lördag 19 oktober 2013

Bokbloggsjerka: Författare med det lilla extra

Vem är arg?
Bild lånad från adlibris
I veckans jerka undrar Annika om det finns någon författare som vi beundrar lite extra? Det finns så många... Tror att det blir fler eftersom jag inte kan skriva själv.

En barnboksförfattare för de minsta som får mig (!) att vilja läsa böckerna om och om igen för syskonbarnen är Stina Wirsén som skildrar känslor så på kornet med några få ord och precisa ansiktsuttryck på personerna. Man kan inte låta bli att känna igen sig :)

Jonas Gardell får mig alltid att tycka om hans personer (och därmed att gråta) och det känns dessutom som att de finns på riktigt.

George R R Martin som skriver fantasyeposet A Song of Ice and Fire (A Game of Thrones) där man aldrig kan räkna ut hur det ska gå, utan man blir ständigt överraskad av händelseutvecklingen och där karaktärsbeskrivningen är allt annat än svartvit.

Och som så ofta i jerkorna, Charlaine Harris. Jag kan se att hon inte skriver världens bästa litteratur, men det är böcker (serierna om Lily Bard, Aurora Teagarden och Sookie Stackhouse) som jag myser när jag läser, även efter flera omläsningar (undantaget hennes serie om Harper Connelly, där det bara blev en gång).


Hade kunnat skriva upp några fler :)

20 kommentarer:

 1. Tycker också om Charlaine Harris, har bara bäst Sookie Stackhouse serien, men de är bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen någon som förstår mig :) Kan ju tipsa lite extra om böckerna om Lily Bard, de är mina favoriter av henne, den första heter Shakespeare's Landlord.

   Radera
 2. Gardell har jag bara läst en bok av, En komikers uppväxt, och det lär bli fler. Martin har jag faktiskt också läst en bok av, men det var långt innan Game of thrones skrevs, Harmagedon rag hette den och den var riktigt bra också, om jag minns rätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En komikers uppväxt är en av de få jag inte läst av honom. Tycker den verkar så hemsk att jag drar mig för det. Martin har skrivit en vampyrroman också som är bra, Fevre Dream :)

   Radera
 3. Håller med alla dina! Stina Wirsén inte minst. Både bilder och text i Vem-böckerna är helt fantastiska och nyskapande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har himla bra smak :) Wirsén är helt underbar! Det hjälper inte att jag är 40 år, de funkar ändå.

   Radera
 4. Håller verkligen med om George R. R. Martin, som är med även på min lista :) ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krävs en modig författare för att våga slakta sina huvudpersoner lika frekvent som han gör :)

   Radera
 5. Jag borde verkligen läsa något av Gardell snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker han är riktigt bra. Sen att man gråter ibland... det får man ta :)

   Radera
 6. Får snart sätta på mig dumstruten och ta fram skämskudden. Jag har fortfarande inte läst något av Gardell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvarsittning :)
   Jag tycker ju att han är otroligt bra, men ibland lockar vissa böcker/författare bara inte, och då får man väl läsa det man dras till...

   Radera
 7. Jonas Gardell är verkligen bra :) Att jag glömde honom till mitt jerkasvar!

  Charlaine Harris ska jag läsa någon gång. Har ju fyra böcker av henne i hyllan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Harris är väl ingen stor författare, men det är något med dem som gör att jag myser :)

   Radera
 8. Jons Gardell verkar vara en sån person som klarar allt, böcker, scenshower, Twitter ( som många rackar ned på men att göra bra är skitsvårt och inte många som fixar.)
  Förutom humor så tror jag mycket hänger ihop något jag lade märke till när jag hörde "Mormor gråter" för länge sen, han är en suverän iakttagare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du har rätt om iakttagelser, det finns många små detaljer där när han skriver eller gör annat :)

   Radera
 9. Gardells böcker har jag inte läst, men ska ta tag i det snart! När det gäller Charlaine Harris håller jag med om att det inte är världens högsta klass, men det är nog så underhållande att läsa om Sookie! :-P

  SvaraRadera
 10. Ja, Martin är fantastisk i att han lyckas hålla ihop alla sidospår och alla personer under dessa tusentals sidor. Även om jag har hört att han själv glömmer bort och då ber sin ytterst dedikerade fan club om hjälp att komma ihåg vad som hände med vem ;).

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)