söndag 4 december 2016

Bästa: vinterboken!

 (pocket)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Veckans bästautmaning från Lyran ska den här veckan handla om vinter. Lite svårt ämne tyckte jag. Det finns många böcker där vintern är ett inslag som gör allt så mycket jävligare, men en vinterskildring som sätter sig (det är så jag tolkar ämnet)?

Åsa Larsson! Hennes deckare som utspelar sig i Kirunatrakten får mig att känna att det är vinter och gotta mig lite åt det för jag gillar den norrländska vintern. Nu var det ett tag sedan jag läste dem och jag är inte säker på vilken som jag tycker bäst om, men väljer Svart stig eftersom den hade den här beskrivningen på bokus:

"Stormbyarna förde med sig lössnö. Ingen mjuk fin nysnö utan skarpslipade diamanter av drivsnö. Den for över marken som en vit kattpiska, slog sönder hans skinn i en långsam ond rytm. Ute på Torneträsk låg arkarna, de små fiskekojorna på medar, ordentligt förankrade i isen. Folk kurade där inne, lät gasolvärmen gå på högvarv.
Leif Pudas sprang runt sin ark för att komma i lä från vinden och ställde sig att pissa. Lä för vinden, men kallt så in i norden. Han borde inte ha sprungit ut i bara kalsongerna. Pungen stramade ihop sig till en stenhård kula. Pisset kom i alla fall. Han väntade sig nästan att det skulle frysa på sin väg genom luften. Förvandlas till en gul båge av is.
Precis när han var klar hörde han som ett råmande genom vinden och så hade han plötsligt arken i ryggen. Det var nästan så att den knuffade omkull honom och i nästa sekund hade den farit iväg.
Det tog någon sekund innan han riktigt fattade. Stormen hade tagit arken. Han såg fönstret, fyrkanten av varmt ljus i mörkret, och hur det for iväg från honom. Han tog några springande steg i mörkret, sedan kom en kraftfull stormby. Den fällde honom nästan till marken.
Då förstod han att han var i fara. Alla ölen också i kroppen, blodet låg liksom precis under huden. Om han inte lyckades ta sig någonstans mycket fort så skulle han frysa ihjäl."

Ingen bästa utan bonus? Laini Taylors überromantiska Night of Cake and Puppets - en liten kärlekshistoria som utspelar sig under en natt i Prag medan snöflingor stilla dalar ner på Zuz och Mik.

12 kommentarer:

 1. Låter spännande. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är väldigt bra, önskar bara att det kom en ny snart.

   Radera
 2. Svar
  1. Jag med! Önskar bara att hon skrivit mer för vuxna, men får väl ta och läsa Pax så småningom :)

   Radera
 3. Tack för tips! Bara läst Solstorm, den var bra, mycket vintrig den oxå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den, men beskrivningen var inte alls lika vintrig :)

   Radera
 4. Extra tack för bonustipset! Har precis börjat läsa Laini. Taylors Blod och stjärnskott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska du absolut läsa Night of... innan den sista (det är egentligen en mellanbok som inte riktigt räknas in i trilogin) så att du får hela historien.

   Radera
 5. Åsa Larssons böcker är väldigt bra!

  SvaraRadera
 6. Vi hade samma smak, visade det sig! Kul!

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)