fredag 5 februari 2016

Avbrutit: Snow Crash

Snow Crash
Bild lånad från adlibris
finns även på bokus
Så. Gav Snow Crash av Neal Stephenson 15 kapitel innan jag bestämde mig för att jag inte ville fortsätta. Lyssnade på den som ljudbok vilket jag brukar ha lite svårare för än text, men just nu känns det väldigt långt ifrån att försöka i pappersform.

Vår kombinerade hacker/svärdskrigare/deliverer (av pizza) Hiro Protagonist och den kaxiga kuriren YT var tillräckligt intressanta som karaktärer (speciellt YT gillade jag), men boken kändes ganska rörig med hopp mellan dels huvudpersonerna, den riktigt världen och metaverse och diverse utlägg från andra perspektiv som t.ex. tankarna från en mekanisk vakthund-rått-gepard driven av kärnenergi.

Det som till slut tog fick mig att ge upp var dock att jag fortfarande väntade på att historien skulle börja. De första 15 kapitlena höll mest på med att etablera världsbygget in absurdum med ofantligt många detaljer, medan det utlovade nya datadrogviruset bara gjort ett litet inhopp för att sedan låta berättandet handla om andra saker efter det. Jag är säker på att drogviruset så småningom hittar tillbaka in i handlingen, men jag orkar inte vänta längre...

6 kommentarer:

 1. Jag blev lite trött bara av att läsa din recension :-) "etablera världsbygget", "svärdskrigare och pizzabud", "kärnenergi" - nej, det fanns inget i den där korta summeringen som lockade mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det var väl inte det mest säljande jag skrivit :) Såg den på en lista över de 100 bästa någonting (sci-fi???), så den har säkert kvalitéer om man kommer in i den, men när man inte gör det så är det änna segt...

   Radera
 2. Ingen ide att slösa tid på en bok som inte verkar ge något. Det finns så många andra fantastiska böcker där ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ser det här som ett stort steg fram i min utveckling :) Det var säkert över ett år sedan jag senast avbröt en bok... Återstår att se om det är en blivande trend eller en engångshändelse.

   Radera
 3. Jag hade också svårt för Snow Crash när jag läste den. Rörig, svårt att se handlingen framför sig, och som du skriver, ganska seg. Jag läste den som vanlig pappersbok, inhandlad på SF-bokhandeln. Fast jag läste hela - till sist - det tog sin tid. Trots detta vill jag nog försöka mig på någon annan Neal Stephenson - har hört så mycket gott om Seveneves och Anathem.
  Fast jag har inte kommit så långt som till att köpa någon av dem... än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig redigt avskräckt från Stephenson, men vem vet - en säljande recension (om en av hans andra böcker) skulle kanske kunna få mig att göra ett nytt försök :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)