måndag 5 december 2016

The Humans: Matt Haig

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
och översatt till svenska
När matematikprofessorn Andrew Martin lyckas lösa en invecklad matematisk formel blir resten av universum oroliga för att upptäckten ska leda till att människorna gör ett utvecklingssprång. Med tanke på att rasen ses som medelintelligent, egoistisk och våldsam är man rädd att de skulle störa harmonin som finns därute. En alien sänds för att ta professor Martins plats och försäkra sig om att alla spår av lösningen förintas - inkluderat vänner och familjemedlemmar han kan ha nämnt genombrottet för.

Tankar: Första delen av boken sitter betyget fem som klistrat. Att få se mänsklighetens påfund utifrån är ofta otroligt roligt samtidigt som det väcker tankar om hur godtyckliga våra beteenden är. Men så går boken och ju mer vår alien kommer in i människorollen, desto mer förståelse och kärlek får han för sina medmänniskor. Och ju mer kärlek han känner för mänskligheten desto mindre känner jag för boken - den kittlar mindre och skratten kommer mer sällan. Kampen för att rädda "hans" familj och önskan att avslöja sig för dem är inte dåligt skriven, långt därifrån - det blev en säker fyra i betyg, men det engagerar mig inte alls lika mycket som upptäckandet av människornas samhälle gör.

På slutet finns råd till "sonen", livsvisdom om man så vill, och även om viss av punkterna är strålande så påminner många av dem om de "inspirerande" citat på vackra solnedgångsbilder som jag brukar störa mig på på facebook.

4 kommentarer:

 1. Jag är väldigt nyfiken på den här :) Ska se om den finns på biblioteket.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med, första delen var betydligt bättre än andra hälften. Det störde mig lite att jag inte kunde sätta en femma på den, men så kan det bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter den strålande inledningen så känns det jättesynd att resten bara var bra, fick sådana förväntningar :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)