fredag 3 juli 2015

Tre böcker om Japan

Är snart på väg till Japan och har laddat inför resan med att läsa på lite. De tre böcker jag läst är Lonely Planet Tokyo City Guide av Andrew Bender m.fl., Culture Wise Japan av David Leaper och A Geek in Japan av Hector García

Lonely Planet Tokyo City Guide har jag skummat ganska flitigt. Den är extremt omfattande både när det gäller vilka sevärdheter, restauranger och hotell man kan hitta i olika områden och jag ser mest fram emot att bara få gå omkring och upptäcka istället för att lägga alltför mycket tid på att hitta till alla "måsten". Det hjälpte att min biblioteksbok var fem år gammal, känns lättare att skumma då :) Det jag läste med större intresse var saker som hur man tar sig runt, olika typer av mat och shopping och de små faktarutorna om saker som korrekt skoskick.
Lonely Planet Tokyo
Bild lånad från adlibris,
ny upplaga, andra författare
Culture Wise Japan (e-bok)
Bild lånad från bokus
A Geek in Japan
Bild lånad från adlibris


Culure Wise Japan är en bok som främst är skriven för människor som planerar att flytta dit och tar upp sådana ämnen som hur man gör om man vill köpa hus, hur man får en bra grannsämja, vilka arbeten man kan tänkas få, vad man bör tänka på när man väljer skola och sådant. Ofta intressant och ger en viss känsla för kulturen, och när det kom avsnitt om sophämtning och andra väl detaljerade ämnen så läste jag väldigt överskådligt.

Favoriten av böckerna var dock A Geek in Japan där man fick en kort inblick i Japans historia, ordförklaringar till typiskt japanska fenomen (som varför de är så korrekta på jobbet, men har så lätt för att släppa loss med kollegorna på puben), arbetskulturen, kampsporter, religion och lite geek-kultur i form av manga, olika lolitaklädslar och j-pop. Boken avslutades med lite snabba turisttips över hela Japan så det kändes som en bra kompromiss mellan typ av böcker. Jag hade önskat att den var lite hårdare redigerad dock, en del saker återkom många gånger, som hur beslut fattas på japanska företag (långsam process, men alla blir nöjda). Författaren generaliserar också så brett vid några tillfällen (japanska kvinnor..., japaner tycker) att jag höjer på ögonbrynet.

6 kommentarer:

 1. Ha en underbar resa! "A geek in Japan" låter ju som en bok även för oss som inte reser dit, bara för att lära sig lite mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket :)
   Det tror jag det skulle kunna vara, och ämnen man inte tycker är intressanta går ju att hoppa.

   Radera
 2. har också köpt A Geek in Japan. bl. a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas jag att du med kommer tycka att den tillför något :)

   Radera
 3. Tack för fina tips. Jag letar alltid bra böcker om Japan.

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)