fredag 20 september 2013

Bokbloggsjerka: Singel eller inte, det är frågan

I veckans bokbloggsjerka hos Annika så ställs frågan om man helst läser standalone-books eller bokserier?

Jag är för serier! Det är skönt att få komma tillbaka till en omgivning som man redan vet att man trivs i, med personer som man längtat efter att få återse - det är ofta lätt att komma in i en fortsättning, det känns lite hemtamt och man vet vad man kan förvänta sig (som att stoppa favoritgodis i lördagspåsen hellre än alla andra konstiga sorter).  Jag gillar att man får lära känna karaktärerna och de får utvecklas över tid, förutsatt att karaktärerna verkligen utvecklas, är serien inte så bra kan det hända hur mycket som helst utan att det får återverkningar på handlingar och psyken och då är det ju mindre inspirerande. Och jag föredrar också tre "lagom" långa böcker hellre än en tung, otymplig och ibland lite skräckinjagande tegelsten.

jerka11Det finns naturligtvis också gott om bra singelböcker där historien känns avslutad och klar när boken tar slut och jag läser gärna dem också, där kan det istället störa att det kommer en fortsättning på en bok där jag tyckte att allt var klappat och klart (som fjärde delen av Mortal Instruments-serien, i och för sig en serie, men jag tyckte den kändes som en trilogi för trådarna knöts ihop så bra i tredje delen). Det finns självklart också singelböcker där karaktärerna utvecklas något enormt, det är ju inte förbehållet de i serier...

Så det korta svaret kan väl bli att jag gillar bägge, beroende på berättelse.

24 kommentarer:

 1. Serier är jag också väldigt förtjust i! Men visst har standalones sin tjusning, de också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kändes som en svår fråga att ta ställning till, båda behövs :)

   Radera
 2. Ja, det finns något tryggt med att återvända till karaktärer och miljöer man känner till. Lite mysigt, helt enkelt :)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också att läsa både och. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himla svårt att ta ställning tycker jag. Finns ju bra böcker i alla olika slags sammanställningar.

   Radera
 4. En bok som är avslutande ska inte mjölkas ur på fler böcker bara för att! Serier måste dock ha ett bra avslut annars sänks betyget på hela serien...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det inte ska mjölkas, men är nog inte riktigt lika sträng som du med sista i serien. Kan fortfarande njuta av de tidigare böckerna även om författaren "har skrivit fel" i sista boken :) Om det inte blir något väldigt okarakteristiskt då...

   Radera
 5. Jag gillar serier, men inte författare som försöker mjölka ur de allra sista pengarna ur en redan urvattnad serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag ju skriva under på. Tror de som lyckas bäst med serier har en tanke om vart den ska ta vägen redan när de börjar skriva, som Harry P.

   Radera
 6. Bra liknelse med godiset där :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och kombinationen favoritserie tillsammans med favoritgodiset... :)

   Radera
 7. Det är samma för mig, gillar både och, beroende på berättelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju så mycket bra, av alla sorter!

   Radera
 8. Det är viktigt för en serie att karaktärerna verkligen utvecklas. Vissa författare kommer ifrån detta genom att skriva släktsagor och därmed byta ut huvudpersonerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Kanske är därför jag har varit lite svag för släktkrönikor, har inte tänkt på det innan.

   Radera
 9. Haha, jag gillar godisliknelsen. Men den viktigaste slutsatsen är nog ändå att oavsett serie eller fristående roman så är kvalitén, berättelsen det viktigaste. Finns där inget innehåll spelar det ingen roll om det är en bok eller tio.

  SvaraRadera
 10. Gillar också godisliknelsen! Jag gillar både serier och standalones... omöjligt att välja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt hopplöst! Tänkte ju serier först, men det finns så många bbar fristående (och så många mindre bra serier) att det inte går att svara på :)

   Radera
 11. Jag håller med dig om att det är bättre med flera lagom tjocka böcker än en enda fet tegelsten, för det känns så jobbigt att påbörja en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt med lite medhåll :) Har mest hört den andra uppfattningen innan (varför dela på något när det är del av samma historia). Men man ska ju orka lyfta boken också :)

   Radera
 12. Jag gillar serier, gärna långa, företrädesvis deckare, men kan tänka mig att blanda upp med standalones...

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)