fredag 4 oktober 2013

Bokbloggsjerka: Kilroy was here


jerka11
I veckans jerka vill Annika att vi ska berätta om en bokmiljö vi har besökt eller en som vi vill besöka. Jag tycker överlag att det är roligt att läsa böcker där man har erfarenhet av miljön, det gäller allt från Turstens deckare där de åker längs Björlandavägen (där jag åker nästan varje dag) till Karl Pilkingtons resedagbok om världens underverk, där jag har besökt tre. Det är något visst när man har egna intryck från en plats och man kan minnas vad författaren skriver om och lägga till detaljer i bilden, t.ex. hur tunnelbanan i New York luktar, töväder i Kiruna, ljuset i en gotländsk sommarnatt eller den överväldigande misären i Indien.

Platserna jag skulle vilja resa till är många. Annika nämnde Hogwarth och det skulle ju vara fantastiskt, fast kanske ännu hellre Diagon Alley med alla speciella butiker. Skulle också gärna bo i någon av Nangialas gröna dalar och nattcirkusen hade jag gärna spenderat ett par veckor i. Mma Ramotswes Botswana är en önskedröm (kombinerat med en rejäl safari), liksom småstadslivet i den amerikanska södern som finns beskrivet i Charlaine Harris böcker. Däremot är jag inte så vidare angelägen att besöka framtiden som den beskrivs i mina älskade dystopier...

30 kommentarer:

 1. Nej, jag kan nog hålla med om att dystopiernas miljö inte är något jag skulle vilja besöka.

  SvaraRadera
 2. Amerikanska södern skulle jag också vilja besöka och varför inte Botswana. Fina förslag på resmål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då har jag ändå bara tagit med en promille av platserna jag vill besöka...

   Radera
 3. Jag gillar både att känna igen mig (som när Tursten lät Irene flytta till Guldheden, där jag bott!) och att låta mig lockas att besöka nya ställen. Dublin fick ett extra skimmer av alla Binchy-böcker jag läst till exempel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tursten för dig med :) Visst blir det en korsbefruktning där platserna lyfter böckerna, och böckerna lyfter platserna.

   Radera
 4. Det var många fina bokmiljöer du nämner! Nangialas gröna dalar blev jag särskilt sugen på nu. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har den just nu som högläsning i klassen. Man vill ju dit! (Fast kanske efter att Tengil och Katla är besegrade...)

   Radera
 5. Vilket fint inlägg, visst är det så attman läser en bok på ett särskilt sätt när man känner miljön. Dekan också göra så att man retar sig på att det i te stämmer. Så var det för mig med Öster om Heden där Lärn varit uppfinningsrik med geografin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då. Ska de fantisera fritt så är det ju lika bra att de hittar på en egen plats. Gillar Björn Hellbergs "staden". Känns som att det finns en förlaga (kan ju ha fel förstås) samtidigt som han har fria tyglar att ändra som han vill.

   Radera
 6. Ja, Nattens Cirkus hade ju varit helt fantastisk att få besöka. Måste vara en av de mest fantastiska platsrna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så genomtänkta och extremt vackra miljöer. Skulle vara en enorm upplevelse att få se det på riktigt, även om jag inte föll pladask för handlingen.

   Radera
 7. Ja gud vad det skulle vara fantastiskt att besöka Diagon alley! Eller Hogsmeande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hogsmead glömde jag. Tyckte det fick räcka med ett resmål från Harry P, men nu blir jag ju osäker på vilket jag skulle välja... Eller också får det helt enkelt bli en sexmånaders rundtur :) Låter som det klart bästa alternativet!

   Radera
 8. Lade in en bild från Diagon Ally i mitt svar så den går att besöka. Äsch, det är en miljö hopsatt på London Museum Dom hade inga trollstavar i fönstren tyvärr men jag tänkte på den platsen när jag gick runt där. Sen vem som insirerat vem är ju svårt att svara på, det kändes sådär viktorianskt brittiskt.
  Sen som du skriver, att läsa om en plats man besökt är alltid spännande, man reser liksom igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inne och tittade på dina fina bilder. Och läste din text, jösses vad bra den var!

   Radera
 9. Dystopierna lockar inte särskilt kan jag hålla med om, även om de gör mig nyfikna så en liten titt kanske kunde funkat, bara jag kan ta mig därifrån snabbt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den jag läser nu, Fuse, med sin askfyllda luft, sina sammansmälta varelser och den höga strålningen avskräcker. Men finns ju andra där man kanske kan tänka sig ett, väldigt, kort besök.

   Radera
 10. Nattens cirkus vore ju helt fantastiskt :) Minns att jag bara ville strosa runt bland alla tält efter att jag hade läst den.

  Och Hogwarts vore ju definitivt något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt att de inte finns på riktigt. Desto skickligare författare som får en att vilja resa dit...

   Radera
 11. De flesta miljöer som skildras i Astrids Lindgrens böcker vore fina att besöka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Kan tänka mig att avstå från Katlagrottan och Riddar Katos borg, men annars skulle jag vilja se allt från sockerdricksträdet och snickarbon till Mattisborgen och Nangiala :)

   Radera
 12. Nä, en dystopisk värld är väl inget drömresmål direkt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, alltid något som har gått seriöst fel :(

   Radera
 13. Nä, dystopiska miljöer undviker jag gärna, men älskar att läsa om:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, favoritgenren (för tillfället i alla fall).

   Radera
 14. Besök i framtiden är inget jag längtar efter heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kommer väl dit tids nog ändå :) Hoppas det blir bättre än i böckerna bara...

   Radera
 15. Man känner sig ju på nåt vis lite hemma när man känner igen miljön :)

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)