tisdag 24 september 2013

Fractured: They made them watch it burn. I could hear them screaming inside the house.

Fractured (häftad)
Bild lånad från bokus

Fractured av Teri Terry är en riktigt bra fortsättning på den brittiska dystopin Slated. Kylas traumatiska upplevelser i förra boken har fått fler minnesbilder att återkomma och några av dem handlar om Nico. Som, inte av en händelse, har fått jobb på hennes skola. Relationen till Nico är en studie i hur en manipulerande, psykopatisk sektledare fungerar, hur man kämpar för att få ett litet tecken på godkännande och hur "kärleken" oftast hålls undan eller levereras under hotet om att dras bort.

Här används manipulationerna till att skapa en liten grupp motståndsrebeller där Kyla förväntas ha en viktig uppgift och gränserna för vad hon kan tänka sig att göra flyttas undan för undan. Dessvärre har regimen fått upp ögonen för henne och sätter sin egen typ av press på henne och deras armar är mycket längre än vad hon, och de flesta vanliga människor, någonsin kunnat tänka sig, de följer inte sina egna regler. Vem man kan lita på och vem som förråder vem är inte alltid lätt att veta och det är en sak till jag gillar med boken, att man inte alltid kan räkna ut vem som är god och vem som inte är det, saker döljs under ytan. Och varför så mycket vikt läggs vid Kyla avslöjas undan för undan - det är ett intrikat spel som avslöjas.

Tycker mycket om den här serien! Jag gillar personerna och som dystopi känns den mycket trovärdig. Bilden av det framtida samhället fördjupas i den här boken, samtidigt som en helt ny problematik presenteras. Det hela är välskrivet och spännande och det känns inte som att jag läser en mellanbok som det ibland gör när man sätter tänderna i andra delen i en trilogi.

Här kan du läsa om Slated, den första delen.
Här kan du läsa ett litet smakprov från Fractured.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)