torsdag 16 mars 2017

Enda vägen: Anna Jakobsson Lund

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Enda vägen är tredje delen av Lunds dystopiska trilogi Systemet och det är både en bok jag längtat efter och som jag inte ville läsa alls - för efter den här kommer det inga fler böcker om Levi, Leymah och Ava.

Förräderiet i Aldrig ensamma har satt sina spår och Ava får ta över styret i den lilla motståndsgruppen. Det är ett stort ansvar och det är inte alla som håller med om att hon är det självklara valet. Levi kämpar fortfarande mot den självförklenande parasiten han drabbats av, men blir trots det en nyckelfigur när man försöker bredda lagren för en revolution och Leymah befinner sig stundtals i fritt fall. De har alla tre sina sinnesförmågor, men Leymah har numera svårt att hantera dem utan droger.

Jag skriver mycket om personerna och det är de som är bokens stora behållning för mig. Jag tycker så mycket om huvudkaraktärerna och bifigurerna är lika vältecknade liksom relationerna som utvecklas. De får också allt mer kropp när bakgrundshistorierna byggs ut. Mötet med Levis gamla barndomskompis var en av höjdpunkterna för mig, gav en förfärande bild av livet för "de vanliga människorna".

Också intressant är diskussionen om de olika sätten att göra uppror - ska man koncentrera sig på attentat, ska man försöka väcka liv i befolkningen eller ska man försöka ta kontrollen över systemet? Alla har sina för- och nackdelar. Är i alla fall mycket nöjd med hur man gjorde.

TL/DR? Spännande, med karaktärer man engagerar sig i och en mycket väluttänkt samhällsuppbyggnad. Läs!

10 kommentarer:

 1. Jag läste den här precis i helgen, och tycker i princip som du. Det är karaktärerna och världsbygget som gör den här serien i mina ögon.

  SvaraRadera
 2. Den här serien kanske man skulle läsa.

  SvaraRadera
 3. Läste precis Tredje principen och den gav verkligen mersmak. Det är så härligt med svensk dystopi :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Men jag undrar var de är under större delen av boken, känns mer centraleuropeiskt?

   Radera
  2. Ja, de fick ju resa ganska länge för att ta sig hit. Faktum är att jag lite efterlyste en karta över zonerna :)

   Radera
  3. En strålande idé, det hade jag tyckt om!

   Radera
 4. Det kändes för mig lite som att vinka farväl till kära vänner när jag läste ut denna tredje och sista boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst tar det emot? Skulle gärna läst mer om dem.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)