tisdag 13 december 2016

Skarven: Sara Lövestam

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Skarven är en deckare för mellanstadieåldern av Sara Lövestam. Den handlar om Johanna som äntligen ska få träffa sin allra (enda) bästa kompis Ludvig ute vid sommarstugan igen och som samtidigt slipper plågoandarna på skolan. Ludvig är förläst på Sherlock Holmes och fast besluten att följa i detektivens fotspår, allt han behöver är ett fall. Till duon tillkommer en mer eller mindre ovälkommen ny bekantskap i form av Olivia, en tjej med de mest överbeskyddande föräldrar man kan tänka sig. Tillsammans börjar de tre undersöka den mystiska man som synts på den ödsliga Skarvön.

Tankar: Gillade mycket. Började läsa för jag tänkte att det kanske kunde bli en högläsningsbok för mina elever, tror nu att lågstadiet är något för ungt, men fortsatte läsa ändå, bara för att se hur det skulle gå för dem.

Fallet med mannen på Skarvön får snabbt sin (förväntade) förklaring, men ett nytt fall presenteras, ett där de misstänkta tillhör föräldrarnas bekantsskapskrets. Men det är inte deckargåtan som gör att jag faller för boken, istället är det de tre huvudpersonerna och deras problem som gör den svår att lägga ner. Johanna heter Johanna bara i sitt eget huvud, alla andra känner henne som Johan och nu vill hon berätta för Ludvig som hon tror kan förstå. Men vad händer om han inte gör det, hur ensamt blir det inte då? Olivia med sina kvävande föräldrar och hur man så småningom förstår varför de är som de är. Och Ludvig, som trots öknamn och trakasserier på skolan inte ger upp sig själv. Hade jag haft en mellanstadieklass hade den här definitivt varit en högläsningsbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)