torsdag 31 mars 2016

Hönan som drömde om att flyga: Sun-Mi Hwang

Hönan som drömde om att flyga (pocket)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Hönan som drömde om att flyga handlar om den utslitna och deprimerade burhönan Knopp vars högsta önskan är att få värpa ett av sina ägg, att få bli mamma. Ju fler ägg som tas ifrån henne desto ledsnare blir hon, tills det en dag inte finns några ägg kvar i henne. Hon gallras ut, lyckas mot alla odds undfly "dödens grop", men mottagandet bland gårdsdjuren är allt annat än varmt och hon körs ut i vildmarken där en hungrig vessla är på jakt. Till slut hittar hon ett övergivet ägg och hennes önskan att bli mamma uppfylls äntligen. Vem bryr sig då om att ungen ser lite annorlunda ut?

Tankar: Andra boken jag läser i Lyrans jorden runt-resa, den representerar stoppet Sydkorea och det som framför allt fick mig att fastna för den var det absolut ljuvliga omslaget. Det är en välskriven fabel, men det är också i mycket en väldigt tröstlös bok där allt inte löser sig bara för att en önskan slår in. Stackars Knopp får nämligen inte ett lätt och lyckligt liv heller som mamma. En historia om frihetslängtan, en vilja att höra till och moderskap som trots små djurs tragiska liv inte riktigt förmår att gripa tag i mig vilket får mig att känna mig ganska kallhjärtad när jag skriver det.

4 kommentarer:

 1. Den grep inte riktigt tag i mig heller, så du är inte ensam :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så då är frågan om det är vi som är kallhjärtade eller om boken bara inte var för oss :)

   Radera
 2. Låter som ett intressant upplägg men griper den inte tag så griper den inte tag. Det är sådär med vissa böcker. Trots jättebra story.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, men ibland skulle man vilja fångas av tragiska öden och inte bara lessna på boken...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)