torsdag 15 december 2016

Matilda: Roald Dahl

 (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Läste Matilda för mina ettor, hon börjar ju också skolan i boken, även om den skolan är avsevärt mindre trevlig än vår. Boken handlar om osedvanligt begåvade Matilda som växer upp med föräldrar som gör sitt bästa för att trycka ner henne. Hon tar hämnd där hon kan vilket bland annat inbegriper lim i pappans hatt och en talande papegoja i skorstenen. När hon börjar skolan får hon en ny motståndare, rektor Domderasson, som är en sadist och barnhatare på helt fel plats.

Tankar: Boken är rolig, karaktärerna rejält överdrivna vilket bidrar till nöjet och barnen lyssnade ivrigt. Till nackdelarna hör att det är många svåra ord vilket fungerar vid högläsning, men som kräver ett bra språk om man ska läsa den själv. Nackdelen med att läsa den högt är att det står utsatt nästan överallt hur replikerna skriks, ryts eller ropas fram vilket gör att det känns överdrivet och blir ganska jobbigt att läsa. Blev att jag ändrade en del av anvisningarna... Kan också tycka att vissa av episoderna är för långa, men så länge eleverna är glada så...  :)

2 kommentarer:

  1. Minns att mina barns lågstadielärare läste denna bok högt. Likaså "Herr och Fru Slusk", som de tyckte var superkul. "Matilda" var tydligen lite läskig, de vuxna var rätt elaka vad jag förstår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Her och fru Slusk är väldigt rolig, den blir nog läst för de små liven vad det lider. De flesta vuxna är ganska outhärdliga i boken, men fröken Honung väger upp :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)