torsdag 30 juli 2015

The Invention of Wings: Sue Monk Kidd

The Invention of Wings
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
The Invention of Wings startar i Charleston under tidigt 1800-tal när Sarah Grimke får sin alldeles egna slav, Handful, i 11-årspresent. Vi får läsa alternerande från Sarahs och Handfuls perspektiv. Handful har en mamma Charlotte som drömmer om att en dag kunna köpa sig och dottern fria, men med en ägare som inte tillåter att hon tar sömnadsuppdrag vid sidan om sina sysslor så blir Charlotte allt mer upprorisk och man sitter bara och väntar på en katastrof.

Sarah är en intelligent tjej som diskuterar juridiska spörsmål med sin pappa domaren och sina storebröder och hon tror att hon ska följa i deras fotspår, men hennes dröm slås brutalt i bitar. En av Sarahs övertygelser är att slaveri är fel och hon vill egentligen inte ha Handful.

Sarah Grimke är en historisk person, hon och hennes syster Angelina var båda välkända abolitionister och feminister och i efterordet kommer en redogörelse för vad som är sant i historien och vad som är mer fritt beskrivet. Handful är tyvärr en av de mer fritt beskrivna karaktärerna eftersom hon egentligen dog ganska ung.

Omdöme: Det är en bra bok och intressanta personer man får läsa om. Jag gillar hur man får följa en husslav i stan med de regler som fanns där, det är ett annat liv än på bomullsplantagerna, och att det faktiskt fanns några som revolterade. Sarahs berättelse fångar mig speciellt i avseende av hur kvinnans lott såg ut, det var inte många val de bättre bemedlade hade, men Sarah lyckades hitta ett kryphål hos kväkarna, men för mig kändes det som att hon gick från en uppsättning regler och förväntningar till en annan. Så en bok om frihet på många plan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)