tisdag 3 september 2013

Matched: Let me reassure you that you have nothing to worry about

Matched
Bild lånad från adlibris
Matched av Ally Condie är den första delen av tre om Cassia. Resten av texten är ganska spoilrig, så läs vidare på egen risk :)

Boken utspelar sig ett okänt antal år i framtiden efter den globala uppvärmningen. I det återuppståndna samhället har kommittéer valt ut vad som ska sparas från den tidigare världsordningen, så nu finns det 100 sånger, 100 konstverk, 100 dikter, 100 historielektioner o.s.v. Allt för att medborgarna inte ska behöva få för många intryck. Man behöver heller inte lära sig så mycket om saker som man inte har anledning att kunna något om, det kan t.o.m. vara farligt. Invånarna övervakas konstant: de får strikta scheman att följa, mat med rätt antal kalorier från centralköket (och det är förbjudet att äta från någon annans tallrik), drömmar skannas regelbundet och till och med döden är schemalagd till ens åttionde födelsedag. Samhället styrs nästan helt utan våld, subtila hot räcker långt.

Cassia fyller sjutton år och det är dags för hennes "matchningscermoni". Det är där de som vill bilda familj paras ihop med den bästa tänkbara kandidaten, uträknat med hjälp av datorer och sorterare, för att bilda ett så harmoniskt och genetiskt starkt par som möjligt. Reaktionerna när de får veta sina tilltänkta påminner lite om idolkulturen, hur man ger personen alla möjliga attribut och förhoppningsvis växer kärleken fram tills det är dags för giftermål fyra år senare. När Cassia efter cermonin ska läsa på om sin tilltänkte händer något på mikrokortet. Det första fotot och namnet försvinner och ersätts med en annan kille, en som hon känner. De styrande tar kontakt med henne och säger att det har blivit ett misstag, att det är den första personen som är hennes matchning, men "skadan" är redan gjord. Efter att ha blivit uppmärksammad på den andre killen börjar han flytta in i hennes dagdrömmar och snart spirar förälskelsen. Inte något som är tillåtet. Speciellt inte som killen redan står på listan över personer man behöver hålla ögonen på.

Matched är en lättläst bok. Den får mig inte riktigt att känna helhjärtat med karaktärerna, de upplever starka känslor som jag inte riktigt lyckas dela, men det är ett intressant framtidsscenario som målas upp. Svårt att tro att så många skulle gå med på att bli så kontrollerade, men samtidigt är det så oerhört mycket som döljs för invånarna så de vet egentligen inte så mycket om vad de inte vet. Exempelvis skrattar man åt filmsnuttar från kriget eftersom man tycker att "skådespelarna" spelar över, krig går ju inte till så...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)