onsdag 25 september 2013

Warm Bodies: We do a lot of standing around and groaning

Warm Bodies
Bild lånad från adlibris
Har återigen läst en bok som filmatiserats med tanken att "eftersom någon gjort film på den så måste det vara en himla bra bok." Har återigen haft fel. Warm Bodies av Isaac Marion är inte någon fängslande läsning. Det blir paus efter paus, koncentrationen brister och jag är på gränsen att lägga ner, men kämpar mig till slut igenom. Tyvärr.

Den utspelar sig i en amerikansk stad någon gång i framtiden där mänskligheten efter den globala uppvärmningen fått problem med zombies. I boken får vi följa den välbevarade zombien R som tänker lite mer än de flesta andra zombierna runt honom. Han samlar på föremål från andras mänskliga liv och ett av hans nöjen är att, när elen fungerar, åka varv efter varv i rulltrappan på flygplatsen där han bor. Jag tror att det är den här delen, den där man får se livet som zombie från insidan som gjort att den här boken blivit uppmärksammad. En del detaljer är lite roliga och vardagslivet med giftemål och barn är lite kul att läsa om, men det är också ganska segt  med många ändlösa inre monologer eftersom zombier inte pratar så bra, men tydligen har ett rikt inre liv där de inte kommer ihåg sina namn eller liv, men har minnet fullt av popkulturella referenser och funderingar om världshändelser.

Warm Bodies (Varma kroppar)
Finns på svenska också
Efter en lyckad jakt äter R en hjärna som ger honom extra tydliga minnesbilder från ägarens (Perrys) liv och det leder till att han räddar Perrys flickvän från att bli uppäten. Han blir fascinerad av henne och känner sig mer och mer levande. Livligheten sprider sig till zombies runtomkring honom och andra, mer utmärglade zombies känner att världsordningen är hotad och går till attack. På slutet räddas de från zombieattacken, och zombieviruset, av en kyss! Huh? Världen ligger i spillror och det som behövdes var en äkta kärleks kyss? Vilket jävla banalt slut. Det här var inte en bok för mig även om jag sett att flera andra gillar den.

Har förresten gjort ett inlägg om vilken musik som skulle spelas under "min" zombiapokalyps.

2 kommentarer:

  1. Nej, den har det varit massa hype kring men är inte ett dugg intresserad faktiskt :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Önskar ju att den inte hade fångat mitt intresse heller... Vet bättre nu :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)