tisdag 10 september 2013

Death Comes to Pemberley: For Darcy and Elizabeth the winter of 1803-4 stretched like a black slough through which they must struggle

Death Comes to Pemberley
Bild lånad från adlibris
I Death Comes to Pemberley av P.D. James får vi återknyta bekantskapen med mr Darcy och miss Elizabeth Bennett sex år efter Pride and Prejudice. De är lyckligt gifta och det är snart dags för årets stora bal på Pemberley. Kvällen innan balen avbryts dock alla förberedelser när en hysterisk mrs Wickham (lillasyster Lydia) anländer i ett framskenande ekipage rädd för sin makes öde efter att han har klivit ur vagnen, gått in i skogen och flera skott därefter avlossats. Boken har vissa pusseldeckardrag och jag gissar ibland på förövare bland ledtrådar och villospår.

Det är i början av boken ett nöje att få komma tillbaka till Pemberley och att få läsa den mysiga gammaldags engelskan, men trots dramatiken i början så är det länge en alldeles för tråkig bok. Liket som upptäckts är av mindre betydelse än eventuella sociala efterverkningar och försöken att bevara statusen. Det är mycket beskrivningar och ovidkommande detaljer och när jag hunnit till sidan 200 (av drygt 300) är jag beredd att skumma resten av boken. Men då startar brottsrättegången och tempot höjs äntligen något så skummandet överges. Jag blir i slutänden inte helt nöjd med förklaringarna till varför allt hände och ännu mindre med Darcys länge burna samvetskval, men det är trots allt lite roligt att få upptäcka hur livet kunde ha format sig för systrarna Bennett.

Smakebit - Death Comes to Pemberley

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)