måndag 8 februari 2016

Shadow and Bone: Leigh Bardugo

Shadow and Bone
Bild lånad från adlibris,
finns också bokus
och svenska.
Shadow and Bone är den första delen i en fantasytrilogi om Alina Starkov som är föräldralös flykting i det krigsdrabbade landet Ravka. Som om det inte var illa nog att grannländerna bråkar längs gränserna så är Ravka också ett splittrat land sedan många år tillbaka när ett stort mörker, the Unsea, delade landet så att man inte längre kan ta sig till kusten och de viktiga handelsvägarna utan att riskera livet. Alina är på sin första genomresa i mörkret när hennes konvoj plötsligt anfalls av varelserna där inne och då hon vaknar till är hon hårdbevakad av vakter och förs till landets mest fruktade magiker, Skuggmästaren.

Det visar sig att Alina har krafter utöver det vanliga och hon förs till huvudstaden för att lära sig behärska dem. Livet där är inte alls som det hon är van vid och det är heller inte alltid vad det verkar på ytan. Inte heller Skuggmästaren är så skräckinjagande som ryktena säger, han verkar till och med vara ganska empatisk...

Tankar: Riktigt bra fantasy. Gillar magin som finns och hur den fungerar, gillar världsbygget - både med the Unsea och klassamhället inne i landet. Allra mest så gillar jag relationerna och hur de förändras beroende på vad som händer runt omkring, det känns väldigt trovärdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)