onsdag 3 juli 2013

Royal Assassin: Ett ekorrhjul i tegelstensformat

Royal Assassin (häftad)
Bild lånad från bokus
Royal Assassin av Robin Hobb är i samma format som en mindre tegelsten. När man inte vill att boken ska ta slut så är det ett bra drag, men för den här - inte så mycket.

Den är uppbyggd lite som en spiral, det snurrar runt ett varv och sen återkommer samma sak igen samtidigt som handlingen långsamt rör sig mot upplösningen. Så det blir varv efter varv med intigrerande mot Prince Regal alternativt försök att skydda sig mot densamme, tafatta försök att skilla (en slags tankeläsning), att dölja att han kan överföra tankar till djur, försök att få kronsprinsparet att uppskatta varandra, försök att få tillträde till den lätt förvirrade kungen, träffar med flickvännen och försök att hålla sig ifrån henne (för hennes skull). Och det går runt och runt igen och boken är alldeles för tjock.

Det som jag föll för i första boken var beskrivningen av huvudpersonens sårbar- och ensamhet, men här är han äldre och det är inte lika uttalat. Dessutom så börjar boken innan den första tog slut? I slutet av förra boken var de på en resa, i början på den här är den inte påbörjad. Jag skulle önskat att handlingen i stort varit samma, men att boken skurits ner med en tredjedel, det tror jag hade blivit en mycket bättre historia.

Del 1 - Assassin's Apprentice

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)