måndag 13 mars 2017

The Nightingale: Kristin Hannah

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns även adlibris
och översatt till svenska
The Nightingale utspelar sig i Frankrike under andra världskriget och handlar om två systrar, upproriska Isabelle och den timida Vianne. Efter att modern dog när de var små skickade pappan iväg dem och Isabelle har aldrig slutat att försöka få hans godkännande (eller åtminstone hans uppmärksamhet) och har vid bokens början blivit relegerad från ytterligare en internatskola för att inte ha följt reglerna.

Vianne gifte sig tidigt med sin ungdomskärlek Antione och när han går med i den franska armén tappar hon fotfästet, lämnad ensam med dottern som hon är. Isabelle kommer för att bo med dem, men när en tysk officerare bestämmer sig för att flytta in i huset blir motsättningarna påtagliga. Isabelle är inte bättre på att följa regler bara för att hennes land är ockuperat, så medan Vianne försöker jämka och blidka söker sig Isabelle till motståndsrörelsen.

Tankar: Tyckte mycket om den här. Framför allt gillade jag hur vardagslivet beskrevs - långa köer efter ransonerad mat som inte räckte till, kläder och skor som blev allt mer slitna och som man inte kunde ersätta för det fanns inga att köpa, kravet på resehandlingar som inte alltid beviljades, hur lätt man kunde övertalas att förråda sina vänner, det allt hårdare klimatet för judar och ryktena som började spridas om vad som hände dem, väntan på att få höra från sina anhöriga, svält och kyla och tyskarna som med en sådan självklarhet tog det de ville ha. Allt värre ju längre kriget pågick.

Jag gillade även systrarnas relation och hur både de och den utvecklades. Det var mycket skuldkänslor och övergivenhet som satt sina spår. Isabelle och hennes ofta överilade handlingar gav mig emellanåt ångest under läsningen och det var skönt (läs: en lättnad) att kunna se hur hon förändrades, men kanske ännu mer Vianne som gick från ganska våpig till någon som gjorde vad hon måste för att kunna leva med sig själv. Lite väl melodramatiskt emellanåt, men det är inte alltid fel :)

4 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant bok. Jag skrev upp den på min läsa-lista :) jag har tidigare läst Vad som än händer av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! :) Det här är min första av henne, men det är troligtvis inte min sista.

   Radera
 2. Låter riktigt intressant :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var ju det. Åtminstone för mig som inte läst jättemycket vare sig om vardagslivet eller Frankrike under just andra världskriget, har blivit fler böcker om förintelsen och i viss mån London.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)