onsdag 8 april 2015

Code Name Verity: Elizabeth Wein

Code Name Verity
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
Code Name Verity av Elizabeth Wein börjar med en bekännelse som en brittisk agent, Julie, skriver under sin fångenskap hos Gestapo (läs ett kort litet utdrag här). Genom bekännelsen får man följa hur Julie och hennes bästa väninna Maggie upplever krigsutbrottet och hur landet och livsvillkoren förändrats allteftersom kriget pågått. Bekännelsen beskriver hur de unga kvinnorna tar del i krigsförberedelser och hur det kom sig att Julie till slut hamnade i en liten fransk by. Man får även läsa om hur Julie behandlas av Gestapo. Drygt halvvägs (två tredjedelar?) in i boken byts berättarperspektivet och vi får istället se tillvaron ur Maggies ögon.

Omdöme: Intressant om hur kvinnorna fick nya roller under kriget, men länge var jag förvånansvärt opåverkad av Julies öde, vilket kändes märkligt empatilöst med tanke på att hon torterades av Gestapo. När boken byter berättare fastnar jag äntligen i historien och får då även en vidare och mer nyanserad bild av Julie som helt förändrar hur jag upplever henne. Just hur den andra delen av boken förändrar den första är skickligt gjort tycker jag, men jag önskar att det hade gjorts lite tidigare, det tog väl lång tid innan jag kom personerna in på livet. Kan också tycka att det blev lite väl mycket tekniska och historiska utvecklingar om flyget, men så delar jag ju inte författarens specialintresse heller.

Boken avslutades med några sidor där Wein går igenom hur hon har använt fakta och vad som kan anses vara rimligt i historien och vad som kanske dras väl långt. Jag önskar att alla historiskt baserade böcker kunde avslutas så, så att man slipper fundera på vad som är fria fantasier och vad som är nästan sant.

2 kommentarer:

  1. Jag fastnade genast för Kodnamn Verity, men jag är intresserad av andra världskriget. Gillade upplägget och språket också. Hoppas på fler översättningar till svenska av Weins böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte helt säker på om jag ska läsa hennes andra bok, har läst lite blandad kritik om den och eftersom den här tog så lång tid innan jag tyckte den blev riktigt bra så känner jag mig inte jättelockad...

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)