söndag 28 februari 2016

Prayers for the Stolen: Jennifer Clement

Prayers for the Stolen
Prayers for the Stolen av Jennifer Clement är baserad på intervjuer Clement genomfört under tio år i en av de fattigare delstaterna i Mexico. Befolkningen är mestadels kvinnlig, de flesta män har lämnat för att söka ett bättre liv norr om gränsen och flickor, speciellt söta sådana, rövas bort så regelbundet att de som är förutseende har grävt gömslen som döttrarna gömmer sig i så fort en bil närmar sig. Knarkkartellerna har mycket inflytande, till den grad att planen som ska utrota vallmofälten väljer att släppa sitt gift över de befolkade byarna istället.

Vi får följa Ladydi, en flicka som växer upp med sin bittra supande mor i en av de små byarna. Vi får följa henne från när hon är runt fem, tills hon är sexton. När hon är liten förkläs hon till pojke, när puberteten kommer förfulas hon istället, allt för att avskräcka kidnappare. Boken är hennes tankar och minnen om livet: vännerna, skolan, sin förlupna pappa, djungeln och inte minst hennes mamma och det stora inflytande hon har på sin dotters liv. Som femtonåring erbjuds hon plats som barnsköterska i en rik familj och livet blir totalt förändrat.

Det är ett vackert, men koncist språk och trots allt elände behålls en distans till det hela som är rätt skön, historien sätter spår utan att vara en gråtfest. Blickarna från vardagen med alla insekter, hettan och smutsen ger en extra dimension av livet där. Boken slutar när Ladydi är 16 och jag skulle gärna få en fortsättning. Visst jag kan tänka ut en egen, men...

Det här var min första boken i Lyrans jorden runt-resa med stopp i Mexico.

6 kommentarer:

 1. Jag gillade inte riktigt den sista biten. För mig var den bästa den som utspelade sig uppe på deras berg. Men som sagt, distansen var rätt skön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte om hela, kan så lätt se hela historien upprepa sig...

   Radera
 2. Den låter verkligen intressant, jag gör en anteckning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör du rätt i, det är en väldigt läsvärd bok :)

   Radera
 3. Åh den låter väldigt tragisk men intressant. Ska nog läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag att du gör, en liten pärla :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)