fredag 19 juli 2013

Definitely Dead: Välkommen till New Orleans nattliga värld

Definitely Dead
Bild lånad från adlibris
I del 6 av The Sookie Stackhouse Novels, Definitely Dead, åker Sookie till New Orleans för att städa ut sin dubbelt döda kusin Hadleys lägenhet. Hon får det tveksamma nöjet att introduceras för Hadleys älskarinna, vampyrdrottningen Sophie-Anne av Louisiana. Och ni får ursäkta kopplingen till tv-serien, men det är nästan omöjligt att läsa om Sophie-Anne utan att bli illamående när man inser hur Alan Ball (tv-producenten bakom True Blood) förändrat henne. I boken är hon inte en vårdslös, yatzyspelande blandning av Paris Hilton och Ke$ha utan en väldigt behärskad, intelligent och livsfarlig kvinna. En intressant person att läsa om.

Jag har i inläggen om de tidigare böckerna kommenterat om hur odrägligt överbeskyddande de manliga kärleksintressena är. Vad som kommer fram i den här boken är att Sookie är väldigt svartsjuk hon med. Kan förstå att det är jobbigt att se exet Bill hänga med en ny tjej, men att en attraktiv kille hon av eget val aldrig haft ett förhållande med ska göra henne nästan lika svartsjuk känns lite överdrivet.

Det förekommer både vampyrkrig och kidnappning i boken, men den intressantaste biten är den om hur djupt Bills svek egentligen är. Det visar sig gå djupare än otrohet och våldtäkt. Gillar oftast Harris beskrivningar av känslor och reaktioner även om Sookies reaktion när hon ser Quinns nakna kropp för första gången inte är något som skulle ha kommit in i min skalle i första taget: "Oh, boy. You look better than a Happy Meal for a three-year-old." Hmm...

Sammantaget skulle jag väl säga att det här är något av en mellanbok i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)