söndag 14 juli 2013

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv: Kärlek, isolering och historia

Hotellet i hörnet av Bitter och Ljuv
Bild lånad från adlibris
Hotellet i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford är en söt historia. En del av den utspelar sig i Usa under andra världskriget och vi får följa Henry Lee, en 12-åring med kinesiskt påbrå. Han får stipendie för att börja på en "vit" skola, vilket bland annat innebär mobbing, att han får gå tidigare från lektionen före lunch så att han kan hjälpa till att servera sina skolkamrater och stanna kvar efteråt för att tömma papperskorgar och annat. Hemma får han bara prata engelska, tyvärr förstår hans föräldrar bara kantonesiska så han blir isolerad både hemma och i skolan tills han en dag får sällskap av en annan stipendiat bakom matdisken - en japansk flicka. De blir vänner och ungefär då anfaller Japan Pearl Harbour vilket leder till att USA internerar sin japanska befolkning i stora läger på grund av oro för spionage.

Den andra delen utspelar sig 40 år senare när man hittar tillhörigheter till en del av de japanska familjer som internerades i källaren till ett gammalt hotell som ska renoveras. Henry är nybliven änkling och de nya fynden får honom att minnas krigsåren och knyta nya band med sin son.

Jag gillar den här boken. Det är en intressant del av den amerikanska historia och det är en historia om hur föräldrar påverkar sina barn. Den handlar också ganska mycket om ensamhet.

2 kommentarer:

  1. Jag har stått och hållt i den här boken ett par gånger... tror det är titeln jag fastnat för. Kanske borde läsa den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte om den, inte en bok som förändrar världen men trevlig, lättläst och känslosam.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)