fredag 3 mars 2017

* En annan gryning: Camilla Sten *

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
En annan gryning skildrar en dystopisk snar framtid i ett Sverige där ett sd-liknande parti tagit makten och invånarna delats in i klasser, A-E + klasslösa, beroende på ursprung och uppförande. Vi får följa Isa som är med i den lilla motståndsgruppen Vita Rosen. Motståndet sträcker sig inte längre än till klotter och flygblad, men det hindrar inte att de får en terroriststämpel på sig och efter att ha fångats på kamera blir jakten på dem massiv. Lite oväntat får de hjälp av en annan motståndsgrupp som har hört rykten om att valet var riggat - finns det något sätt att bevisa det?

Tankar: Riktigt bra bok! Det är tyvärr bara alltför lätt att tänka sig en framtid snarlik den som beskrivs i boken där förmåner och straff beror på ditt ursprung och där de som har det sämst är de som får betala mest. Boken gavs ut 2016 och det märks. Det finns mycket i den som gör att den känns dagsaktuell, som att "svenska värderingar" är ett begrepp och att en stor flyktingkatastrof slutar med att omvärlden skapar "New Bangladesh" i ödemarken för att slippa ta emot flyktingarna själva.

En annan gryning gav mig mycket att tänka på. Jag håller alla tummar för att alla sd-are låter boken ligga, vill inte att de lånar idéer härifrån (även om många av dem redan verkar ha något liknande i sikte). Karaktärerna är trovärdiga, tycker speciellt mycket om de små glimtar av avundsjuka som sticker fram ibland och de misstag man får se - det gör dem så mycket mänskligare.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ett rent nöje att tipsa om böcker som är så här bra :)

   Radera
 2. Svar
  1. Jag vet för lite om Anyuru för att våga svara på det, men det bådar ju gott för Anyuru :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)