tisdag 29 oktober 2013

Coconut: You sell your soul for a silver skin

Coconut
Bild lånad från adlibris
Coconut av Kopano Matlwa är en bok om två färgade tonårsflickor i Johannesburg, Sydafrika: Ofilwe som bor i ett vaktat inhägnat villaområde och går i privatskola med övervägande vita elever och Fikile som bor med en självömkande morbror i kåkstaden med Fikile som enda tröst. Båda flickorna kan kallas "kokosnötter", bruna på utsidan, men med lojalitet och förhoppningar hos den vita delen av befolkningen. De försöker så gott det går att bortse från sina rötter för att passa in i där de vill vara. Boken utspelas egentligen bara under en vanlig söndag, men halva texten, kursiverad, är minnesbilder och interna monologer som ger en större bild.

Det är en bra bok, och för att vara en debutbok av en tjugoettåring så är den imponerande. Både Ofilwe och Filike känns väldigt äkta och man får en nutidsbild av Sydafrika som dessvärre inte är så ljus, men som jag är glad att jag fått läsa om. Men trots att boken och språket är bra, och att det känns som att det hade kunnat vara hämtat direkt från verkligheten så tycker jag egentligen inte om den. Jag har svårt för båda huvudpersonerna, hur de föraktar sig själva och personerna runt omkring och hur olycksbådande texten är, det känns inte som att det kommer att sluta lyckligt för någon av dem.

2 kommentarer:

  1. Det låter ändå som en bra bok, med en lite otäck eftersmak...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en riktigt bra bok! Absolut. Men den är bra lite på samma sätt som en grekisk sallad är god och nyttig och med höjdpunkter av oliver och feta. Men hur gott det än är med grekisk sallad så vill jag ändå oftast ha rabarberpajen med vaniljsås. Inte lika nyttigt, men gott för själen :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)