söndag 2 oktober 2016

Track of the Cat: Nevada Barr

Track of the Cat (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
och översatt till svenska.
Track of the Cat är den första delen om rangern Anna Pigeon. Hon är en ganska asocial människa och mår som bäst när hon får bege sig ut i nationalparken Guadalope Mountains långt från "civilisationen". På väg hem från en pumaspårningsexpedition ser hon gamar kretsa över en ravin och när hon tittar närmare på det som fångat deras intresse ser hon en av sina kollegor ligga där, till synes dödad av en av de stora katterna. Men det finns saker som inte riktigt stämmer och Anna börjar undersöka saken vilket ingen egentligen uppskattar, och någon skarpt motsätter sig.

Tankar: Det kommer definitivt bli fler lästa böcker om Anna Pigeon! Jag gillade Anna, en runt 40-årig änka som flera år efter mannens bortgång fortfarande inte hämtat sig. Hon brottas med minnen ur sitt förflutna och håller andra ifrån sig. Bitvis var det riktigt spännande och så väl beskrivet att man kunde känna fysisk smärta genom sidorna. För ovanlighetens skull föll jag också rejält för miljöskildringarna. Värmen som fick luften att flimra i ett ståtligt, men ödsligt texanskt(?) ökenlandskap med ovälkomnande växter.

Barr tillbringar tydligen sina somrar som säsongsarbetare i olika nationalparker runt om i Usa vilket märks i texten. Hon är mycket kritisk mot den tungrodda byråkratin, mot anställda som fokuserar mer på sin karriärsutveckling än på parkerna och mot oförstående människor som vill ha alla sina vanliga bekvämligheter även när de beger sig ut i vildmarken. Lägg till närboende ranschägare som helst vill behandla nationalparken som sitt eget viltreservat och det är inte svårt att se att nationalparkerna kämpar i motvind.

Bildresultat för Guadalupe Mountains
El Capitain i Guadalope Mountains. Bild lånad från parkens egen sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)