måndag 29 juli 2013

Gubbe och katt - en sann kärlekshistoria

Gubbe och katt : en kärlekshistoria
Bild lånad från adlibris
Gubbe och katt - en kärlekshistoria av Nils Uddenberg är vad titeln säger. En liten utekatt som med stora ögon sitter och betraktar paret Uddenberg får dem så småningom på fall (trots att de aldrig skulle ha husdjur) och livet blev mycket bättre för alla inblandade.

Förutom Kissens liv med gubben och hans fru så får man läsa gubbens egna funderingar om katter och sådant som står skrivet om dem. Alltifrån en professor i zoologi som på 1800-talet på det bestämdaste avrådde från att ha katter i sängen ("När katten såg halspulsådern lockades den att anfalla; den klöste eller bet sönder blodkärlet, med följd att den oförsiktige kattägaren riskerade att avlida av blodförlust.") till skillnaden mellan hundar och katter, och hur katten har fått högre status jämfört med förr (då den var onyttig och oälskad) i samband med människans önskan att vara självständig och hur man läser in det i katternas beteende. Härliga beskrivningar om hur helhjärtat en katt kopplar av och hur den fostrar sina människor finns också med.

Ett litet smakprov:
"Katter och människor har ungefär samma åsikter om väder, det vi inte tycker om gläder inte heller Kissen. Vi brukar tala om att det är ett hundväder. Hundägare tvingas rasta sina jyckar i ur och skur. Det är säkert bra för hälsan, men Kissen och vi är bekväma av oss och håller oss inne i stugvärmen."

Jag vill ha katt! Nästa sommar...

2 kommentarer:

 1. Låter som en bok för mig, jag som aspirerar på att bli kräjsy katt läjdy...

  SvaraRadera
  Svar
  1. You and me both... Håller på och läser in mig på raser och kön nu.

   Trevlig bok, inte görbra. Anna-Lena Brundin och Staffan Heimersson har skrivit En god katt förlänger livet och den är lite personligare.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)