslaget mig att vilja läsa den ändå... Alltså ett helt suveränt omslag, tycker jag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste det vara då :) Kan ju tyvärr inte rekommendera den helhjärtat, vacker men lite seg och ologisk tyckte jag.

   Radera
 4. Siluettbilder på bokomslag tycks vara på frammarsch. Dyker upp lite här och var, tycker jag. The night circus tilltalande mig även om jag inte stött på den i verkligheten (ännu).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är snyggt med siluettbilder. Vet att jag var väldigt fascinerad av dem som liten när jag var utomlands och artister satt och klippte på frihand. Det vore en talang att ha :)

   Radera
 5. Ja men vissa böcker är lite vilseledande i omslagen och det kan jag störa mig på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, man får vissa förväntningar...

   Radera
 6. The Night Circus är verkligen snyggt och passande till innehållet :) Det är en av mina favoriter från förra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omslaget gick hem hos mig, texten inte så mycket. Tyckte den var lite långsam och hade velat haft en annan upplösning. Men vackra beskrivningar av den magiska cirkusen.

   Radera
 7. Omslaget till Night Circus är verkligen jättesnyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, någon som har lagt tid på det, helt klart.

   Radera
 8. Jag gillade "The night circus" väldigt mycket, men har inte med den i veckans jerka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte bättre om utsidan och alla små detaljer än själva historien :)

   Radera
 9. Jag funderar fortfarande på den här utmaningen, jag tycker den är svår, har bara kommit på ett enda omslag jag vill ha med än... Du har hittat många och jag håller med dig i dina resonemang om vad som gör ett omslag bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fler ändå som jag gillar... men tror att det till viss del beror på genre också, i min tillfälliga hylla i tillfällig bostad så står det nästan bara fantasy och många av dem har en layout som jag gillar, hade bokhyllan varit mer blandad hade jag nog lättare kunnat hitta omslag som jag inte gillar.

   Radera
  2. Det går nog lite mode i det tror jag att jag menar, har svårt att hitta rätt ord ikväll :) Men tycker att det finns många snygga omslag nu.

   Radera
 10. Verkar inte som om du är ensam om att gilla Nattens cirkus. Jag gillar också det omslaget :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockren passning till texten. Och alla små extradetaljer som pricken över i :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)