fredag 21 oktober 2016

Vi: Kim Thúy

Vi (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Vi är ytterligare en mycket vacker bok, både till språk och formgivning, av Kim Thúy. Det är en familjehistoria som startar med huvudpersonen Bao Vis föräldrar och hur mamman mer eller mindre manipulerar pappan att falla för henne. Pappan är ett kapitel för sig, redan före äktenskapet var han hushållets lille prins, något som sedan fortsätter. Det rör sig om saker som att låta honom sova trots att skolan börjar eller pilla bort alla kärnor ur gurkbitarna för honom.

Så kommer kriget och mamman och de fem barnen betalar för att få fly över havet och de hamnar så småningom i Kanada. Där skapar de sig ett nytt liv och Bao Vi vill inte riktigt anpassa sig till den syn av "mannen är familjens mest omhuldade person" som fortfarande finns i familjen och får moraliskt stöd av en levnadsglad "moster". Hon utbildar sig och återvänder genom jobbet så småningom till Vietnam.

Tankar: Vacker som sagt, luftig och sparsmakad, men jag blev inte lika begeistrad i den som i Thúys första, Ru. Kanske är det så enkelt som att skönheten inte längre överraskar, den är något jag numera förväntar mig i hennes böcker. Kanske är det att jag stör mig lite både på männen som passas upp och på Bao Vi. Hon känns så riktningslös, som att hon gör det andra tycker att hon ska göra, som att studera språk, utan att själv riktigt ha ett syfte.

4 kommentarer:

 1. Har läst Ru av denna författarinna, en bok som jag tyckte mycket om. Skall absolut läsa hennes övriga böcker också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag, hon skriver så fint :)

   Radera
 2. Hon skriver så himla vackert, men jag blev heller inte riktigt lika förtjust i den här som hennes tidigare. Jag tror att jag upplevde den som lite kyligare än de andra.

  SvaraRadera
 3. Kyligare - det var en bra beskrivning av känslan :)

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)