onsdag 22 mars 2017

Maus I & II: Art Spiegelman

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Maus I & II är ett samlingsalbum med Spiegelmans två serieromaner om dels hans pappa Vladeks upplevelser under andra världskriget, dels hur hur pappans liv och deras gemensamma relation ser ut idag - ansträngd är bara förnamnet.

Det känns som en väldigt heltäckande skildring av livet för polska judar strax före och genom andra världskriget. Man får se hur villkoren stegvis försämrades för judarna och hur Vladek och hans bekanta gör sitt bästa för att hålla sig ifrån koncentrationslägrena - köpslående verkar ha varit en del av hans själ. Man lider när de om och om igen söker hjälp och ibland får den, men lika ofta träffar på någon som inte alls har något emot de nya rasreglerna (eller bara är för rädda för att stå emot). I andra boken klarade de inte att hålla sig undan längre och det är mycket om livet inne i Auschwitz och det är både fruktansvärt och intressant.

Lika intressant är det att läsa om den nutida Vladek. Det är inget smickrande porträtt, utan en frustrerad bild av en grälsjuk, snål (av typen lämna tillbaka öppnade flingpaket till affären eftersom man inte tänker äta upp allt), rasistisk och envis gammal gubbe som trots allt ändå är en ens pappa. Art känner ett ansvar för honom, men klarar inte mer än några timmar i hans sällskap...

Gillade mycket!

4 kommentarer:

  1. Förmodligen de bästa seriealbum jag läst, rekommenderas till alla!

    SvaraRadera
  2. Nu blir jag väldigt sugen på en omläsning, måste erkännas.

    SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)