måndag 29 februari 2016

Tematrio: Liten blir stor


Temat för Lyrans trio den här veckan är uppväxtskildringar. Här kommer tre som jag tycker är bra :)
 1. The White Tiger (Den vita tigern) av Aravind Adiga handlar om sonen till en rickshawförare som slåss för ett bättre liv med högre status till vilket pris som helst. Riktigt bra om det moderna Indien. 
 2. Assassin's Apprentice (Mördarens lärling) är en fantasyberättelse av Robin Hobb. Om en ung oäkting som i sex-årsåldern överlämnas till sin pappas hov. Han får sova i stallet, kallas mestadels för pojken och när han väl uppmärksammas av sin farfar kungen är det för att meddela att han ska utbildas till lönnmördare.
 3. Ender's Game (Enders spel) är en science fiction av Orson Scott Card. Ender är runt sex år när boken börjar och efter intensiv övervakning väljs han ut till en militärakademi där man förbereder jordens försvar mot utomjordingar. Man har stor förhoppningar på Ender, men för att göra honom mer hänsynslös gör lärarna på akademin sitt bästa för att isolera honom och få resten av eleverna att vända sig mot honom. Boken slutar när han är runt 11, men det finns fler om man vill följa honom till äldre dagar, tycker dock att inte att de är lika bra. 

20 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 2. Kul, det här var ju ett helt annat tänk än vad jag snöade in på. Mina tips är mer författarens självupplevda, här är det uppdiktade barndomsskildringar. Låter rätt ruggiga, åtminstone de två sistnämnda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte så många författarskildringar på lager så jag tar vad jag tycker om :) Den ruggigaste är nog faktiskt den första, inget kul att vara fattig i Indien...

   Radera
 3. Jag gillade inte alls den vita tigern - den var så grabbig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog det som en del av kulturen. Kanske fördomsfullt av mig?

   Radera
 4. Ender's game har jag sett, boken står här oläst än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker boken är ofantligt mycket bättre. Filmen kändes lite påskyndad och fick mig inte att bli lika berörd av Enders ganska hårda liv...

   Radera
 5. Har inte läst någon av dessa. tack för tipsen. Är sugen på Enders Game. Synd att senare böcker i serien inte är lika bra som första. Verkar ofta vara så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske vore riktigare att säga att jag inte tycker de är lika bra. Gillar man långa filosofiska resonemang om olika indelningar av främlingar och detaljerade beskrivningar av påhittad fysik så är de nog en lyckträff.

   Radera
 6. Tack för tips! Assassin's Apprentice verkar spännande. Av Aravind Adiga försökte jag mig på Siste mannen i tornet, men det gick inte alls, kanske borde prova Den vita tigern istället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte Siste mannen i tornet var strået vassare så kanske inte? Assassin's Apprentice var ganska ljuvlig - led så med den lilla pojken.

   Radera
 7. Den sistnämnda står i bokhyllan oläst som mycket annat, kan man få mer tid..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore önskedrömmen! Eller den där storvinsten så man kan göra precis vad man vill med sin tid :)

   Radera
 8. Tänk att jag aldrig har läst Robin Hobb, fast jag gillar genren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte bäst om första-delen, som var förträfflig, men sedan blev det en himla massa resande. Fantasyförbannelsen?

   Radera
 9. Inte läst någon i din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du fått några tips i alla fall :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)