fredag 11 mars 2016

Bloggjerka: Ljudböcker

jerka11
I helgens jerka undrar Annika om vilken som är vår favoritljudbok, uppläsare eller annat passande till ämnet. Det blir inte så många ljudböcker för mig, kanske en i månaden för jag rör mig mycket mindre än vad som är bra för mig. Men några favoriter har jag:
 1. Stephen Fry som uppläsare av Harry Potter-serien. Härlig inlevelse och brittisk engelska. Mumma!
 2. Rob Lowe är en ny favorit när han läser sina memoarer :)
 3. Saker min som behöver vet om världen av Fredrik Backman var en bra ljudbok. 
Jag är inte jättebra på att lyssna på ljudböcker, ibland slinker tankarna iväg och efteråt vet jag inte riktigt vad som hänt... Det har blivit några memoarer av kända personer för där känner jag att det inte är lika noga, missar jag en bit om tonåren så funkar boken bra ändå (samma med Backman-boken ovan som består av vitt skilda ämnen). Men är boken tillräckligt bra *host*Harry Potter*Host* så blir plötsligt fokuset mycket bättre.

Det har också en hel del att göra med uppläsaren - jag har svårt för när det går långsamt och även om jag uppskattar när texten läses med intonation så blir det ibland ett sådant utspel att jag bara ryser av överspelet och irriterar mig på att jag inte hör texten mellan alla snyftningar och breda dialekter. Någon gång har jag träffat på att böcker där flera olika berättare turas om fått varsin uppläsare och det har varit väldigt bra, så mycket enklare att hålla reda på vems kapitel man är i.

30 kommentarer:

 1. Gone Girl har två uppläsare, en manlig och en kvinnlig.
  Annars kan jag rekommndera den som jag svarat på bokbloggsjerkan, lågmält berättat men med intensitet och utan överdrivna utspel eller dialekter.

  För övrigt tror jag att det är ännu mer dramatik i uppläsningar av barnböcker. På gott och ont. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gillar när de läser med inlevelse, men där finns en gräns som blir jobbig när de går över. Läser de för neutralt så försvinner tankarna lättare :)

   Radera
 2. Jag tror jag också skulle irritera mig på fel saker, vilket inte skulle vara rättvist mot författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör mig osäker ibland när jag ger låga betyg till en bok - är det boken eller är det uppläsningen? Kan vara svårt att veta...

   Radera
 3. Ljudböcker har hittills inte varit något för mig. Har så svårt att behålla koncentrationen och bara lyssna. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättare nu än i början, så man lär väl sig, men tycker det blir bäst när innehållet inte är jättekrävande :)

   Radera
 4. Stephen Fry funkar bra även för en motvillig ljudboksläsare

  SvaraRadera
 5. Älskar ljudböcker, men håller mig till svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var lite lätt ängslig innan min första på engelska, men tyckte faktiskt att det var lättare att lyssna på engelska än att läsa själv :)

   Radera
 6. Backmans böcker är bra som ljudböcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara lyssnat på Saker som min son... de andra har jag läst själv :)

   Radera
 7. Rob Lowe var otippat, spännande (hm) med hans memoarer också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte förvånansvärt mycket om dem :)

   Radera
 8. Ljudböcker är inte riktigt min kopp te.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får jag bara välja en form så blir det definitivt att läsa själv, men när man inte kan det (mathandling) så är det bättre än inget :)

   Radera
 9. jag kan bara göra en sak i taget... kan inte städa samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att det funkar för mig :)

   Radera
 10. Biografier är de (två) ljudböcker som hittills funkat för mig, just för att det inte är någon egentlig handling i dem :)

  SvaraRadera
 11. Rösten gör allt! Stephen Fry är genial

  SvaraRadera
 12. Det är nog svårt att vara inläsare av ljudböcker och som läsare gäller det nog att hitta någon som en har förtroende för ska göra ett bra jobb. Men hittills har jag inte lyckats lyssna på en enda ljudbok i vuxen ålder, annat än Stephen Frys inläsningar av Harry Potter. De är fantastiska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är ju det, hittills enda ljudböckerna jag lyssnat på två gånger :)

   Radera
 13. Jag lyckades lyssna aktivt när jag körde mycket bil i jobbet för några år sedan, men efter det har det varit tunnt med ljudböcker. Ska testa igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget dumt sätt att tillbringa sin arbetstid :)

   Radera
 14. Jaha det var nytt för mig att en ljudbok kan ha flera uppläsare, det blir nog som du säger lättare att hålla koll när det inte är så lätt i en ljudbok i vanliga fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt. Dessutom kändes det lite extra påkostat :)

   Radera
 15. Håller med. De får inte bli överspelat så man plötsligt tror att det är radioteater. När jag skulle välja röst till min ljudbok var det flera som inte var aktuella pga av "överspel".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju inlevelse, men det finns en gräns där det bara blir fel om den överstigs. Kul att få välja sin egen inläsare (men antar att det blir beslutsångest som heter duga?).

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)