måndag 29 juli 2013

En mörk välsignelse: Deckare med moraliska funderingar

En mörk välsignelse
Bild lånad från adlibris
För några år sedan läste jag Gone baby gone och nu har jag läst En mörk välsignelse av Dennis Lehane som handlar om samma personer 12 år senare. Ett lyckat grepp.

I första boken så får ett par privatdetektiver i uppgift att hitta en kidnappad 4-åring och nu när hon är 16 har hon försvunnit igen. Men det är inte "bara" en deckare. En av detektiverna, Patrick Kenzie, har levt med samvetskval sedan han återlämnade henne till sin rätta förälder för 12 år sedan eftersom "adoptivföräldrarna" kunde ge henne ett så mycket bättre hem än den knarkande biologiska mamman och han är inte säker på att det är rätt att hitta henne den här gången heller vilket kompliceras av att en annan tonårstjej tas som gisslan ifall han inte lyckas. Dessutom innebär fallet att hans egen familj utsätts för fara. Gillart!

4 kommentarer:

 1. Ja, den boken var kanonbra! Mycket moraliska funderingar om vad som är rätt och vad som är fel. Mycket intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte jag med, kul när deckargenren utvecklas lite :)

   Radera
 2. Tyckte också att boken var väldigt bra. Dessutom slutade den inte alls som jag trodde den skulle göra. Lehane är en favoritförfattare överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar Lehane, när jag läste Patient 67/Shutter Island så vändes världen upp och ner tills jag inte riktigt visste vad som var sant, en upplevelse :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)