onsdag 8 juli 2015

The Martian: Andy Weir

The Martian
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
The Martian handlar om en expedition till Mars som går helt fel. Redan på sjätte dagen börjar det storma så mycket att astronauterna blir tillsagda att avbryta uppdraget och åka hem igen. På väg till rymdkapseln som ska ta dem tillbaka till skeppet blir en av deltagarna, Mark, träffad i sidan av en sönderblåst antenn. Han faller ner för en sluttning, rymddräkten punkteras, hans biodata sjunker till noll och de andra astronuterna tror att han är död och lämnar honom. Men som genom ett under kvicknar han till efter tag och märker att det bara är han kvar. På hela planeten.

Tack och lov är Mark inte den som ger upp i första taget, han börjar räkna på hur lång tid förråden kan räcka och kommer på en plan för att utöka dem, men han inser också att även om allt går problemfritt så kommer han att dö innan nästa exedition landar. Och det går långt ifrån problemfritt för honom.

Omdöme: Riktigt bra bok och mycket mer verklighetsnära än traditionell sci-fi. Vi får följa Marks öde i loggboken han skriver, den som han hoppas hittas av någon så småningom, och det är texter som ofta är ganska tekniska, men också skrivna med mycket humor i en blandning av ironi, underdrifter och ordlekar. Han är skicklig på att lösa problem som uppstår, men det är få saker som går som de ska och jag lider med honom. På vissa ställen så är det rent ångestfyllt, den absolut värsta för mig var *Spoiler:* när han sitter ensam i en nästan helt demonterad rymdkapsel med en fladdrande vägg och skickas ut i omloppsbana. Kände mig så liten å både hans och mina vägnar när jag läste det och hade nästan svårt att andas.

Hela delen om Marks liv på Mars är superintressant, och ändå tycker jag att det lyfter ett steg till när personalen på Nasa kommer in i handlingen. Hur de vet var han är, men kan göra så lite för att hjälpa honom och hur olika viljor vill olika saker och man bara kan hoppas att de väljer rätt - jo, för så investerad blev jag när jag läste :) Fanns också en helt otrolig pressekreterare med helt andra priotriteringar.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att du gillade den! Jag blir riktigt förtjust i denna och ser framemot filmen som jag hoppas blir riktigt bra. Den där scenen du delar som spoiler, huva vad den var jobbig att läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enormt bra bok! Håller tummarna för filmen, men är jätteorolig för att de fuckar upp.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)