onsdag 2 mars 2016

Sekten på Dimön: Mariette Lindstein

Sekten på Dimön (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Sekten på Dimön handlar om Sofia som går på en föreläsning om en ny hälsofilosofi - giftfri mat, god sömn och att hämta kraft från sitt förflutna är hörnstenarna. Hon uppmärksammas av den karismatiske föreläsaren och efter ett besök på hälsorörelsens gård på Dimön får hon ett jobberbjudande som är för bra för att tacka nej till. Det börjar bra, men gradvis blir timmarna allt fler och föreläsaren mer krävande. Saker måste färdigställas i tid och i god standard annars börjar utfrysning och anklagelser. Detta är starten till ett allt mer destruktivt liv där förmån efter förmån försvinner för att istället ersättas av hot, psykisk misshandel, våld och idiotiska regler.

Tankar: Fängslande och snabbläst bok med en lätt klaustrofobisk miljö. Vissa dialoger känns väl enkla, men det händer så mycket med karaktärerna att jag inte hänger upp mig på de passagerna. Spännande att läsa både om de yttre skeendena och vad som händer mentalt med personerna i sekten. Man får också små instick med sektledarens historia från barndomen, det känns inte som att han ändrat så mycket på sig.

Författaren har själv ett förflutet inom scientologin och det är tur (bokmässigt, inte så mycket för henne) för annars hade jag haft svårt att tro på att man så snabbt skulle gå med på alla dessa förändringar som stadigt gör allt sämre. Det svåraste att begripa är att Sofia ser att saker verkligen inte är bra och är kritisk mot dem (och jag antar att hon inte är ensam om det), men ändå så lätt fogar sig. Inte hjälper det att sektledaren är ytterst lynnig och spelar ut medlemmarna mot varandra. Man vill desperat befinna sig på hans goda sida.
Känns som att jag har lärt mig en del av den här boken :)

7 kommentarer:

 1. Den här har jag tänkt läsa framöver. Den verkar spännande.

  SvaraRadera
 2. Hej Helena! Tack för en så detaljerad och fin recension. Sekten på Dimön är bara början på sekthelvetet. Del 2 kommer ut 15 augusti, samma karaktärer, berättelsen tar vid där den första boken slutade.Den handlar om hur det kan bli när man lämnar en sekt. Del 3 som handlar om hur det är att födas in i en sekt som barn kommer ut 2017. Tack igen för din recension. Mariette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Jag ser fram emot fortsättningen, ännu mer nu när jag vet lite vad jag kan vänta mig :)
  Du är förresten första författarkommentaren jag fått, jag är väldigt glad att det var en författare till en bok jag tyckte om som tittade in :)

  SvaraRadera
 4. Jag har nyligen läst ut denna och jag tyckte så mycket om den. Det kröp riktigt i mig av obehag när jag läste. Bok två ligger och väntar i min läshög. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste andra delen förra veckan. Tror inte du kommer bli besviken :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)