söndag 16 oktober 2016

Windhaven: George R.R. Martin & Lisa Tuttle

Windhaven (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Windhaven utspelar sig på en ganska karg och väldigt blåsig planet dit en koloni människor kom för längesen. Befolkningen lever utspridd på öar och mellan öarna finns hav med vidunder som gör varje båtresa farlig, så det främsta medlet för kommunikation är genom luften. Man har använt material från rymdskeppet som förde dem dit för att tillverka vingar (tänk flyga drake eller skärmflyg) som skickliga flygare manövrerar mellan öarna samtidigt som de tar med sig meddelanden. Flygarna har fått en status som påminner om rockstjärnor.

Vi får följa Maris från det att hon som ung faderslös fiskarunge stod och tittade beundrande upp på flygarna till dess att hennes liv tar slut. På vägen däremellan förändrar hon hela samhället i sin kamp för att få flyga, något som genom tradition varit förbehållet ättlingarna till de första flygarna. Det hela skapar mer långtgående effekter än vad hon någonsin kunnat föreställa sig, när den gamla aristokratin (flygarna) får motstånd från de nya som inte alla har samma syn på traditioner och moral.

Tankar: Boken består av tre noveller/kortromaner (Storms, One-Wing och Fallen) som gör varsitt nedslag i Maris liv. Min favorit var One-Wing där man fick se hur besluten i första delen börjat förändra samhället. Maris är en mycket beslutsam och stridbar person, men fokuset ligger mer på vilka följder hennes handlingar får än henne som person.

En helt okej bok, tyckte den var lite svajig med vissa riktigt bra bitar och andra lite mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)